BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Komisyonu bütçede yüzde 5 artış öneriyor

Avrupa Komisyonu, 2014-2015 dönemi için hazırladığı bütçe önerisini açıkladı. Yüzde 5'lik artış önerisi İngiltere ve Almanya'dan derhal sert tepki çekti.

Abone ol

Avrupa Komisyonu'nun 2014-2020 dönemini kapsayan AB bütçesinin yaklaşık yüzde 5 artırılması önerisine Almanya hükümeti ''sorumsuzca yüksek'' diyerek tepki verdi.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın makamından yapılan açıklamada da Komisyon'un bütçe önerisi ''gerçek dışı'' diye nitelendi ve Avrupa çapında ulusal hükümetlerin aldığı kemer sıkma önlemlerinin göz önünde tutulmadığı belirtildi.

İngiltere dahil AB bütçesinde büyük pay sahibi bir dizi ülke geçen Aralık ayında AB bütçesinin dondurulması çağrısında bulunmuştu.

Komisyonun bütçe önerisi üzerine pazarlıkların önümüzdeki yıla değin uzaması bekleniyor.

AB bütçesi her yedi yılda bir belirleniyor ve Brüksel merkezli Komisyon, 2014-2020 döneminde bütçeyi yaklaşık 1 trilyon euro'ya çıkarmayı planlıyor.

Komisyon, AB çapında yüzde 1'lik bir katma değer vergisi alınmasını ve finans sektörüne de yeni bir vergi uygulanmasını öngörüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ''Bu son derece ciddi, güvenilir bir öneri; daha açıklanır açıklanmaz hayır diye karşı çıkılması ise ne ciddi ne de güvenilir.'' dedi.

Komisyon, araştırma-geliştirme projelerine aktarılan parayı keskin biçimde yükseltmeyi, AB bütçesinde en büyük payı oluşturan Ortak Tarım Politikası'nın maliyetini ise 2013 seviyesinde dondurmayı öneriyor.

Önerilerin hayata geçmesi için AB hükümetlerinin oybirliğiyle onayını alması ve harcama önceliklerinin Avrupa Parlamentosu'nda görüşülmesi gerekiyor. Gözlemciler bu sürecin en az 18 ay alacağını düşünüyor.