BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Birliği karşıtı partilerden 'güç birliği'

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde önemli başarı elde eden Avrupa Birliği karşıtı ve aşırı sağcı partiler Brüksel’e karşı güç birliğine gitme planı yapıyor.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde önemli başarı elde eden Avrupa Birliği karşıtı ve aşırı sağcı partiler Brüksel’e karşı güç birliğine gitme planı yapıyor.

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe, İngiltere’de de Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) seçimin galibi olmuş, İtalya’da da AB karşıtı 5 Yıldız Hareketi ikinci parti konumuna yerleşmişti.

Seçimlerin ardından 5 Yıldız Hareketi lideri Beppe Grillo, Çarşamba günü Brüksel’de UKIP lideri Nigel Farage ile bir araya geldi.

AB karşıtı iki liderin görüşmesinden sonra Grillo’nun internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Farage, “Eğer anlaşmaya varabilirsek Brüksel’de büyük arıza çıkararak eğlenebiliriz” dedi. Grillo da “Biz makul sebepleri olan asileriz” diye konuştu.

AB’ye yaklaşımları benzer olsa da 5 Yıldız Hareketi ile UKIP’in olası işbirliği İtalya’da tartışmalara yol açtı.

“Ne sağcı ne solcu” diye tanımlanan 5 Yıldız Hareketi’nin bazı üyeleri sağ kanattaki İngiliz partisiyle beraber hareket edilmesine karşı çıktı.

5 Yıldız Hareketi’nden milletvekili Giuseppe Brescia “(UKIP) yabancı düşmanı bir parti, biz öyle değiliz” diye tepki gösterdi. Aynı partiden Giulia Sarti de “Farage’ın partisi midemi bulandırıyor” diyerek parti üyelerine bu işbirliğine karşı çıkmaları çağrısı yaptı.

'Dışarıda kalırız'

Grillo ise muhtemel ortağını savunarak “Farage, medyada gösterildiği gibi birisi değil” dedi ve AP’de bir grup kuramamaları halinde “dışarıda kalacakları” uyarısında bulundu.

UKIP ile 5 Yıldız Hareketi arasındaki görüşmelerin gelecek günlerde de devam edeceği açıklandı.

AP’de grup kurabilmek için 7 ülkeden 25 milletvekilini bir araya getirmek gerekiyor. UKIP’in 24, 5 Yıldız Hareketi’nin 17 sandalyesi bulunuyor ancak grup kurma şartlarını yerine getirebilmeleri için 5 ülkeden daha milletvekilini saflarına katmaları gerekiyor.

“Başka bir Avrupa mümkün”

Öte yandan Fransa’da AP seçimlerinden ilk parti olarak çıkan aşırı sağcı Ulusal Cephe de ittifak arayışlarına girişti. Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, İtalya’dan Kuzey Ligi’nin de aralarında bulunduğu sağcı AP milletvekilleriyle önceki gün Brüksel’de bir araya geldi.

Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini görüşme sırasında Twitter’a yazdığı mesajda, sol kanattaki Yunan solcu lider Çipras'ın Listesi’nin sloganına gönderme yaparak “Başka bir Avrupa mümkün: Daha az göç ve finans, daha çok iş ve umut” dedi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Marine Le Pen, 5 ülkeden milletvekillerini bir araya getirdiklerini belirterek, AP’de grup kurmak için gerekli 7 ülke sayısına ulaşma konusunda iyimser olduğunu söyledi.