BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,56
ALTIN 2.385,74
HABER /  GÜNCEL

'Avrupa ABD'nin suçlarına ortak oldu'

Avrupa Konseyi bünyesindeki İnsan Hakları Komisyonu başkanı Thomas Hammarberg, Avrupa hükümetlerini, terörle mücadele operasyonları sırasında 'ABD'nin işlediği suçlara ortaklık etmekle' suçladı.

Abone ol

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu başkanı Thomas Hammarberg, kimi Avrupa ülkelerinin, terör eylemlerine karışmakla suçlanan kişilerin yakalanması ve işkence uygulaması için üçüncü ülkelere nakledilmesinde işbirliği yaptıklarını söyledi.

Hammarberg, "ABD'nin küresel düzeyde teröre karşı yürüttüğü savaşta, teröristlerin üstüne yıkılan suçlarla mücadele etmek için, sayısız başka suç da işlendi. Bu suçların pekçoğu dikkatli ve kasıtlı şekilde örtbas edildi." dedi.

AP'nin haberine göre, Washington'un istekleri doğrultusunda, Avrupa hükümetlerinin, tutukluların nakliyle ilgili soruşturmaların gerektiği gibi yapılmasını engellediklerini söyleyen Thomas Hammarberg, "Mesaj açık: istihbarat kuruluşları arasındaki iyi ilişkilere, işkencenin önlenmesi ve diğer ciddi insan hakları ihlallarinin önüne geçilmesinden daha büyük önem verildi." dedi.

Thomas Hammarberg, Avrupa ülkelerinin insan haklarının sistemli bir şekilde çiğnenmesinde rol almış olduklarını gizlemeye çalıştıklarını kaydederek, 11 Eylül saldırılarının onuncu yıldönümünde, terörle mücadele konusunda izlenen hatalı ve başarısızlığa uğramış siyasetlerin derhal gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

2007 Yılına ait bir soruşturmada da, İsviçreli politikacı Dick Marty, 14 Avrupa ülkesini CIA'nın gözaltı merkezleri kurmasına izin vermekle ve 2002-2005 yılları arasında zanlıların havayoluyla başka ülkelere nakledilmesi yardımcı olmakla suçlamıştı.

47 Ülkenin üye olduğu Avrupa Konseyi, CIA'nın tutukluların başka ülkelere nakli için yürüttüğü operasyonlara, ondan fazla Avrupa ülkesinin katıldığına inanıyor.

Adının açıklanması istemeyen bir yetkili, Konseyin, Pazartesi günü, CIA tarafından Polonya, Litvanya ve Romanya'da yürüttüğü, gözaltında tutulan kişilerin gizlice alıkonduğuna inanılan "kara tesisler" hakkında açıklamalarda bulunacağını belirtti.