BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.503,92
HABER /  GÜNCEL

Koşaner'den Ergenekon sanıklarına kıyak

Koşaner'in emekliye ayrılmadan hemen önce Ergenekon ve Balyoz davası sanığı muvazzaf askerleri yakından ilgilendirecek bir düzenleme yaptırdığı belirlendi.

Abone ol

İnternet sitesine düşen ses kaydında sanık askerlere avukat desteği sağlamak için subaylardan toplanan 1 TL ile bir fon oluşturulduğunu anlatan Koşener, 19 Temmuz 2011'de yönetmelikte yaptırdığı değişiklikle, sanık ve şüpheli askerlerin avukatlık ücretlerinin Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarınca karşılanmasının önünü açtı.

Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığı'nın son döneminde 1992 tarihli "Sanık Asker Kişiler İçin Avukatlık Ücretinin Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"te 19 Temmuz 2011'de değişiklik yapıldı.

Öncelikle yönetmeliğin ismi "Şüpheli veya Sanık Asker Kişiler" diye değiştirildi. Özellikle yönetmeliğin "amaç" kısmında yapılan değişiklikte ise asker kişilerin "görevleri sırasında veya görevlerinden dolayı" şüpheli konumuna, sanık durumuna düşmeleri halinde avukatlık yardımı alacağı yer aldı. Önceki düzenlemede "şüpheli" konumundaki askerler bu yardımdan yararlanamıyordu. Yönetmelikte yapılan düzenlemede, "Asker kişilerin karakol, karakol nöbetçisi, devriye, nakliyat muhafazası hizmetlerinde veya asayişi temin ve kaçakçılığı men, takip ve tahkiki için görevlendirildiklerinde ya da önleyici, caydırıcı, düzenleyici, koruyucu ve adli görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi sırasında veya bu görevlerinden dolayı şüpheli veya sanık duruma düşmeleri" yardım için yeterli sayıldı.

Yönetmelikte yapılan yasal düzenlemeyle sanık veya şüpheli askerlere bundan böyle Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı avukatlık ücreti temin edecek. Yönetmelik hükmü uyarınca hükümeti yıkmak iddiasıyla yargılanan Balyoz ve Ergenekon sanıklarının avukatlık ücretlerini yine hükümet ödeyecek. Koşaner'in internete düşen ses kaydında subaylardan toplanan 1 TL ile bir fon oluşturulduğunu ve burada biriken paralarla avukatlık ücretlerinin karşılanmasının hedeflendiğini dile getirmişti. Koşaner, toplanan paraların 280-300 bin TL civarında olduğunu ifade etmişti.