BIST 11.063
DOLAR 32,19
EURO 35,01
ALTIN 2.504,62
HABER /  DÜNYA

İran'dan Kandil'e harekat hazırlığı!

Yaz ortasında Kandil’deki PJAK kamplarını vuran İran, 5 eylülde kara saldırısı planlıyor

Abone ol

İran ordusuna bağlı birliklerin Federal Kürdistan Bölgesi sınırına askeri yığınak yaptığı ileri sürüldü. Obüs, havan, ağır silahlarla donatılmış birliklerin özellikle Kandil bölgesine yönelik bir kara operasyonuna hazırlandığı iddia edildi.

Bir süre önce PKK'nın İran'daki kolu olarak tanımlanan PJAK'a yönelik operasyon düzenleyen İran ordusunun bu kez daha kapsamlı bir kara harekatına hazırlandığı öne sürüldü. Yerel kaynaklar ve PKK'ya yakın olarak nitelenen haber ajanslarına göre çok sayıda İran askeri Qani Zerde'den geçip Deşta Wezne'ye doğru ilerledi. Urmiye'ye bağlı Serdeşt İlçesi'ndeki Seyudil Şode Karargahı'na da çok sayıda obüs, havan, ağır silah ve askerin yerleştirildiği iddia edildi.

PKK BÖLGELERİNE YIĞINAK

İran'ın askeri yığınak yaptığı öne sürülen yerler arasında hala PKK'nın kontrolünde olan İran sınır hattındaki Şehid Ayhan, Zele, Xakurke taraflarının da bulunduğu iddiası ise operasyonun direk PKK'yı hedef alacağı yorumlarını güçlendirdi. Irak'ın Federal Kürdistan Bölgesi'ni kapsayacak hareket için sınıra sevk edilen birlikler arasında İran ordusuna bağlı, sertlikleriyle tanınan özel eğitimli Besiç Güçleri'nin de bulunduğu ise dile getirilen bir başka iddia.

5 EYLÜLDE HAREKAT İDDİASI

Aynı kaynaklara göre operasyonun başlayacağı tarih bile belli. İran ordusunun Irak sınırını geçip Federal Kürdistan Bölgesi'ne, özellikle Kandil alanına gireceği öne sürülen tarih 5 eylül. İran'ın PKK'ya yönelik kara harekatı iddiasının içeriğinde çok çarpıcı bir başka iddia daha yer aldı. Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) geçtiği habere göre Irak Hükümeti, Federal Kürdistan Hükümeti ile İran arasında Xinere-Xakurke hattına doğru İran sınırından 7 kilometre, Kandil hattına doğru ise İran sınırından 5 kilometreye kadar operasyon yapılabileceğine dair antlaşma imzalandı. İddiaya göre bu anlaşmayla göre bazı köylerin İran'ın operasyon hattı içerisinde olacağı görüldü. Bu nedenle Federal Kürdistan Asayiş Güçleri'ne bağlı peşmergelerin Xakurke ve Xinere'de bazı köylere giderek İran'ın sınır ötesi operasyon yapacağı bilgisini verdiği, yurttaşların belli bir süre köylerini terk etmeleri yönünde köylüleri uyardığı da iddia edildi.