BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Atom bombasından beter sözler

Hiroşima'ya atom bombası atan uçağın pilotu 92 yaşında öldü..

Abone ol

62 yıl önce Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atan B-29 uçağının komutanı ve pilotu Paul Tibbets 92 yaşında öldü.

2. Dünya Savaşı sırasında 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atılan ve ilk anda 78 bin kişinin ölümüne neden olan atom bombasını taşıyan uçağın pilotu Paul Tibbets’in ilerleyen sağlık sorunları nedeniyle öldüğü açıklandı.

Tibbets’in yakın arkadaşı Gerry Newhouse, eski pilotun Columbus’taki evinde, yaklaşık 2 aydır çeşitli hastalıkların giderek kötüleştirdiği sağlık durumu nedeniyle öldüğünü söyledi.

Paul Tibbets’in, “protesto yerine dönüşeceği” kaygısıyla, özel bir cenaze töreni ve mezar taşı istemediği kaydedildi.

Tibbets’in “Enola Gay” adlı uçaktaki tarihi görevi, 2. Dünya Savaşı’nı bitiren süreci başlatmıştı. Atom bombasını taşıyan uçağın ismi Enola Gay, Paul Tibbets’in annesinin ismi Enola Gay Tibbets’den gelmişti.

TIBBETS’İN BOMBALAMA ÜZERİNE SÖYLEDİKLERİ

Tibbets 2005 yapımı Hiroşima belgeselinde, “Uçak havalanınca pilot kabininden uçağın arkasına, askerlerin olduğu yere geçtim. Kendimize kahve aldık ve onlara aslında ne yaptığımızı uçakta ne taşıdığımızı söyledim. İlk noktamızdan bombayı bırakma noktasına geldiğimizde bunu bir rutin olarak gerçekleştirdik. Tamamen bombalamaya konsantre olduk. Ben duygusal değilim. O anda düşündüğüm bir şey olsaydı, size ne olduğunu söylerdim. İşimi yaptım ve başarıyla sonuçlandığı için çok rahatlamıştım, siz bunu anlayamazsınız” demişti.