BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,48
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ü eleştirmek haddim değil!

Leman Sam Osmanlı için söylediği sözleri tekrar ederek, Atatürk için ilginç açıklamalarda bulundu.

Abone ol

“Osmanlı benim ceddim değildir” ifadesi ile dikkat çeken Leman Sam'dan şimdi de "Atatürk’ü eleştirmek haddim değil." açıklaması...

Radikal'den Tan Sağtürk'e konuşan Leman Sam, “Osmanlı benim ceddim değildir” söylemine açıklık getirdi, mübadele ve Dersim olayı ile ilgili açıklamalarda bulunduğu sırada "Haddim değil tabii ki Atatürk’ü eleştirmek." ifadesine yer verdi.

İşte o röportajın ilgili bölümü:

Biz hep tarihimizle gurur duymuş bir toplumuz. Ama siz “Osmanlı benim ceddim değildir” diyorsunuz. Neden böyle bir düşünce?

Ben Osmanlı’ya, Türkiye Cumhuriyet tarihine ya da ülkeler tarihine “Ceddin deden neslin baban” “coşkusuyla böyle galeyana gelmiş vaziyette bakamıyorum. Bu konularda daha gerçekçiyim. Bir kere emperyalizme karşı bir insanın imparatorluğa sıcak bakması mümkün mü?

Mesela Atatürk‘ü kendinize en yakın hissettiğiniz liderlerden biri olarak görebilir miyiz?

Atatürk’ün çok zeki, öngörü sahibi yurtsever bir insan olduğunu düşünüyorum. Ama onun da hataları var. Mesela Mübadeleyi kabul edemiyorum. Neden bu yapıldı? Dersim konusunu tamamen o yaptı diyemiyorum, bilmiyorum çünkü. Ama eğer Atatürk yaptıysa bu kıyımı çok üzücü bir şey. Haddim değil tabii ki Atatürk’ü eleştirmek. Atatürk’ü, sever miyim? Severim. Gandi’yi sever miyim? Severim. Fidel’i sever miyim? Eh fena değildir ama tabii ki “Comandante” yi tercih ederim… Ama neticede onlar da insan ve eksik yanları vardır.

“Bir sosyalist gibi yaşıyorum” demişsiniz. Kapitalist bir sistemin tam merkezinde yer alırken bunu başarmak gerçekten çok zor olsa gerek. Neden İstanbul’dasınız?

Hele ki sanatla uğraşıyorsan çok zor. Mesleğim yüzünden İstanbul’dayım. İstasyon burası. Yoksa benim burada işim olmaz.

leman-sam-osmanli-ceddim-degil.jpg