BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Atatürk Anayasası tehlikeli!

DTP’liler anayasaya "Türkiye vatandaşlığı tanımı" konulsun dedi. CHP ve MHP'nin bu öneriye karşı görüşleri şöyle oldu.

Abone ol

İNTERNETHABER-ÖZEL
ZÜBEYİR KINDIRA

DTP’li Hasip Kaplan’ın; “1921 Anayasasındaki Türkiye vatandaşlığı tanımı” önerisine CHP ve MHP'den destek gelmedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu; “ Bu ayrımcılığa yol açar. Tehlikeli” dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise “Bu ülkeyi böler. AKP ve DTP aynı şeyi düşünüyor. Bu Türkiye Cumhuriyetinin temellerini gevşetme ve üniter yapıyı bölme çabalarıdır” diye konuştu.

CHP: ÖNERİ TEHLİKELİ

Kemal Kılıçdaroğlu, “Bize göre 1960 anayasasında konulan ve bugünkü anayasamıza da yansıtılan vatandaşlık tanımının doğru ve isabetli olduğunu ve yeni bir anayasa hazırlandığı takdirde aynı tanımın korunması gerektiğini düşünüyoruz. Farklı bir tanım koymak ayrımcılığa ve sorunlara yol açar. Buna karşıyız” dedi.

MHP: SEVR'İN HORTLATILMASIDIR

Kürtlerin “Anayasaya Türkiye Vatandaşlığı Koyalım” önerisine MHP’den de tepki geldi. İNTERNETHABER’e konuşan Oktay Vural, “Tüm bu tanımlar Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini gevşetme çabalarıdır. AKP ile DTP aynı düşünüyor. AKP de bu tür bir çalışma yapıyor” dedi.

Vural şunları söyledi:

“Türklük tanımı bir etnik tanım değil vatandaşlık tanımıdır. Egemenliği bölme Türkiye’yi bölme düşünce ve görüşleridir, bunlar. Açıkçası , Sevr’in hortlatılmasıdır. Anayasamızdaki tanım etnik bir tanım değildir. Kimsenin bir dışlayıcı bakış açısı yoktur. Türk milletine ait olan egemenliği halklara bölmek istiyorlar. Türkiye de tek bir millet vardır o da Türk milletidir. Etnik kökeni ne olursa olsun Türk milletidir. Hukuki bir tanımlamayla ülkeyi ikiye bölmek istiyorlar. Burası Irak değil.”

KİMİ KİMDEN AYIRACAKLAR?

Türkiye’de etnik kökeni ne olursa olsun herkesin Türk Milletinden olduğunu ve bu milletin bir bütün olarak Kurtuluş Savaşı yaparak bu ülkeyi ve cumhuriyeti kurduğunu ifade eden Vural, “Türklük bu coğrafyada dışlayıcı değil kavrayıcı kapsayıcı bir milletin adıdır. Bu millete ait başka etnik kökenler olabilir. Kimi kimden nasıl ayıracaklar? Bu, tümüyle Türk milletinin egemenliğini, üniter yapıyı hukuk devletini bölmeye dönük söylemlerdir” dedi. Vural sözlerini şöyle tamamladı:

ÖTEKİ YOK BİZ VAR

“Türkiye’de milletin tanımından kaynaklanan bir sorun yoktur. Bugüne kadar bu ülkede ne olmuş? Kız alıp verdik, doğudan batıya göç oldu. Sorun mu var? Böyle bir tanıma ihtiyaç yoktur. Ve bu yönüyle etnik kimlik siyaseti Türk milletinin kimlik siyaseti olamaz. Biz çağdaş bir milli kimlik tanımı içinde tüm milleti kapsıyoruz. Hepsi bizimdir. Türkiye’de öteki yoktur. Biz varız. Bu söylemler Türkiye’yi bölmek isteyenlerin söylemleridir.”