BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan farklı sinyaller

Siyasi açılım olacak mı? Yoksa paket ekonomi ağırlıklı mı olacak? Başbakan Erdoğan'dan farklı sinyaller geldi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güneydoğu sorunuyla ilgili olarak, ''Biz bu konuda hiçbir zaman siyasi bir açılıma kapalı olmadık. Daha önce hiç olmayan önlemler aldık'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Almanya'da yayımlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği mülakatta, Güneydoğu Anadolu sorununu değerlendirdi.

Sınır ötesi operasyonun sona erdirildiğinin ve kendisinin de hafta sonunda Güneydoğu Anadolu'ya gideceğinin hatırlatılması ve "Bu, Kürt sorununun siyasi çözümü için bir başlangıç mı olacak?" şeklinde bir soru sorulması üzerine Erdoğan, Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de AK Parti'nin gençlik ve kadın kolları kongrelerine katılacağını belirtti.

Erdoğan, "Burada bölgenin ve tüm Türkiye'nin sorunları hakkında konuşacağım. Biz bu konuda hiçbir zaman siyasi bir açılıma kapalı olmadık. Daha önce hiç olmayan önlemler aldık. İnsanlar bugün anadillerini öğrenmek için kurslar düzenleyebiliyor. Duvar afişlerinde, konuşmalarında ve festivallerinde kendi dillerini kullanabiliyor. Buna karşı hiçbir şey yok" dedi.

Başbakan, sözlerine, "Devletin yayın kuruluşu olan TRT'nin bir kanalı bu bölgede Kürtçe, Farsça ve Arapça yayınlar yapacak. Biz bölgede sadece Türkiye'nin güneydoğusuna değil, yayınların yapılacağı Kuzey Irak'a ve İran'a da bakıyoruz" diye devam etti.

Bölgede 46 bin sosyal konut yapıldığını, toplu kentleşme ve altyapıya da yatırım yaptıklarını ifade eden Erdoğan, "Gelecek 5 yıl içinde 12 - 15 milyar dolarlık 'Güneydoğu Anadolu Projesi'ni tamamlayacağız. Parlamento'ya, Suriye ile olan 780 kilometrelik sınır bölgesinde mayınların temizlenmesi için bir yasa tasarısı sunduk. Sonuçta, bu bölge farklı bir yapıya sahip olacak" diye konuştu.