BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 34,95
ALTIN 2.430,13
HABER /  DÜNYA

İran halkı sandığa gidiyor!

Hamaney "ABD'ye karşı ve İslam'a bağlı olan adaylara oy verin" çağrısında bulundu.

Abone ol

İran halkı, 8. meclis seçimleri için yarın sandık başına gidecek.

Yerel saatle 08.00'da (TSİ 06.30) başlayacak olan seçimler, 10 saat sürecek, oy verme işlemi tamamlanmazsa süre uzatılacak.

Meclis seçimleri için oy verme yaşının 18 olduğu İran'da, yaklaşık 44 milyon seçmen, ülke genelinde cami ve okullara kurulacak 45 bin sandıkta oy kullanacak. Seçimde 170 bin polis görev yapacak.

Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin (AKK) izin verdiği yaklaşık 4 bin 500 aday, meclisteki 290 sandalye için yarışacak.

Bu arada resmi İRNA ajansının yayınladığı seçime katılım anketine göre, başkentte katılım yüzde 50, diğer şehirlerde yüzde 60 oranında gerçekleşecek.

Bir haftalık resmi propaganda süresinin bu sabah sona erdiği İran'da, seçime katılan adayların ne kadar oy alacaklarına ilişkin kamuoyu yoklaması yapmaksa yasak.

''ABD, HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYACAK''

Bu arada dini lider Ayetullah Ali Hamaney de devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, halkı seçime katılmaya çağırdı.

ABD yönetiminin İran halkının seçimlere katılmasını istemediğini söyleyen Hamaney, ''İran halkı seçimlere büyük oranda katılarak, ABD'yi ve bütün İran düşmanlarını hayal kırıklığına uğratacak'' dedi.

Washington yönetiminin İran'daki bazı siyasi grupları desteklediğini kaydeden Hameney, halktan, ''ABD'nin istediği kişilere değil, ABD'ye karşı, İslam değerlerine bağlı ve Mahmud Ahmedinejad hükümeti çizgisinde olanlara'' oy vermelerini istedi.

BM Güvenlik Konseyinin hassas nükleer faaliyetlerini durdurmadığı için aldığı üçüncü yaptırım kararı ertesinde ve aşırı pahalılık yüzünden Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hükümetinin ağır eleştirilerle karşılaştığı bir ortamda yapılan meclis seçimlerinin, aşırı ve ılımlı muhafazakarların yarışına sahne olması bekleniyor.

AKK'nin çok sayıda reformcu adayı ''rejime bağlılıklarını yeterli bulmadığı'' için veto etmesi nedeniyle seçimlerde reformculara fazla şans tanınmıyor.