BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,98
ALTIN 2.429,24
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Anadoluhisarından AB çıkarması

Anadoluhisarı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi kalite çıtasını yükseltiyor. Heyet 15 gün Almanya'da eğitim sistemi inceledi.

Abone ol

Anadoluhisarı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi yetkilileri, Avrupa'daki Ticaret Meslek Liselerindeki eğitimin incelenmesi ve AB iş gücü piyasasına uyarlanması proje çerçevesinde Almanyada 15 gün boyunca hem okuldaki eğitim sistemini hem de işyerlerindeki eğitim sistemlerini inceleme fırsatı buldular.

Her iki okulun mesleki eğitim uzmanları bir araya gelerek, okullardaki ders içeriklerinin piyasanın ihtiyaçlarına cevap verebilme durumunu, ders programlarını, derslerde kullanılan eğitim-öğretim materyallerini, pratik eğitimin süresini ve teorik eğitimle uyumunu inceleyerek karşılıklı görüş alışverişleri yaptılar.

GEZİMİZ ÇOK VERİMLİ GEÇTİ

Gezinin çok verimli geçtiğini belirten Anadoluhisarı Ticaret Meslek Lisesi yetkilileri şöyle konuştu:

Berufskolleg Lehnerstrage bir meslek kolejidir. Çalışmalarımızın başında öncelikle Alman temel eğitim sistemini tanıdık. Örneğin Berufsschuleye girmek isteyen öğrenci Almanca, İngilizce, Matematik derslerinden oluşan teste tabi tutuluyor. Sınavı geçemeyenler 1 yıl Berufsfachschule ye gitmesi gerekmekte.Bu okulu bitirenler FHR belgesi almaktadırlar.

Ayrıca bu ziyaretimizde , VALLOUREC & MANNESMANN TUBES ve PVS RHEIN-RUHR GMBH isimli öğrencilerin staj yaptıkları firmaların ziyaretleride gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında Beykoz Belediyesinin kardeş şehri Mülheim an der Ruhr Belediyesi de ziyaret edilmiştir.

EĞİTİM OKULLA SINIRLI DEĞİL

İşletmelerdeki eğitime bakılırsa eğer işletmeler öncelikle öğrenciyi işe almadan önce bir teste tabi tutuyorlar. İşletmelerde eğitim gören öğrenciler sadece okulda değil işletmelerde de eğitim amaçlı dersler almaktadırlar. İşletmelerdeki staj süresi bittiği zamanda İHK adında bir kuruluş ( bizdeki Ticaret ve Sanayi odası ) tüm öğrencilerin sınavını yapmaktadır. Sınava girmeden öncede öğrenciler hazırladıkları iş dosyalarını vermek zorundadırlar. İHK da her okuldanda bir temsilci öğretmen bulunmaktadır.

ÖNCE İŞ BUL SONRA OKULA GİT

Almanyadaki mesleki eğitimle ilgili farklılığımıza bakarsak eğer Almanya'da öğrenci önce iş bulup sonra işine göre okulunu seçmektedir.Bizim sistemimizde ise önce okula gidip alanını seçiyor.Sonra ise alanına göre işini seçmektedir. Berufskolleg Lehnerstragenin okul binasının genel yapısının kullanışlı olduğu gözlemlenmiş olup , ders işlenişlerinde öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu tüm materyallerin okul tarafından sağlandığı gözlemlenmiştir.

Proje grubu:

M.Nurettin Gökçek (Okul müdürü)
Nuray Sarıkaya (müd yrd)
Hava Düzel (Bölüm şefi)
Zerrin Yağmuroğlu (öğretmen)
Serdar Uçar (mes ders öğertmeni)
Adeviye Gökçek (mes ders öğr)
Uğur Güneş (mes ders öğr)
Hasan Büyükcengiz (mes ders öğretmeni)
Burcu Kurt (mes ders öğr)
Mehmet Kehya (Mes Ders öğr)