BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Askerlere Iraklı Taktiği

Amerikan ordusu, askerlere Irak halkının vücut dilini öğretmek için bir bilgisayar oyunu geliştirdi.

Abone ol

Bununla askerlere, yanlış hareketlerin saldırıya ve gerilimin daha da artmasına yol açabileceğinin öğretilmesi  amaçlanıyor.

''Iraklı Taktiği'' adı verilen eğitim programıyla sözlü iletişim ve vücut hareketleri vasıtasıyla yerel halkın güveninin kazanılması hedefleniyor. Güney California Üniversitesi'nden Hannes Vilhjalmsson, St. Louis'teki bir  konferansta programın ayrıntılarını açıkladı.

''GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNİ ÇIKARIN''

Programda, Amerikan askerlerine sağ elin aşağı yukarı sallanmasının bir kişiden yavaşlamasının istenmesi anlamına geldiği ve yerel halka yaklaşırken aynalı güneş gözlüklerini çıkarmaları gerektiği gibi taktikler öğretiliyor.

''Irak'ta, samimiyetinizi göstermek için hareketlerinize çok dikkat etmelisiniz'' diyen Vilhjalmsson ''Batı ülkelerinde, vücut dilimizi daha çok kontrol altında tutarız. Arap kültüründe ise ne karar açık olduğunuzu göstermek önemlidir'' diye konuştu. Vilhjalmsson, Irak'ta yerel halkla ilişkilerde vücut dilini  kullanmamanın, saklayacak bir şeyiniz varmış gibi algılanabileceğini,  bunun da zaten gergin olan durumun daha da gerginleşmesine yol açabileceğini söyledi.

Program çerçevesinde Amerikalılara, Irak'ta insanların birbirlerine, Batılıların alışık olduğundan çok daha fazla yaklaşmalarının normal olduğunun da öğretildiği belirtildi. Vilhjalmsson, askerlerin bu yakınlığı hemen bir tehdit gibi
algılamamaları gerektiğini vurguladı.

Oyun programında ayrıca, bir kişiye parmak doğrultmanın Arap kültüründe saldırganca bir davranış olarak algılanabileceği de öğretiliyor.

Vilhjalmsson, oyunun deniz piyadeleri üzerinde ilk denemesinin yapıldığını ve bunun programının hayli etkili olduğunu gösterdiğini söyledi. Güney California Üniversitesi'nin, Afganistan için ''Peştu Taktiği'' adlı benzeri bir oyun geliştirdiği belirtildi.