BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.395,82
HABER /  POLİTİKA

Askerin yemeği Meclisi gerdi

Meclis'te bayramlarda askerlerin yemeklerinin artırılması konusu görüşülürken bir vekil öyle bir laf etti ki...

Abone ol

Milli Savunma Komisyonu'nda "TSK Besleme Kanunu Tasarısı" görüşülürken, askerlerin resmi ve dini bayramlardaki yemek istihkaklarının artırılması tartışma yarattı.

Komisyonda, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, dini bayramların ilk gününde askere "günlük yemeğin yüzde 50 fazlası" verilmesi uygulamasını, bayramın kalan diğer günleri için de önermesi tartışmaya neden oldu. Öneriye, Komisyon Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ile Çavuşoğlu karşı çıktı. Kaptanoğlu, "Türkiye'nin her yerinde tasarruf yapılmalıdır. Yoksa 400 milyar dolarlık borç 800 milyar dolar olur" dedi.

CHP Kırıkkale Milletvekili Halil Tiryaki, "Başka yerden tasarruf yapın, ama TSK'dan olmaz" karşılığını verince Kaptanoğlu, "Siz fedakârlık yapacaksanız yapın. Ben yapmayacağım" diye konuştu.

'Götüreceklerini götürüyorlar'
Çavuşoğlu'nun "Onlar zaten yiyeceklerini yiyorlar, götüreceklerini götürüyorlar" sözleri komisyonda bir anda soğuk duş etkisi yarattı.

Tiryaki, "Tasarruf için kala kala onlara mı kaldınız? Milletin çocukları onlar" karşılığını verdi. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, "Çok mu görüyorsunuz? Başka yerden tasarruf yapın" dedi.

Kaptanoğlu, "Yanlış anladınız" diyerek ortamı yatıştırmaya çalışırken, AKP'li milletvekilleri de Çavuşoğlu'na tepki gösterdi. AKP İstanbul Milletvekili İnci Özdemir, "Ben albay ablasıyım. Askerliğin ne demek olduğunu, yemek dahil ne durumda olduklarını biliyorum. Siz söz hakkı vermeyerek irademize ipotek koyuyorsunuz" diyerek Kaptanoğlu'na karşı çıktı.

Tiryaki, "Biz yataklarımızın üzerinde 5 cm karla yatardık. Sabahları buz gibi yayla çorbası içerdik. Şimdi 5 vakit yemek veriyoruz, ne mutlu" dedi.
Çavuşoğlu, Tiryaki'ye, "Senin köyündeki köylüler bir çorba dahi bulabiliyor mu? Sıcak tahin bulabiliyor mu? Köylüleri düşünüyor musunuz?" dedi.

'Gazetecilere yazmayın' dedi
CHP ve AKP milletvekillerinin tepkisi ve Kaptanoğlu'nun "basın burada" uyarısı üzerine Çavuşoğlu, bu kez "Ben askeri kastetmiyorum, toplumun dengesinden bahsediyorum. Asker bizim canımız" diye konuştu. Çavuşoğlu, salonda olmadığını sandığı basın mensuplarından söylediklerinin yazılmamasını istedi.

Tartışmaların ardından verilen bir önergeyle, tasarıda sadece Cumhuriyet ve Zafer bayramları, dini bayramların ilk günü ile yılbaşı için öngörülen "günlük yemek bedelinin yüzde 50 fazla verilmesi" uygulamasının kapsamı genişletildi. Uygulamanın kapsamına, 19 Mayıs, 23 Nisan gibi kanunda yer alan resmi bayramlar ile dini bayramların diğer günleri de dahil edildi.

Kaptanoğlu ve Çavuşoğlu'nun ret oyu kullandığı önerge, AKP ve CHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilince Çavuşoğlu toplantıyı terk etti.

Kaynak: Milliyet