BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.450,43
HABER /  GÜNCEL

Askeri eğitim uçağı düştü!

İzmir Foça Arslanburnu açıklarında denize bir askeri uçağın düştüğü ihbarı üzerine arama kurtarma ekipleri harekete geçti.

Abone ol

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç Çiğli 2. Ana Üs Komutanlığı'ndan T 37 tipi eğitim uçağının kayıp olduğu hakkında kendisine bilgi ulaştığını açıkladı.

Foça ve Yenifoça beldesi arasındaki Aslanburnu açıklarında balıkçılar saat 17.00 sıralarında denize uçan bir cismin düştüğünü bildirdi. Bunun üzerine Sahil Güvenlik botları ve İzmir'deki Sivil Savunma'ya bağlı kurtarma ekipleriyle askeri kurtarma ekipleri bölgeye hareket etti. İzmir Valisi Cahit Kıraç da T 37 tipi bir askeri eğitim uçağının kayıp olduğunun bildirildigini söyledi, "Bölgedeki görgü tanıkları da denize bir cismin düştüğünü söyledi. Askeri ve sivil yetkililerin bölgede yaptığı aramalarda şu ana kadar birşeye rastlanamadı" dedi.

Resmi olmayan kaynaklardan alınan bilgiye göre uçakta bir eğitmen Türk subayla, Pakistanlı pilot öğrencinin bulunduğu öğrenildi.

UÇAĞIN ALEV ALDIĞINI GÖRENLER VAR

Bölgedeki balıkçılar, kazayı bildirirken, uçağın bir kanadının kırıldığını ve ardından alev aldığını belirtti. Aslanburnu sahilinde AKS ve 112 ekipleri bekletilirken, denizden arama çalışmaları başladı.

Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ, Kaymakam Adem Arslan, İlçe Emniyet Müdürü Erhan Zeren ve Foça İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Recep, Aslanburnu mevkiine geldi.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay: "Aliağa Körfezi açıklarında eğitim uçuşu yapmakta olan Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait bir adet T-37C uçağından 16:05'ten itibaren haber alınamamaktadır. Haber alınamayan uçakta bulunan iki uçucu personel ile ilgili arama- kurtarma çalışmaları havadan ve denizden yoğun olarak devam etmektedir."

DENİZDE PARÇALAR BULUNDU

Karanlıkta denizde yapılan aramalarda uçağa ait olduğu belirtilen bazı parçaların bulundu. Bu parçaların atlama sistemiyle ilgili olabileceği belirtildi.

GÜZELBAHÇE'DE DE DENİZE DÜŞMÜŞTÜ

İzmir'de geçen yıl 14 Temmuz'da, Çiğli İkinci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan eğitim amaçlı kalkan T-37 C tipi eğitim uçağı, saat 11.41 sıralarında Güzelbahçe ilçesi sahilinde, henüz belirlenemeyen bir nedenle denize çakılmıştı. Uçaktaki Hava Pilot Yüzbaşı 32 yaşındaki Hasan Öztürk ile Hava Pilot Teğmen 22 yaşındaki Erol Er şehit olmuştu. Şehit pilotların, uçağı karadaki binaların üzerinde düşmemesi için denize doğru yönlendirdikleri anlaşılmıştı. T-37 C tipi uçaklarda fırlatma koltuğunun bulunmadığı, yerine atlama sisteminin olduğu, ancak şehitlerin kendi canlarını ortaya koyarak bunu tercih etmedikleri ortaya çıkmıştı.

T-37'LER KT-1'LERLE DEĞİŞTİRİLİYOR

Türk Hava Kuvvetleri'nin pilot eğitiminde kullanılan T-37 uçakları jet motorlu ve iki kişilik. Hava Harp Okulu'nu bitiren pilot adayları önce SF-260D eğitim uçakları ile uçuş eğitimine başlıyor. Pilotaj eğitiminin ikinci aşaması ise İzmir/Çiğli'deki 122. Filo'ya ait T-37 uçakları ile veriliyor.

Hava Kuvvetleri'nde 1963'te kullanılmaya başlanan T-37'ler son bir yıldır Ankara'da TAI tesislerinde üretilen Koreli KAI şirketinin tasarımı KT-1 uçakları ile değiştiriliyor. Yıl sonuna kadar T-37'lerin tamamen emekli edilmesi planlanıyor.

12'NCİ T-37 KAZASI

T-37 jet eğitim uçaklarında bu güne kadar 12 kaza yaşandı. İlk uçak, 12 Şubat 1980'de İzmir Cumaovası yakınlarında düştü. Kazada yalnız uçuş yapan Teğmen İ. Kemal Turhan şehit oldu.

21 Eylül 2007'de Karaburun yakınlarında meydana gelen kazada ise Yüzbaşı Ahmet Kendir ile Teğmen Ersun Atılgan uçağı fırlatma koltuğu kullanarak terk etmişti.

Geçen yıl 14 Temmuz'da meydana gelen kazada ise Yüzbaşı Hasan Öztürk ile Teğmen Erol Er'in uçtuğu T-37, Güzelbahçe sahilinin 30 metre açığında denize düşmüş, olayda pilotlar şehit olmuştu.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Uçuş Ekibi: 1 öğretmen pilot, 1 öğrenci pilot

Motor: 2 adet J69-T-25 turbojet

Kanat Açıklığı: 10.32 metre

Gövde Uzunluğu: 8.92 metre

Yükseklik: 2.79 metre

Boş Ağırlık: 1.840 kg

Azami Kalkış Ağırlığı: 2.980 kg

En Fazla Hız: 685 km/saat

Seyir Yüksekliği: 7 bin 620 metre

Menzili: 1.500 km

EĞİTİM SUBAYININ KİMLİĞİ BELLİ OLDU

İzmir'in Foça İlçesi'nde düşen T 37 tipi eğitim uçağının, eğitim subayının Hava Pilot Teğmen Serkan Sağır (23) olduğu öğrenildi. 3 ay önce mezun olduğu kaydedilen Teğmen Serkan Sağır'ın bekar ve aslen Erzincanlı olduğu belirtildi. Kaza haberi, Sağır'ın Erzican'daki ailesinin evine ateş düşürdü. Bölgede arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi

İŞTE VİDEO