BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.430,29
HABER /  GÜNCEL

İstanbul kara teslim

Yeni haftada hava nasıl olacak? Sıcaklıklar ne yönde değişecek?

Abone ol

İstanbul'da kar yağışı tekrar başladı. Kentin yüksek kesimlerinde yağış lapa lapa şeklinde görüldü. Kar yağışının saat 18.00'dan itibaren etkisini artırması, gece ise özellikle Anadolu yakasında yoğunlaşması bekleniyor Meteoroloji, buzlanma ve don olayına karşı da sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İSTANBUL'DA KAR TRAFİĞİ BAŞLADI! TIKLAYIN!..

METROBÜS SEFERLERİ DURDU! TIKLAYIN!..

İSTANBUL'DA GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ! TIKLAYIN!..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından kış sezonu hava koşullarıyla mücadele hazırlıklarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, sert hava koşulları karşısında kar-buz ve göllenme ile mücadele çalışmalarının AKOM'dan yönetileceği bildirilerek, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 2012 kış sezonu için 127 bin 311 ton tuz depolandı. İlçe belediyelerine ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak.

82 ayrı noktada ise bin 800 ton solüsyon depolandı. İhtiyaç halinde saatte 25 ton kapasiteli solüsyon tesislerinde üretim yapılacak. Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş-çıkışları, üniversite ve okulların giriş-çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu" denildi.

OKULLARA KAR TATİLİ

Kırşehir'in Çiçekdağı ve Mahmutlu ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi. Kütahya il genelinde okullar bir gün tatil edildi. Uşak merkez, Banaz, Sivaslı, Eşme ve Karahallı ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi. Ordu'da Aybastı ilçesinde, Mesudiye İlçesi'nin merkez ve köylerinde, Akkuş'un belde ve köylerinde, Kumru'nun sadece köylerinde eğitime 2 gün ara verildi. Sivas'ta yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar 2 gün süreyle tatil edildi. Konya'nın merkez Selçuklu, Karatay ve Meram ilçeleri ile ile Akşehir İlçesi'nde ilk ve orta dereceli okullar bir gün tatil edildi. Yoğun kar yağışı nedeniyle Aksaray'da da okullar bir gün tatil edildi. Zonguldak'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle kent merkezinde eğitime 1 gün ara verildi. Tokat'ta, kar yağışı dolayısıyla kent genelinde eğitime iki gün ara verildi.

Samsun'un Asarcık İlçesi'nde okullar tatil edildi. Erzurum Eleştir'de okullar 1 gün tatil edildi.

Nevşehir'de kar yağışı nedeniyle eğitime Hacıbektaş'ta iki gün, Kozaklı ve Gülşehir ilçeleri ile Avanos'un belde ve köylerinde bir gün ara verildi. Bingöl merkez, merkeze bağlı köy ve beldelerdeki okullarda eğitime 2 gün ara verildi. Muş'un Varto ilçesinde de yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime 2 gün ara verildiği bildirildi. Yozgat'ın Akdağmadeni, Çandır ve Çayıralan ilçelerinin genelinde, Boğazlıyan'da ise bağlı köylerde okullarda eğitime bir gün ara verildi.

DOĞU BÖLGELERİNDE ÇIĞ UYARISI

Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ uyarısı yapıldı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri (Gümüşhane, Bayburt, Artvin ile Trabzon ve Rize'in iç kesimlerinin yüksekleri) ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda (Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari ve Van) devam eden kar yağışının oluşturacağı taze kar örtüsünün, kuvvetli lodosla birlikte eğimin fazla olduğu alanlarda meydana getirebileceği çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

ANKARA'DA ÇOK SAYIDA KAZA

Ankara'da dün akşam kar yağışı ve buzlanma nedeniyle çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Kar kalınlığının 175 santime ulaştığı Uludağ'da hava sıcaklığı gece sıfırın altında 17 dereceye kadar düştü. Uludağ'da bugün akşam saatlerinde ve yarın da kar yağışı bekleniyor.

Bu arada, Bursa merkez ve ilçelere bağlı köylerde kapalı yol bulunmuyor.

Eskişehir'de internet üzerinden yapılan çağrıya uyan yüzlerce genç buluşup kartopu savaşı yaptı.

BUZLANMA VE DON UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan son değerlendirmelere göre, bu sabah ve gece saatlerinde Marmara ile ülkenin iç ve doğu kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor. Hava sıcaklığının, İç Anadolu'nun güneyi ve Göller Yöresi'nde 3 ila 5 derece olmak üzere iç ve batı kesimlerde azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın iç ve batı kesimlerde kuzeyli, doğu bölgelerde güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

ZİRAİ DON UYARISI

Meteoroji'den uyarı: 16-17 Ocak gecesi, Ege'nin kıyı kesimlerinde hafif, iç kesimlerde orta kuvvette, yüksek kesimlerde kuvvetli, Akdeniz'in iç kesimlerinde hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette, don olayı beklenmektedir.

17-18, 18-19 ve 19-20 Ocak geceleri, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nin kıyı kesimlerinde hafif, iç kesimlerde orta kuvvette, yüksek kesimlerde kuvvetli.

DOĞU'DA TİPİ YOLLARI KAPATTI, ÇATILARI YIKTI

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışıyla birlikte hızı saate 70 kilometreye kadar ulaşan tipi, yaşamı felç etti. Erzurum'un Ağrı, Muş, Bingöl'le olan karayolu bağlantısı kesilirken, 38 araçta mahsur kalan 197 yolcu kurtarıldı. Çatıları uçuran tipi nedeniyle Ağrı'nın Eleşkirt İlçesi'nde okullar bir gün tatil edildi. 3 ayrı noktasına çığ düşen Muş- Diyarbakır karayolu da ulaşıma kapanırken, Muş'un Varto İlçesi'nde okullar 2 gün tatil edildi.

Bölgede etkili olmaya başlayan tipi nedeniyle Erzurum- Bingöl Karayolu dün saat 14.00'ten itibaren Çat İlçesi kesiminden, Erzurum- Muş Karayolu saat 00.35'ten itibaren Çobandede Köprüsü kesiminden, Erzurum- Ağrı Karayolu da 01.00'dan itibaren Horasan kesiminden ulaşıma kapandı. Ayrıca Tekman- Gökoğalan, Karayazı- Göksu, Karaçoban- Malazgirt yollarında da ulaşım durdu.

Geçen hafta tümüyle ulaşıma açılan Erzurum'un 883 köy yolundan 381'inin merkezlerle bağlantısı yeniden kesildi. Ayrıca, tipi yüzünden Erzurum çevresindeki çeşitli yollarda 38 araçta mahsur kalan 12'si hasta toplam 197 yolcu, görevliler tarafından kurtarıldı. Kaza yapan ve yolda kalan otobüs, minibüslerin yolcuları ise kurtarıldıktan sonra barınmaları için Erzurum Otobüs Terminali'ne ve Erzurum Teknik Üniversitesi'ne götürüldü.

Karayolları 12'nci Bölge Müdürlüğü Başmühendisi Cabbar Alemdaroğlu, Erzurum'un Ağrı, Muş, Bingöl ile bağlantısı sağlayan yollarda ulaşımın tamamen durduğunu belirtti. Kesinlikle bu karayollarına çıkılmamasını isteyen Alemdaroğlu, "Ağrı, Muş, Bingöl karayolarına 'Yol kapalı' uyarı levhalı yerleştirildi. Buna rağmen yola çıkanlar kısa bir süre sonra 'Kurtarın' diyorlar. Karayolları ekipleri, tipi yüzünden çalışma yapamıyor. Çalışma yapmak için tipinin dinmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Erzurum'da dün gece başlayan ve iki gün boyunca devam edecek olan hızı yer yer saatte 70 kilometreye ulaşan tipi hayatı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Ağrı'nın Eleşkirt İlçesine bağlı 45 köyün merkezle bağlantısı kesildi. Bunun üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile Eleşkirt'e bağlı köy ve beldelerde eğitim-öğretime bugün için bir gün süreyle ara verildi.

Öte yandan Doğu'yu etkisi altına alan, hızı saatte 70 kilometreyi bulan tipi nedeniyle Erzurum'da çok sayıda apartmanın çatısı düştü.

MUŞ- DİYARBAKIR YOLUNA ÇIĞ DÜŞTÜ

Bölgede etkili olan olumsuz hava şartları yüzünden Muş- Diyarbakır karayolunun 25, 27, 30'uncu kilometrelerine çığ düştü. Muş- Diyarbakır karayolunda ulaşımı durduran çığın biriktirdiği karı temizlemek için karayolları ekipleri seferber oldu.

Karayolları ekipleri, dün saat 21.30'a kadar yaptıkları çalışmayı olumsuz hava şartları yüzünden durdurmak zorunda kaldı. Karayolları ekipleri, bugün saat 06.00'da tekrar çalışmaya başladı. Muş- Diyarbakır karayolunun ulaşıma açılması için ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyhmus Yentür, şu an itibariyle Muş'ta 275 köy yolunun kapalı olduğunu, yol açma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.
Muş'un Varto İlçesi'nde okullar bugün ve yarın olmak üzere 2 gün süreyle tatil edildi.

KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENEN İLLER

Yağışların Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Erzincan, Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır ile Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli; Adana'nın güney ve doğu ilçeleri ile Hatay çevrelerinde şiddetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, taşkın, ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

BU DA METROBÜS ÇİLESİ

[PAGE]

BÖLGELERDE HAVA DURUMU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre bölgelerde hava durumu şöyle olacak:

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, Kırklareli ile öğle saatlerinden itibaren Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik ve İstanbul çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgede buzlanma ve don olayı bekleniyor.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde Afyonkarahisar ve Denizli (Çardak) çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz ile sabah saatlerinde Antalya'nın Alanya, Manavgat, Serik, Akseki, Gündoğmuş, Gazipaşa ve İbradı ilçelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Osmaniye, K.Maraş çevrelerinde kuvvetli; Adana'nın güney ve doğu ilçeleri ile Hatay çevrelerinde şiddetli olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak, Kahramanmaraş'ın yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, güney ve doğusunun aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğle saatlerinde Sivas çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Sinop çevreleri ile öğle saatlerinden sonra Zonguldak, Düzce, Bartın, Karabük ve Bolu çevreleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksek kesimlerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Parçalı çok bulutlu, Iğdır, Van ve Hakkari dışında kalan tüm İllerin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Erzincan çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Kuzeyinde yer yer kuvvetli olmak üzere, bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Adıyaman, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde kuvvetli olmak üzere, genellikle yağmur ve sağanak, kuzeyinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ALARMDA

HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

[PAGE]

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kar yağışı hazırlıklarını tamamladı. Kadıköy, Taksim, Saraçhane, İDO Yenikapı, Eminönü, Harem, Üsküdar, Ümraniye-Tepeüstü meydanlarında, 359 personel ve 48 araç ile kış mücadele çalışması yapacak. İstanbul, 9 bölgeye ayrıldı, 80 kilometre hızla bir seferde 40 kilometrelik alanda tuzlama yapabilen "Kar Kaplanı" kritik noktalara yerleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından kış sezonu hava koşullarıyla mücadele hazırlıklarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, sert hava koşulları karşısında kar-buz ve göllenme ile mücadele çalışmalarının AKOM'dan yönetileceği bildirilerek, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 2012 kış sezonu için 127 bin 311 ton tuz depolandı. İlçe belediyelerine ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak. 82 ayrı noktada ise bin 800 ton solüsyon depolandı. İhtiyaç halinde saatte 25 ton kapasiteli solüsyon tesislerinde üretim yapılacak. Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş-çıkışları, üniversite ve okulların giriş-çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu" denildi.

MEYDANLARDA 359 PERSONEL VE 48 ARAÇ İLE KIŞ MÜCADELE ÇALIŞMASI YAPACAK

AKOM tarafından yürütülecek çalışmalara itfaiyenin, 45 adet "6x6x6 Afet Müdahale ve Kurtarma Aracı" ve 135 personel ile katılacağı aktarılan açıklamada, şöyle denildi: "Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Kadıköy, Taksim, Saraçhane, İDO Yenikapı, Eminönü, Harem, Üsküdar, Ümraniye-Tepeüstü meydanlarında, 359 personel ve 48 araç ile kış mücadele çalışması yapacak. Atık Yönetimi Müdürlüğü, 40 Hastane, 34 okul (üniversite-lise), 13 meydan, 304 durak, 117 üst ve alt geçit, 7 çöp aktarma istasyonu, işleme tesisleri, depo sahası yollarında 450 personel ve 38 araç ile görev yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 142 traktör kar kürüme ekibi muhtarların sorumluluğunda kendi köy yollarını açmak için görev bölümü yaptı. Karla mücadelede toplam 870 araç, 2 bin 406 personel İstanbul halkına hizmet edecek."

İSTANBUL, 9 BÖLGEYE AYRILDI

Açıklamada, olumsuz hava koşullarıyla ilgili çalışmalar için İstanbul'un 9 bölgeye ayrıldığı belirtilerek, bölgeler şöyle sıralandı:

1. Bölge: Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Güngören, Zeytinburnu

2. Bölge: Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt

3. Bölge: Beşiktaş, Beyoğlu, Kağıthane, Şişli, Sarıyer,

4. Bölge: Gaziosmanpaşa, Arnavut köy, Sultangazi, Çatalca, Eyüp

5. Bölge: Çatalca, Silivri, Büyükçekmece

6. Bölge: Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar, Ataşehir

7. Bölge: Sancaktepe, Adalar, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla

8. Bölge: Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe

9. Bölge: Şile, Çekmeköy."

BUZLANMA 3 SAAT ÖNCEDEN TESPİT EDİLECEK

Ayrıca, karla mücadele araçları ve ana arterlerde 28 ayrı noktaya yerleştirilen "Buzlanma Erken Uyarı Sistem"lerinin (BEUS) kullanılacağı kaydedilen açıklamada, "255 müdahale güzergahında yapılacak çalışmalarda buzlanma ilk olarak 3 saat önceden tespit edilecek ekipler bilgilendirilecek. İlk bilgilendirmeden sonra son 45 dakikada ise ekipler sevk ve idare edilecek. Zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımı engellenecek. Kritik kavşaklarda 21 kurtarıcı ve çekici muhtemel yolda kalmalar ve kazalara karşı hazır bekletilecek. Sokakta yaşayan vatandaşlar için toplama merkezleri planlandı. Vatandaşlar zabıta, polis, ambulanslar ile toplanarak, sağlık kontrollerinden geçirilerek, spor salonlarında misafir edilecekler" denildi.

80 KİLOMETRE HIZLA 40 KİLOMETRELİK ALANDA TUZLAMA

Açıklamada, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin, kar küreyen, süpüren, kurutan ve tuz serpen 6 adet "Kar Kaplanı" ile çevre yollarında görev yapacağı bildirilirken, "Kar Kaplanı"nın 80 kilometre hızla giderek, bir seferde 40 kilometrelik alanda tuzlama yapma kabiliyetine sahip olduğu belirtildi. Yengeç yürüyüşü yapabilen aracın bıçağı iki kademeli olarak kar kürdüğü, bıçak kapalı iken 4.50 santimetre, açık iken 5.20 santimetre genişliğinde küreme yaptığı aktarılan açıklamada, "Kar Kaplanı"nın Avrupa Yakası'nda Boğaz Köprüsü Gişeler, Haliç, O3 Otoyolu, Mahmutbey, İstoç, Vatan Caddesi, Hadımköy, Büyükçekmece S Virajı, Mimarsinan Kavşağı'nda, Anadolu Yakası'nda ise Boğaz Köprüsü Gişeler, Fenerbahçe Stadı, Harem, Kartal, Kartal-Gebze arasında görev yapacağı belirtildi.