BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.435,42
HABER /  GÜNCEL

Obama'nın rakipleri beşe düştü

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığı için yarışan adaylardan Jon Huntsman de kampanyasına son verdi. Böylece sekiz adayla başlayan yarışta rakiplerin sayısı beşe geriledi.

Abone ol

ABD'de Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimlerinde Barack Obama'ya karşı mücadele decek Cumhuriyetçi aday olmak için mücadele eden Jon Huntsman, kampanyasına son verdiğini açıkladı.

Huntsman, basın toplantısında Cumhuriyetçi Parti adayı olması Mitt Romney'e destek vereceğini bildirdi.

Eski Utah Valisi olan Huntsman, Barack Obama'nın başkanlığının ilk dönemlerinde Çin büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

'Obama'yı yenebilecek aday gerek'

Huntsman Güney Carolina'da düzenlediği basın toplantısında Cumhuriyetçi Parti'nin "Barack Obama'yı yenebilmek için en donanımlı olan aday" etrafında kenetlenmesi gerektiğini savundu.

Yarışı "negatif ve şahsi saldırıların" şekillendirdiğinden şikayet eden Huntsman, "görmekte olduğumuz zehirli siyasi söylemler davamıza fayda getirmeyecektir" dedi.

Huntsman, son iki haftada düzenlenen iki ön seçimde istediği sonucu yakalayamamış, son sıralarda yer almıştı.

Huntsman'in yandaşlarından destek vermelerini istediği eski Massachussetts valisi Mitt Romney ise her iki seçimi de kazandı.

Son haftalarda şiddetle eleştirdiği Romney ile görüş ayrılıkları olduğunu kabul eden Huntsman, bununla birlikte parti içi nüansların önemli olmadığını asıl meselenin "ABD'deki ciddi kriz" olarak ifade ettiği tablo olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçiler gelecek hafta da Güney Carolina'da ön seçime gidiyor.

Huntsman'in muhafazakar eğilimli bu eyalette destek bulmakta zorlandığı konuşuluyor.

Muhafazakar kesimin Huntsman'ın Obama ile yakın mesaisine şüpheyle yaklaşanlar olduğu konuşuluyordu.

BBC Kuzey Amerika Editörü Mark Mardell de Huntsman'in yarışta tüm hareketliliğin sağda olduğu bir ortamda, kampanyasını merkezden yürütmeye çalıştığına dikkat çekiyor.

Eski büyükelçi vargücüyle kampanya yaptığı New Hampshire'da da oyların sadece yüzde 17'sini almıştı.

Ön seçim maratonu

Cumhuriyetçi seçmenin yoğun olduğu Güney Carolina, aynı zamanda, genelde parti adayı olacak kişiyi belirlemesi ile ünlenen, gösterge kabul edilen eyaletlerden biri.

Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçim yarışı yaz ortasındaki parti kongresine dek sürecek.

Adayların bu maratonda başarıya ulaşması için, ilk aşamalarda öne geçmesine önem atfediliyor.

İstediği ivmeyi yakalayamayan bir diğer aday olan Michele Bachmann kampanyasını Iowa'daki sonuçlar ardından noktalamıştı. Herman Mc Cain ise Aralık ayında cinsel taciz ve evlilik dışı ilişki iddiaları nedeniyle kampanyasını askıya aldı.

6 Kasım'daki seçimde Demokrat Parti'nin adayı olarak Beyaz Saray'da ikinci bir dönemi hedefleyen Başkan Obama ise seçmenleri özellikle ekonomik krizin aşılacağı konusunda ikna etmeye çalışacak.