BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.377,98
HABER /  GÜNCEL

Askerden fişlemeye ilginç yanıt

Kayseri'de bazı yerlere askerlerin girmesi yasaklandı. Genelkurmay iddiaları doğruladı ve polisi işaret etti.

Abone ol

Kayseri'deki fişleme iddialarına Genelkurmay'ın referansı polis oldu. Tartışmalar üzerine açıklama yapan TSK, "İşletme adresleri emniyetten alındı" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı, Kayseri'deki fişleme iddialarıyla ilgili olarak gerekli bilgileri Emniyet'in verdiğinin maksatlı olarak saklandığını açıkladı.

Bilindiği gibi Kayseri'de 9 mahalle ile onlarca lokanta, kafe ve otele  askerlerin gitmesi yasaklanmıştı. 

Genelkurmay İletişim Dairesi Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kayseri'deki soruşturma ile ilgili soru üzerine, Tuğgeneral Gürak, ''Geçen hafta bazı çevrelerin yürütülmekte olan soruşturmadan çok endişe duyup rahatsız olduklarının anlaşıldığını belirtmiştik'' karşılığını verdi.

Garnizon Komutanı'na atfen yapılan iddialarla ilgili olarak konunun incelendiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, yapılan incelemede Kayseri Garnizon Komutanlığı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği kapsamındaki yetkileri dahilinde, tüm garnizonlarda olduğu gibi Kayseri'de İl Emniyet Müdürlüğü'nden askeri personelin girmesinin sakıncalı olacağı ve olay çıkması muhtemel mahalle, sokak, kafe, kıraathane, internet kafe, pastane, müzik evi, lokanta ve otel gibi yerlerin bildirilmesini talep ettiğini anlattı.

ADRESLER EMNİYETTEN

Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından bildirilen adreslerin komutanlık tarafından personele duyurulduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti: ''Ancak, bu emirde yer alan adreslerin il emniyet müdürlüğünden elde edildiğine ilişkin ifadelerin maksatlı olarak yazıdan çıkarılarak, belgede tahrifat yapılmak suretiyle, garnizon komutanlığının sanki kendi inisiyatifi ile hareket ettiği yönünde sahte belge tanzim edildiği, bu belgenin işletme sahiplerine gönderildiği, bölge halkın garnizon komutanı aleyhine kışkırtılarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarını zedelemek için kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığı tespit edilmiştir.”

TÜRK SAVAŞ GEMİSİ HAYDUTLARI NASIL PÜSKÜRTTÜ? HABERİN DEVAMINDA

[PAGE]



SALDIRI BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANDIRILDI

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Aden Körfezi'nde MV Ulusoy 8 isimli Türk ticaret gemisine deniz haydutları tarafından dün gece saldırı teşebbüsünde bulunulduğunu, TCG Giresun firkateyninin aldığı tedbirler neticesinde saldırının başarısızlıkla sonuçlandığını bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TCG Giresun firkateyninin Aden Körfezi'ndeki faaliyetleri ile ilgili soru üzerine Tuğgeneral Gürak, 19 Mart 2009 tarihinde saat 16.45'te Saint Vincent bayraklı Titan isimli ticaret gemisinin deniz haydutlarının saldırısına uğradığını ve kaçırıldığını söyledi.

Bölgedeki TCG Giresun'un, bölgede intikal halinde olan bayrağı veya personeli Türk 4 ticaret gemisini ''müteyakkız bulunmaları ve azami süratle seyretmeleri'' konusunda ikaz ettiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, firkateynin daha sonra merkezi bir mevkide bulunarak 4 gemiye de koruma sağlama gayreti içinde bulunduğunu belirtti.

Tuğgeneral Gürak, şöyle devam etti:

''Aynı gün, saat 21.56'da Aden Körfezi'nde MV Ulusoy 8 isimli Türk ticaret gemimize deniz haydutları tarafından 1 adet ana gemiyle desteklenen 2 adet skiff tipi bot ile saldırı girişiminde bulunulmuştur.

Saldırının gerçekleştiği mevkinin 80 deniz mili doğusunda bulunan TCG Giresun, MV Ulusoy 8 ile derhal irtibat kurarak yüksek süratle bölgeye intikale geçmiştir. Ayrıca TCG Giresun üzerinde konuşlu bulunan TCB 41 kuyruk numaralı AB-212 helikopteri olay mahalline intikal etmek suretiyle görevlendirilmiştir.

Alınan tedbirler neticesinde saldırı teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlandırılmıştır. Belirtilen gelişmeler üzerine TCG Giresun tarafından, bölgede intikal halinde bulunan bayrağı veya personeli Türk olan Ulusoy 8, Horizon 1, Halis Kalkavan ve Samanyolu isimli ticaret gemilerine, farklı mevkilerde bulunmaları, farklı yönlerde seyretmeleri ve aralarındaki uzak mesafeye rağmen, azami sürat kullanmak suretiyle tüm imkanlar kullanılarak yakın destek sağlanmıştır.''

Ulusoy 8'in tehlikeli bölgeden uzaklaştığını bildiren Tuğgeneral Gürak, TCG Giresun'un, emniyet koridorunda bulunan diğer 3 ticaret gemisinden ikisine, Horizon 1 ve Halis Kalkavan'a yakın, aksi istikamette seyreden Samanyolu adlı gemiye de orta mesafeden destek sağlamaya devam ettiğini söyledi.

İnsansız hava aracı Heron'ların kabul sürecinin tamamlanıp tamamlanmadığına ilişkin soruya Tuğgeneral Gürak, sürecin halen devam ettiği yanıtını verdi.

TERÖRLE MÜCADELEDE NASIL BİR HAFTA GEÇTİ? HABERİN DEVAMINDA

[PAGE]




5 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ


TSK'nın, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan Tuğgeneral Gürak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bölücü terör örgütüne yönelik olarak icra ettiği faaliyetler kapsamında; 13 Mart 2009 tarihinden bugüne kadar toplam 13 iç güvenlik olayı meydana geldiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, bu olaylarda, biri 90 kilogramlık olmak üzere 2 adet el yapımı patlayıcı düzeneğinin güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini, dönem içinde 5 teröristin yakalanarak etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, dönem içinde bölücü terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlarda da; ''2 Biksi makineli tüfek, 3 Kaleşnikof piyade tüfeği, 2 tabanca, bu silahlara ait 147 fişek, 2 el bombası, 1 anti personel mayın, 140 kilogram patlayıcı madde yapımında kullanılan amonyum nitrat gübresi, 1 gece görüş dürbünü'' ele geçirildiğini belirtti.

TSK tarafından 13-20 Mart 2009 tarihleri arasında toplam 4 arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini de anlatan Tuğgeneral Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 17 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, 14 Mart 2009 tarihinde Bursa'nın Uludağ bölgesinde kaybolan 3 yabancı uyruklu şahsın, Uludağ Jandarma Dağ Arama ve Kurtarma Timi tarafından kurtarıldığını söyledi.

NEVRUZ KUTLAMASI

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, ''Vatandaşlarımızın, Nevruz Bayramı'nı sağduyulu bir şekilde ve huzur içerisinde kutlamasını diliyoruz'' dedi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında bir gazetecinin Nevruz kutlamalarına ilişkin sorusu üzerine, güvenlik güçlerinin Türkiye'nin her yerinde 21 Mart Nevruz Bayramı'nın huzur içinde kutlanması için gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

Mülki makamların askeri birliklerden ne şekilde kuvvet talep edeceğinin 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nda mevcut olduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, ''Herkesin sağduyulu ve sorumluluk içinde hareket etmesini bekleriz'' diye konuştu.

Toplantıda yaptığı konuşmada 17 Mart 2009 tarihinde meydana gelen uçak kazasında şehit olan Hava Pilot Üsteğmen Murat Türkmen'e Allah'tan rahmet, ailesi, silah arkadaşları ve Türk milletine başsağlığı; yaralı olarak kurtulan Hava Pilot Yüzbaşı Uğur Aydın'a da acil şifalar dileyen Tuğgeneral Gürak, ''Bu kaza ile ilgili olarak bazı basın organlarında şehidimize ait görüntülerin verilmesini öncelikle yadırgadığımızı da ifade etmek isteriz'' dedi.