BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.408,27
HABER /  SPOR

Asker bağlı mı sorumlu mu?

Başbakan Erdoğan "asker bana bağlıdır" dedi tartışmanın fitilini ateşledi. Peki Anayasa'nın ilgili maddesi ne diyor?

Abone ol

Yeni bir tartışma konusu daha. Başbakan Erdoğan'ın "Genelkurmay Başkanlığı bana bağlıdır. Olay budur'' sözleri yankı buldu.

Bu sözler asker sivil ilişkisini yeniden gündeme getirdi. Kimileri askerin bağımsız olması gerektiği ve siyasetin bu kuruma karışmamasının en doğru yol olduğunu savundu.

Bu görüşe itiraz edenler de Avrupa'da askerin memur statüsünde olduğunu ve sivillerden farklı muamele tabi tutulamayacağınını savundular.

Peki Anayasa'nın ilgilli maddesi ne diyor?

Maddede bağlı olmaktan ziyade sorumlu olduğu vurgusu yapılıyor. Ancak bu sorumluluğun içi doldurulmamış. Hal böyle olunca diğer birçok madde gibi başka yönlere çekilebiliyor.

İşte tartışmaların kaynağındaki 117. madde:

"Başkomutanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisinin manevî varlığından ayrılamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil olunur.

Millî güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı, Bakanlar Kurulu sorumludur.

Genelkurmay Başkanı; Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta Başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir.

Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine, Cumhurbaşkanınca atanır; görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Genelkurmay Başkanı, bu görev ve yetkilerinden dolayı Başbakana karşı sorumludur.

Millî Savunma Bakanlığının, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları ile görev ilişkileri ve yetki alanı kanunla düzenlenir."