BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.411,79
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs Rum Euroya geçiyor

AB Komisyonu, Ortak para Euro Bölgesi'ne dahil olmak için başvuruda bulunan Rum kesimine yeşil ışık yaktı.

Abone ol AB Komisyonu, 2008 yılı başında ortak para Euro Bölgesi'ne dahil olmak için başvuruda bulunan Malta ve Kıbrıs Rum kesimine yeşil ışık yaktı.

Her iki ülkenin başvurularını değerlendiren AB Komisyonu, Kıbrıs Rum kesiminin Avro Bölgesi'yle yüksek derecede sürdürülebilir ekonomik uyum sağladığını ve gerekli tüm kriterleri karşıladığını bildirdi.

AB Komisyonu'nun dikkate aldığı kıstaslardan enflasyon oranında, son 12 ayda yüzde 2 ortalamasını tutturan Kıbrıs Rum kesiminin, en düşük enflasyon oranına sahip 3 ülkenin dikkate alınarak belirlendiği referans değerine göre yüzde 3 seviyesinin altında kalması gerekiyordu.

Kıbrıs Rum kesiminin 2005 yılında yüzde 2,3 olan bütçe açığını geçen yıl yüzde 1,5'e indirmesini memnuniyetle karşılayan AB Komisyonu, bu yıl için yüzde 1,4 açık bekliyor. Rum kesiminin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 65,3'üne karşılık gelen toplam kamu borcunun ise bu yıl yüzde 61,5'e inmesi ve önümüzdeki yıllarda bu düşüşün süreceği tahmin ediliyor.

Maastricht kriterlerine göre bütçe açığının yüzde 3'ü ve kamu kesimi borçluluk oranının yüzde 60'ı geçmemesi gerekiyor. Malta'nın da Euro Bölgesi'ne önümüzdeki yıl başında katılım için gerekli kriterleri yerine getirdiğini bildiren AB Komisyonu, son 12 aydaki enflasyon oranı ortalamasının yüzde 2,2'de kaldığına, geçen yıl bütçe açığının yüzde 2,6'ya ve kamu kesimi borçluluk oranının yüzde 66,5'e gerilediğine dikkat çekiyor.