BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.413,83
HABER /  GÜNCEL

Aşk acısını dindiren şelale

Bartın'ın Ulus ilçesinde, şelaleden su içen, mendil ıslatan ya da yüzünü yıkanlar yaşadıkları aşk acılarından arınıyorlar.

Abone ol

Bartın'ın Ulus ilçesinde, mitolojik hikayeye göre, aşk tanrısı Eros'un, eşinin kendisini sevmemeye başlaması nedeniyle intihar eden Selamnos'un bedenini dönüştürdüğü şelaleden su içen, mendil ıslatan ya da yüzünü yıkanlar yaşadıkları aşk acılarından arınıyorlar.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilçeye bağlı Ulukaya köyündeki Ulukaya Şelalesi, çevresindeki doğa güzelliklerinin yanı sıra efsanesiyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Şelaleyle ilgili anlatılan mitolojik hikayeye göre, geçmişte bölgede yaşayan uzun boylu ve iri vücutlu Selamnos, ormanlık alanda karşılaştığı çevrede güzelliğiyle ünlü Hera'ya aşık olur. Güneşin ağaçların arasından zor girdiği ve orman güllerinin güzellik kattığı alanlarda aşklarını yaşayan gençler, Hera'nın ailesinin karşı çıkmasına karşın bir süre sonra evlenir.

Çiftin evliliğinin ilk yıllarındaki mutluluk, Selamnos'un anlaşılamayan ve uzun süren rahatsızlığı nedeniyle zayıf, çelimsiz ve çirkin hale gelmesiyle bozulmaya başlar. Hera, artık seven değil, eşinden nefret eden kadın haline dönüşerek Selamnos'tan sürekli uzak durur.

Eşinin kendisini sevmemesine üzülen Selamnos, Ulukaya'nın zirvesine çıkarak Hera'nın ismini haykırıp, kendisi boşluğa bırakır. Aşk tanrısı Eros, aşk acısının böyle sonlanmasını istemediğinden Selamnos'un bedenini yere değer değmez, şelaleye dönüştürerek suyu kutsar. Kutsiyete göre, her kim şelaleden su içerse, mendil ıslatırsa ya da yüzünü yıkarsa Selamnos'un acıları azalır, içinde yeni ya da geçmişten kalma aşk acısı yaşayanlar da bundan arınırlar.

BROŞÜRLE TANITIM
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentlerinin sahilleri, yayları ve mağaralarıyla önemli turizm alanları arasında yer aldığını söyledi. Ulus ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Ulukaya köyündeki şelalenin 20 metre yükseklikten yazları da dahil olmak üzere sürekli aktığını anlatan Altaş, şöyle dedi: ''Şelalenin suyunun kuruduğu hiç görülmemiştir. Bölge çok fazla tanınmadığından istediğimiz oranda turizm potansiyeline sahip değil. Bundan dolayı da ilimizin turizm haritasını çıkartarak broşürler bastırdık. Saklı kalmış doğa cennetlerini öyküleriyle tanıtmayı hedefliyoruz.

Ulukaya Şelalesi, çevresindeki ormanlık alanlar ve yürüyüş parkurlarıyla insanların ilgisini çekiyor. Halk arasında anlatılan mitolojik hikaye de bölgede turizmin gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Bu yöndeki tanıtım faaliyetlerimize ağırlık vereceğiz.'' Ulus Belediye Başkanı Hüseyin Ulus da müdürlükte görevli Uzman İsmail Aktaş'ın derlediği mitolojik hikayenin yazılı olduğu tabela hazırlayacaklarını belirterek, ''Şelalenin öyküsünü duyanlar çok merak ediyor. Tanıtım yapılması durumunda bölge turizmine önemli katkı sağlanacağına inanıyorum'' dedi.