BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.411,42
HABER /  GÜNCEL

Stresle başa çıkmanın yolları

Hepimizin derdi vardır, hele ki bu çağda yaşıyorsak. Stres kaçınılmazsa onunla başa çıkmanın yolları da var.

Abone ol

Ahi Evran Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şahin, herkesin kendine özgü stresle başa çıkma tarzının olduğunu belirterek, ''Herkesin algı boyutu ve tepki boyutu farklı olduğundan, karakter özellikleri stresle başa çıkmada etkin oluyor'' dedi.

Stresle başa çıkmada kişilerin ayrı yollar izlediğinin altını çizen Şahin, bir çok kimsenin sigara yada alkolle stres atmaya çalışırken, bazılarının da içine kapandığını, kaygılı bir profil çizerek, pasifleştiğini belirtti. Stresle başa çıkmanın en önemli yolunun, değişime açık ve durumlar karşısında esnek olmak olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

''Karşılaşılan olumsuz durum yada kişiyi strese sokan durum karşısında heyecanı artırıcı, beyne olumsuz durum salgılayıcı sözler yerine kişi sakin olmalı ve olumlu tarafından bakmalıdır. Örneğin bir olumsuzluk karşısında 'öldüm, bittim, mahvoldum' yerine 'eksik olan burada neydi, bir daha ki sefere daha iyi olacağım' gibi sözlerle kişi kendini rahatlatmalıdır.''

Gergin olan düşünceyi ortadan kaldırmanın kişinin elinde olduğunu bildiren Şahin, bunun hem ruh sağlığı hem de verimli düşünce için gerekli olduğunu sözlerine ekledi.