BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,37
HABER /  GÜNCEL

Aşırı dozda uyku ilacı mı verildi?

Ailesi tarafından aşırı dozda uyku ilacı verildiği iddia edilen küçük çocuğun durumu hakkında soruşturma başlatıldı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- DENİZLİ Devlet Hastanesi’nde, beyin MR’ı çekilmesi için ilaçla uyutulan 2.5 yaşındaki oğlu Muhammet Talha Niyaz’ın aşırı doz ve doktor ihmali nedeniyle uzun süre uyandırılamayıp, yoğun bakımda tutulduğunu ileri süren Çetin Niyaz, Sağlık Bakanlığı’na şikayetçi oldu. Denizli İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili soruşturma başlatırken, Denizli Devlet Hastanesi’nden yapılan açıklamada, iddiaların gerçeği yansıtmadığı, nadiren de olsa idiyo sekrazi (aşırı duyarlılık) nedeniyle bazı hastalarda uyumanın 24-48 saat sürebildiği belirtildi.

Muratdede Mahallesi’nde yaşayan Çetin (26) - Ayşe Niyaz (22) çifti, alın bölgesinde aşırı büyümle olan tek çocukları Muhammet Talha Niyaz’ı geçen Cuma günü Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Servisi’ne götürdü. Buradaki muayeninn ardından doktorlar küçük Muhammet Talha’nın beyin MR’ının çekilmesine karar verdi. Nöroloji uzmanı Dr. A.A. (Ayfer Aytunç), MR çekilmeden önce çocuğun uyutulması için içirilmek üzere bir de ilaç yazdı. Ayşe Niyaz, reçetedeki ilacı eczaneden alıp, oğluna içirdikten sonra MR’ı çekildi. Ancak, doktorların ilacı içtikten 4 saat sonra uyanacağını söylediği çocuk, uyanmadığı gibi sarılık, ateş, başlaması üzerine yoğun bakıma alındı. Durumu daha da kötüleşen çocuk, ertesi gün sabah İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Bilinci tam olarak yerinde olmayan ve zaman zaman uyanmasına rağmen tekrar uykuya dalan çocuk aşama doğru kendine gelince taburcu edildi.

Bir kargo şirketinde çalışan Çetin Niyaz, çocuğuna hiçbir test yapılmadan, doktor kontrolü olmadan aşırı dozda ilaç verildiğini ileri sürüp Sağlık Bakanlığı’nın “Alo 184ö ihbar hattına şikayette bulundu. Hastane yetkililerinin kendilerine, bir açıklama yapmadığını da öne süren Niyaz, “Oğlum ihmal sonucu bu hale geldi. İlacı doktorun vermesi gerekiyorduö dedi. Şikayet üzerine Denizli İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili soruşturma başlattı.

"AŞIRI DOZ VE DOKTOR HATASI YOK"

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, çocuğun beyin MR’nın çekilmesi 50 mg/kg dozunda, bir tür uyku ilacı olan kloral hidrat adlı toz ilaç verildiği belirtildi. Açıklamada, iddia edildiği gibi hekim hatası olmadığı, verilen dozun normal olduğu, nadiren de olsa idiyo sekrazi (aşırı duyarlılık) nedeniyle bazı hastalarda uyumanın 24-48 saat sürebildiği de öne sürüldü.

Verilen tozun çocuklarda çekim yapılması için rutin kullanılan ilaç olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu hasta sabah 10.00-11.00 sıralarında ilacı içtiği halde uyanmadığı için Çocuk Acil’de müşahade altına alınmış. Belli bir sürenin ardından uyanmaması, ayrıca biraz ateş, hırıltı, solunum, öksürük şikayetleri de olduğu için çocuk yoğun bakım servisine saat 17.30’da yatırılmıştır. Nöbetçi çocuk uzmanı ile çocuk nöroloji uzmanı sabaha kadar hastanın başında beklemiş gerekli tüm takip ve tedavisi yapılmıştır. Ertesi sabah, çocuk uyanmaya başlamıştır. Ailenin çok endişeli olması, çocukta olası ek nörolojik sorunlar nedeniyle saat 11.25’de Ege Üniversitesi Çocuk Nöroloji Kliniği’nde tam donanımlı ambulansla sevk edilmiştir. Buraya ulaştığında çocuğun şuuru açılmış, gerekli tedavisi yapılıp, 3 saat müşahade altında tutulmuştur.ö