BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,70
ALTIN 2.494,28
HABER /  DÜNYA

3 ülke anlaştı Türkiye savaşa girecek mi?

Cameron tatilini yarıda kesti, ABD Dışişleri bakanı savaş çanlarını çalan açıklamayı yaptı. Suriye için 3 ülke müdahalede anlaştı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Suriye'yi vurmak için artık geri sayım başladı. ABD, İngiltere ve Fransa'dan yapılan en üst düzey açıklamalar, üç ülkenin liderlerinin hafta sonu temaslarında Suriye'ye askeri müdahale konusunda anlaştı.

Türkiye’nin de içinde olacağı bir koalisyonun Suriye’yi vurmasının artık an meselesi olduğu belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıklamaları ile birlikte Suriye için savaş çanları daha güçlü çalmaya başladı. Kerry, Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığının kanıtlandığını söyledi. Kerry, BM heyetine izin verilmediğini belirterek, rejimin bundan sonra verdiği izine ilişkin "güvenilir olması için çok geç" ifadelerini kullandı.

ÜÇ ÜLKE ANLAŞTI

ABD'nin yanı sıra saldırıya "ciddi yanıt" verileceği uyarılarını yapan İngiltere ve Fransa'nın söylemleri de gittikçe sertleşiyor.


ABD NASIL VURACAK?

Orta Doğu uzmanlarından Mike Doran'a göre "ABD kuvvetleri Suriye'de kimyasal silahlarla ilgili hedefleri vuracak. Obama, kimyasal silah kırmızı çizgisine dikkat edip, ucu açık rejim değiştirme misyonuna ise bulaşmamaya dikkat çekecek."

Önceki başkan Bush döneminde Beyaz Saray Milli Güvenlik Konseyi'nde direktörlük de yapmış olan Mike Doran'ın tahmini şu: "Görsel olarak ABD'nin gücünü gösterecek, özel hedefleri ciddi tahrip edecek saldırılara şahit olacağız."

TÜRKİYE'NİN ROLÜ NE OLACAK?

ABD'li uzmanlara göre Washington yönetimi bu konuda henüz net bir karar varmadı. Bu rol dağılımı önümüzdeki günlerde netleşecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron askeri müdahale isterken hükümet kaynakları Londra ve müttefiklerinin hava saldırıları, uçuşa yasak bölge uygulanması ve Suriye'deki isyancıların silahlandırılması gibi bir dizi seçeneği değerlendirdiğini belirtiyor. Hava saldırıları en olası tepki gibi görünüyor.

TATİLİNİ YARIDA KESTİ

Cameron'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Suriye konulu toplantısına başkanlık etmek için tatilini kısa keserek Londra'ya dönme kararı aldığı bildirildi.
 
Londra hükümetinden bir kaynak, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Suriye'deki genel durum nedeniyle geri geliyor ve tüm potansiyel seçenekleri değerlendirmek için burada olacak" dedi.

FRANSA : MUTLAKA KARŞILIK VERİLECEK

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise mutlaka Suriye'ye yanıt verileceğini ancak bunun hangi yoldan yapılacağının henüz kesinleşmediğini söyledi.
 
Fabius, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, "Karar henüz alınmadı. Orantılı bir tepki gösterilmeli ve bu tepkinin ne olacağına önümüzdeki günlerde karar verilecek. Bütün seçenekler göz önünde bulunduruluyor. Masada olmayan tek seçenek hiçbir şey yapılmamasıdır" dedi.

TÜRKİYE DE KOALİSYONA KATILACAK

Savaş için geri sayıma geçilirken Türkiye'de bu koalisyonda yer alacak. Dışişleri Bakanı Davutoğlu dün Milliyet'ten Fikret Bila'ya yaptığı açıklada, “Şimdiden 36-37 ülke bu seçenekleri tartışıyor. Eğer bu süreç içinde Suriye’ye karşı bir koalisyon oluşursa, Türkiye de bu koalisyon içinde yer alır." demişti.


ABD'den Türkiye'ye kritik Suriye telefonu

Suriye'deki kimyasal silah için ABD'nin kuşku bulutları dağılınca savaşa doğru hızla yol alınmaya başlandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerr Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla aradı.

abdden-türkiyeye-kritik-suriye-telefonu.jpg

Suriye'de kimyasal silah iddiası kanıtlandı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ayrım yapılmaksızın büyük miktarlarda kimyasal silah kullanıldığını söyledi.

abd-kimyasal-silah-açiklamasi.jpg