BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,08
ALTIN 2.467,28
HABER /  GÜNCEL

Aşirete Fransız gelin

Mardin'e 3 yıl önce turist olarak gelen Fransız Hyrtille Jacpuete Duyan aşiretinden bir gençle evlendi.

Abone ol

Mardin'e 3 yıl önce turist olarak gelen Fransız Hyrtille Jacpuete, burada tanıştığı "Duyan" adlı aşirete mensup Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mardin Milletvekili Mahmut Duyan'ın yeğeni Fethullah Duyan ile hayatını birleştirdi.

Gelinin Fransa'daki ailesi, İngiltere, Almanya ve Kıbrıs'tan davetli 50 yabancının katıldığı Işıklar köyündeki düğün töreni, öğle saatlerinde damadın köydeki villasının bahçesinde yapılan tıraşı ve gelinin kuaföre gitmesiyle başladı.

Türk gelenek ve göreneklerine göre yapılan düğün merasiminde kol kola giren davetliler, gelin ve damadı da aralarına alarak müzik eşliğinde halay çekip oynadı. Gelin ile damada takı yarışına giren 5 bin dolayındaki davetliden bazısı cumhuriyet altını veya yüzük, bazısı ise kolye seti ya da kalın burmalı bilezikler takarken, düğünde 5 kilodan fazla altın takıldığı belirtildi. Yaklaşık 100 koyunun kesilmesi ile hazırlanan düğün yemeği ise davetlilere yer sofrasında ikram edildi.

Oldukça heyecanlı oldukları gözlenen damat Fethullah Duyan, Fransa'dan Mardin'e gelin getirmenin sevinç ve mutluluğu içinde olduğunu dile getirirken, Türkçe'yi az da olsa öğrenen Fransız gelin de ortamın güzelliğinden mutlu olduğunu belirtti.

Düğün törenine katılan CHP Milletvekili Mahmut Duyan ise, büyükannesinin de Hıristiyan Süryani olduğunu, köylerinin geçmiş yıllarda neredeyse yarısının Süryaniler'den oluştuğunu ifade ederek, "Hep biz mi Avrupa'ya özenti duyacağız. Biraz da onlar bize uysun. Bu düşünceden hareketle yeğenimin düğününü Türk gelenek ve göreneklerine göre Mardin'de yaptık" dedi.