BIST 10.159
DOLAR 32,14
EURO 35,10
ALTIN 2.470,95
HABER /  DÜNYA

ABD Irakta kan kaybediyor

Ülkeye takviye asker yığan ABD için nisan ayı, son zamanlarda en fazla kayıp verdiği aylardan biri oldu.

Abone ol

Saldırıların ve şiddetin durmadığı Irak'ta, büyük güvenlik operasyonu gerekçesiyle ülkeye takviye asker yığan ABD için nisan ayı, son zamanlarda en fazla kayıp verdiği aylardan biri oldu.

Amerikan güçlerinin Irak askerleriyle birlikte başkent Bağdat ve çevresinde yoğunlaştırdığı yeni güvenlik planı uygulamalarına rağmen, bu ay başından bu yana öldürülen Amerikan askeri sayısı 45'i buldu.

Irak'ta dün 4 Amerikan askeri daha öldürülürken, bu ay içinde öldürülen Amerikan askerlerinin yarısının, Bağdat'ta saldırıya uğradığı belirtildi.

ABD Başkanı George Bush, Bağdat'ta direnişçilere yönelik saldırıları güçlendirmek için bölgeye 30 bin takviye asker gönderilmesini öngören yeni güvenlik planını uygulamaya başlamıştı. Yeni plan uyarınca Bağdat sokaklarında daha fazla Amerikan askeri görülürken, başkent genelinde Irak güçleriyle birlikte onlarca güvenlik operasyonu düzenlendi.

Amerikalı askeri yetkililer, yeni Bağdat güvenlik planının daha fazla asker kaybı olasılığını artırdığını kabul ederken, şubat ve mart ayları arasında mezhep ayrılığına dayalı şiddet eylemleri ve cinayetlerde azalma görüldüğünü, ancak Bağdat'ın istikrara kavuşması için daha çok yol katetmek gerektiğini ifade ediyorlar.

Irak'a gönderileceği açıklanan takviye askerlerin yaklaşık yarısı bu ülkeye varırken, tamamının mayıs ayı sonunda ya da haziran ayı başında konuşlanacağı belirtiliyor.

Yine saldırılarla güne başlayan Irak'ta bu sabah da başkentin yaklaşık 90 kilometre kuzeydoğusundaki Muktadiye kasabasında bir kadın intihar komandosu tarafından düzenlenen saldırıda 14 kişi ölmüştü. Saldırıda yaralananların sayısının da 23 olduğu bildiriliyor.

ABD'nin Irak'ı işgalinden bu yana ölen Amerikan askeri sayısı 3 bin 285'i bulurken, ölen Iraklı sivil sayısı, basın yayın kuruluşlarının, barış eylemcileri ve akademisyenlerin elde ettiği verilere göre 60 bini aşıyor, ancak gerçek sivil kayıplarının sayısının çok daha fazla olabileceğine dikkat çekiliyor.