BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.422,28
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Asgari Ücret 2016 yılı net kaç lira? Flaş açıklama

Asgari ücret 2016 yılında net ve brüt kaç lira olacak? Asgari ücret 1300 lira ne zaman olacak sorusuna Ekonomi Bakanı Zeybekçi'den flaş açıklama geldi.

Abone ol

2016 yılı asgari ücreti net 1300 lira olacak. Ekonominin tepe isminden asgari ücret için flaş açıklama geldi. Ekononim Bakanı Nihat Zeybekçi asgari ücretin 2016 yılında 1300 lira olacağını söyledi.

Zeybekçi asgari ücret ne zaman 1300 lira olur sorusuna ise "Başbakanımız net konuştu. Ocak ayından itibaren teknik olarak bir anayasal ve hukuki olarak bir sıkıntısı yoksa ocak ayı diye tahmin ediyoruz" yanıtını verdi.

ASGARİ ÜCRET 2016'DA KAÇ LİRA OLACAK?

asgari ucret 2016 yili zammi kac lira net brut 1300 lira olacak miHükümetin seçim vaadi içinde yer alan asgari ücretin 1300 lira olmasıyla ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Dün Faruk Çelik'in yaptığı "Dediğimiz gibi asgari ücret 1300 lira olacak. Olmama ihtimali sıfır" açıklamasının ardından bugün flaş bir açıklama daha geldi. 

ASGARİ ÜCRET 1300 LİRA OLACAK

Bu kez 'asgari ücret 1300 lira olacak' diyen isim Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi oldu.

-‘’Başbakanımız net bir şekilde asgari ücretin bin 300 lira olacağı ile ilgili konuştu. Bu bizim için bir taahhüttür. Taahhüt haline dönüşmüş olan, bu konuda AK Parti olarak da hükümet olarak da elimizden gelen yapılacaktır ve ilk fırsatta bununla ilgili gereği olan adımlar da atılacaktır. Ben hiçbir sorun görmüyorum. Asgari ücretin bin 300 lira olması ilgili bir sorun görmüyorum. Hükümet olarak bu yönde asgari ücret tespit komisyonuna tabii ki bu konu götürülecektir. Önerimiz o yönde olacaktır. Elimizden gelen her türlü gayret gösterilecektir. Aksi bir durum ben öngörmüyorum. Çünkü Genel Başkanımız ve Başbakanımız konuyla ilgili son sözü söylemiştir. Ondan sonra söz söylemek bize yakışmaz bize düşen gerekeni yapmaktır. İnşallah gereği yapılacaktır’’.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN 1300 LİRA OLACAK?

Asgari ücretin 1300 lira olması kadar bu vaadin ne zaman gerçekleşeceği de önemli. Bakan Zeybekçi asgari ücret zammı için tarih de verdi. Zeybekci 1300 liralık asgari ücretin ocak ayında gerçekleşeceğini açıklayarak ‘’Başbakanımız net konuştu. Ocak ayından itibaren teknik olarak bir anayasal ve hukuki olarak bir sıkıntısı yoksa ocak ayı diye tahmin ediyoruz’’dedi. 

ASGARİ ÜCRET NE KADAR? Asgari Ücret 2015 yılı ilk dönemi için brüt 1.201,50 TL, net 949,07 lira olarak belirlenmişti. Temmuz ayından itibaren ise asgari ücret brüt 1.273,50 lira, net 1.000,54 lira olmuştu.

 FARUK ÇELİK : OLMAMA İHTİMALİ SIFIR

 Asgari ücretin 2016 yılında 1300 lira olmasıyla ilgili Faruk Çelik'den de dün umut veren açıklamalar gelmişti. Faruk Çelik asgari ücret zammı için şunları söylemişti;

 "Dediğimiz gibi asgari ücret 1300 lira olacak. Olmama ihtimali sıfır. Aralık ayında 15 kişiden oluşan komisyon hesaplamaları yapacak. Ay sonunda anlaştık ya da anlaşamadık diyecekler. Biz devreye gireceğiz. Hükümet olarak 1300 lira önereceğiz. Büyük ihtimalle bizim önerimiz kabul edilecek. Artmasını biz daha çok isteriz. Bize bir yükü ve zararı yok. Vatandaşa zararı yok. İsterseniz 2 bin lira yapın ancak ertesi ay fabrika kapanır bu ücreti veremezsiniz.

TEHLİKELİ İŞE DAHA FAZLA ÜCRET

İnsanların duygularını istismar etmek için söylenmez bunlar. İşçiye pay verelim derken işsiz kalmasına yol açarsanız daha büyük sıkıntı olur. Ayrıca İş Güvenliği Yasası ile kategorilere ayırdığımız işyerlerinde asgari ücret daha farklı olacak. Örneğin çok tehlikeli işyerinde çalışan işçi 1300 liradan fazla ücret alacak."

 ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NEYE GÖRE BELİRLENİYOR
Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde, 'ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını' göz önünde bulunduruyor.

ASAGARİ ÜCRETTEN NE KADAR KESİNTİ YAPILIYOR?
Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 217 lira 82 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için 176 lira 77 kuruş, kapıcılar için ise 153 lira 23 kuruş kesinti yapılıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için bin 190 lira 5 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için bin 22 lira 29 kuruş, kapıcılar içinse bin 190 lira 5 kuruşu buluyor.