BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,95
ALTIN 2.434,95
HABER /  POLİTİKA

HDP'den 'neden kaybettik' analizi işte sebebi!

1 Kasım seçimlerinde yüzde 10,75 oy alan HDP, 7 Haziran'a kıyasla yaşadığı düşüşün sebeplerini araştırıyor. HDP'nin 'seçim sonuçları' anlizine göre muhafazakar seçmen HDP'yi terk etti.

Abone ol

7 Haziran seçimlerinde 13'ü aşan HDP, 1 Kasım seçiminden en az 71 vekille çıkmayı hedeflemesine rağmen yüzde 10,75'de kalmasının sebeplerini araştırıyor. HDP, oylardaki düşüşün nedenlerini analiz ettiği araştırmasında, muhafazakar seçmeni kaybettiğini saptadı.

Habertürk'te yer alan habere göre, seçmen kaybının muhasebesini yapmaya başlayan HDP, İstanbul başta olmak üzere Doğu’da verilen kayıpları değerlendiriyor. Parti yönetimi, cumartesi il başkanları, pazar günü ise parti meclisi ve merkez yürütme kurulu ile toplantı yapacak.

VEKİL SAYISI 80'DEN 59'A GERİLEDİ

Doğu'da da önemli oy kaybı yaşayan HDP, yaklaşık 1 milyon seçmeni kaybetti. Vekil sayısı ise 80'den 59'a geriledi. Ancak parti yine meclisteki en büyük üçüncü parti grubu konumunda. 

OYLAR NEDEN ERİDİ?

İlk analizlere göre ise bombalı saldırılar ve çatışma ortamı oyların erimesindeki etkenlerin başında. Partinin miting yapamaması, basını etkili kullanamaması da önemli faktörler arasında sıralanıyor.

"MUZAFAKAR KESİM AK PARTİ'YE DÖNDÜ"

HDP yönetimi, metropollerdeki oy kaybını sol çevrelerden çok, muhafazakâr kesimin AK Parti’ye dönmesine bağlıyor.

Buna dayanak olarak İstanbul özelinde Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer gibi semtlerde kayıp olmamasına karşın, Fatih ve Kâğıthane gibi yerlerdeki düşüşü gösteren HDP yetkilileri; Şanlıurfa, Gaziantep ve Erzurum’daki kayıpları da buna bağlıyor.

"HDP'YE YAPILAN SALDIRILAR AKP'YE YAPILSAYDI..."

Eski HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Twitter’dan partinin yeniden yapılanması gerektiğini kaydetti. Kaplan, Habertürk'e yaptığı açıklamada ise “HDP’ye yapılan saldırılar AKP’ye yapılsaydı barajı zor aşardı. Bölgede HÜDA PAR gibi pek çok parti AKP’yi destekledi. Onun dışında artış olduğunu düşünmüyorum.”diye konuştu.