BIST 9.457
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,58
HABER /  GÜNCEL

Asansör faciasının ön raporu

Mecidiyeköy’de bir rezidans inşaatında 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin bilirkişi ön raporunda, “Acil durdurma buton...

Abone ol

Mecidiyeköy’de bir rezidans inşaatında 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin bilirkişi ön raporunda, “Acil durdurma butonunun basılı olduğu görülmüştür” denildi. Raporda yetkililerinin kazada kusurlu oldukları ifade edildi.
Kazaya ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaşan uzman bilirkişi raporunda, nihai sınır kesici sistemin kaza anında işlevini yerine getirmediğinin sabit olduğu ancak bu sistemin devreye girmemesinin nedeninin mevcut bilgi ve gözlemlerle tereddüde mahal bırakmayacak şekilde tespit edilemediği belirtildi. Olayın ardından 7 Eylül Pazar günü saat 13.00’te incelemelere başlandığı anlatılan raporda, “Yapılan ilk incelemede olay sonrasında ilk müdahalede itfaiye tarafından kuyu içerisinden çıkartılan kaldırma ünitesine ait kesilmiş veya sökülmüş, olay yeri inceleme polis ekibi tarafından fotoğraflanmış iki adet elektrikli tahrik motoru ve redüktör üniteleri, elektrik panosu, kablo parçaları, kabin tavan parçaları, panodan çarpışmanın şiddetiyle ayrılmış sigorta ve kablo parçaları gözlemlenmiştir” denildi.
Daha sonra olay mahalline geçildiği anlatılan raporda, “Kabin ve içerisindeki malzemelerin durumu gözlemlenmiş, görevli inşaat personelinin yukarıda düşme tehlikesi olan cisim olduğu uyarısı dikkate alınarak o anda kabin incelemesi gerçekleştirilmemiştir” ifadelerine yer verildi.
Tehlike arz eden üst koruma kalıbının güvenli bir şekilde kaldırılmasının ardından enkazın bulunduğu katta ve kuyuda incelemelerde bulunulduğu aktarılan ön raporda, “Heyetimiz asansörün kuyu içerisinde yer alan asansörün taşıyıcı, hareket ettirici, operatör kumanda paneli ve diğer mekanik parçaları üzerinde inceleme yapmış ve keşif sonlandırılmıştır” denildi.

“NİHAİ SINIR KESİCİ SİSTEM KAZA ANINDA İŞLEVİNİ YERİNE GETİRMEDİ”
Kat durdurma ve nihai sınır kesiciyi tetiklemesi gereken plakanın bulunduğu, ancak bu plakanın tetiklemesi gereken sınır anahtarının kaza mahallinde görülemediği belirtilen raporun “Teknik Değerlendirmeler” başlıklı kısmında, “Bahsedilen nihai sınır kesici sistemin kaza anında işlevini yerine getirmediği sabit olduğu, bu sistemin devreye girmemesinin nedeninin mevcut bilgi ve gözlemlerle tereddüde mahal bırakmayacak şekilde tespit edilemediği ancak olasılıkların sisteme ilişkin anahtarın var olmaması, var ise çalışır halde olmaması, çalışır halde ise bilinçli olarak devre dışı bırakılmış olması olduğu hususları tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“ACİL DURUM BUTONU BASILI KONUMDA”
Sıkça teknik bilgilerin yer aldığı ön raporda, “Acil durumda devreye girmesi öngörülen emniyet aksamına ait 3 adet dişlinin sağlam olduğu tespit edilmiştir. Kabin operatörü kumanda panelindeki acil durdurma butonunun basılı konumda olduğu görülmüştür. Kazanın meydana geldiği asansör boşluğunda tespit edilebilen ilk çarpma noktasının döşeme kalınlığı tarafından 31 ve 32’inci katlar arasında yer aldığı, şaftın diğer üç yüzeyindeki herhangi bir çarpma veya sürtme izine rastlanılmadığı görülmüştür” denildi.
Raporun sonuç ve kanaat kısmında ise, “Cephe asansörünün şantiyeye montajını, bakımını yapan Geda majör firmasının yetkilileri ve teknik personelinin, asıl işveren konumundaki Torunlar GYO’nun idari ve teknik sorumlularının kazada kusurlu oldukları kanaati oluşmuştur. Bununla birlikte kimliği tarafımızca bilinmeyen asansörün kullanıcısının, yapı denetim firması yetkililerinin, iş sağlığı ve güvenliği firmasının yetkililerinin kazada kusur durumları nihai raporda değerlendirilecektir” ifadelerine yer verildi.
(İHA)