BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,75
HABER /  EKONOMİ

Hangi borçlar nasıl silinecek? Mehmet Şimşek açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Torba Yasa kapsamında silinecek ve taksitlendirilecek borçlar hakkında açıklama yaptı.

Abone ol

Meclis'te kabul edilen Torba Yasa hangi borçlara af getiriyor, hangi borçlar taksitlendirilecek?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek düzenlediği basın toplantısıyla Torba Yasa'daki düzenlemeleri ve silinecek borçlar ile borç yapılandırmasının detaylarını açıkladı.

İşte Bakan Şimşek'in açıklamasından satır başları:

SADECE KESİNLEŞMİŞ BORÇLARI KAPSIYOR

-Torba yasa sadece kesinleşmiş alacakları kapsıyor. Torba yasa ile bazı kurumların kesinleşmiş alacakları da kapsama alındı. Yapılandırılan alacakların taksitle ödenmesi imkanı getirildi. Ne vergi borçları ne de borçların faizinden vazgeçiyoruz.

VERGİ BORÇLARINDA SON BAŞVURU TARİHİ 1 ARALIK'TA

-Vergi borçlarıyla ilgili vergi dairelerine başvurulmalı. Vergi dairelerine başvuracaklar için son başvuru tarihi 1 Aralık. Sağlık sigortası primleri için son başvuru tarihi nisan 2015 olacak. Sağlık sigortası primleri için başvuru süresi 3 ay olarak belirlendi. Diğer yapılandırmalar için başvuru süresi 3 ay olarak belirlendi.

ELEKTRİK VE SU BORÇLARI

-Spor kulüplerine borçların ödenmesi için 7 yıllık süre tanındı. Çiftçi elektrik-su borçlarına yılda bir kez olmak üzere 5 yıl vade hakkı tanındı.

ESAS BORÇLAR KALIYOR

-Prensip olarak alacakların asıllarından vazgeçmiyoruz. Bu tür düzenlemelere vergi uyumunu bozmasından ötürü karşıyım. Yapılandırmada hesaplama için piyasa faizi yerine yurt içi ÜFE kullanılacak.

-Sigara kullanımıyla igili cezaları istisna olarak tuttuk. 120 TL altındaki idari para cezalarından vazgeçiyoruz.

-Araç muayenesi yaptırmamış olan çiftçilere kolaylık getirildi. Çiftçilere traktörlerin fenni muayenesi için ceza hesaplaması ÜFE ile yapılacak. Yıl sonuna kadar hurdaya ayrılan araçlar için MTV kolaylığı sağlanacak.

BAŞVURULAR İNTERNET ÜZERİNDEN

-Mükelleflerimize biz ulaşacağız. 2011'de yapılan yapılandırmada birçok konuda olduğu gibi biz adım atacağız.

-Yapılandırma için başvurular internet üzerinden yapılabilecek. Uygulama tebliğini hazırladık, tebliğler bugün Başbakanlık'a gönderilecek.

-Bu tür yapılandırmalarda başarı oranı vatandaşlarımızn ilgi göstermesiyle yakından ilişkili. Önceden bizim rakam vermemiz zor.

-Bazı alacakların tahsilatının imkanı yok ama bu alacaklar orada duruyor. Bu rakamlarla bağlantılı öngörüde bulunmak zor.

-Alacaklarımızın toplamı şu anda 67 milyar lira üzerinde. Faizlerle birlikte toplam alacaklarımızın miktarı 200 milyar TL üzerinde seyrediyor. 2011'deki yapılandırma düzeyinde yüksek bir oran beklemiyorum. Kayıtdışı ile mücadele konusunda ciddi bir mesafe kaydetmiş durumdayız.