BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Arsan varsa 8 bin TL’ye ev!

Bir ev yaptırmak sadece fiyatıyla değil, ustayla uğraşma nedeniyle de insanı yorar. Ama artık prefabrik var!

Abone ol

Bodrum, Kalkan, Çeşme gibi bir sahil kentinde hazır bir villa veya, sitelerden birinden bir daire al(a)mayacaksanız, yazlık sahibi olmak çok zor.

İstanbul’da, Ankara’da yaşarken, mesela Milas’ta bir ev inşa ettirmek neredeyse imkansız. Niyesi malum. Tatil kentleri böyle hevesle girişilmiş ama yarım kalmış evlerle dolu.

Bu durumda, prefabrik veya çelik evler en iyi çare: Satın alacağınız ‘malı’ önceden görüyorsunuz, standartlarını, satın alma şartlarını biliyorsunuz; size bir tarih veriliyor ve eviniz en geç bir ay içinde ‘inşa’ edilip teslim ediliyor. Tabii prefabrik konutlar sadece yazlık için değil, çok geniş bir kullanıma hitap ediyor.

Özelikle deprem korkusuyla güvenli konut arayışının yaşandığı İstanbul’da arsa alıp üzerine isteği doğrultusunda ev yaptırtanların sayısında hızlı bir artış yaşanıyor.

Terzi usülü olarak da adlandırılan bu yeni yöntemle İstanbul’da son yıllarda 10 bini aşan ev inşa edildi.

Bugün bir hafta 10 gün içinde inşa edilen bir prefabrik evin arsa hariç maliyeti 7.900 TL’den başlayıp maksimum 54 bin TL’ye çıkıyor.

Isı yalıtımının iki kat daha fazla olduğu çelik villaların metrekare birim fiyatı 450 TL’den başlarken, bu tip evler 30 ila 45 gün arasında teslim edilebiliyor.

Prefabrik yapı alırken dikkat edilmesi gerekenler

* Hazır yapı üreticisi firmanın köklü ve istikrarlı olmasına,
* Prefabrik yapıyı taşıyan çelik konstrüksiyonun yüksek yoğunluklu galvaniz yapı çeliği olmasına,
* Prefabrik yapının kaynaksız yapı ve ‘fibercement’ doğal çimento levha teknolojileriyle zorlu doğa koşullarına dayanıklı olmasına,
* Hazır yapı üreticisi firmanın dünya standartlarında kalite belgelerine sahip olmasına,
* Prefabrik yapı üzerinde kullanılan yalıtım ve kaplama gibi bazı materyallerin uluslarası yanmazlık ve dayanıklılık testlerinden başarı ile geçmiş olmasına,
* Hazır yapı üreticisi firmanın ürününü sattıktan sonra servis imkanı ve garanti verebilmesine,
* Satın aldığınız prefabrik yapının estetik, ekonomik ve modüler olmasına,
* Prefabrik yapınızın genişletebilme ve yer değiştirme gibi ileriye dönük özel ihtiyaç ve taleplerinize cevap verebilmesine,
* Prefabrik yapıda kullanılan tüm malzemelerin içeriğinde insan sağlığına ve çevreye zarar veren maddeler bulundurmamasına,
* Prefabrik yapının deprem yönetmeliğine uygun tasarlanmış olmasına,
* Prefabrike yapının dış cephe kaplamasında kullanılan malzemelerinin TSE uygun olmasına dikkat edilmeli.

Prefabrik konutlar hakkında bilinmesi gerekenler

Prefabrik konutlar, çelik konstrüksiyon villalar (amerikan evleri), konteynerler, ofis konteynerleri, güvenlik kabinleri (bekçi kulübeleri, mini ofisler), yaşam konteynerleri (paket evler), yatakhane ve yemekhane konteynerleri, depo konteynerleri, büfe konteynerleri, wc-duş konteynerleri, ticari prefabrik yapılar, ofisler, sosyal tesisler, yemekhane ve yatakhaneler, güvenlik kabinleri, depolar, wc-banyo üniteleri, çelik yapılar, modüler taşıyıcı sac panel sistem yapılar, prizmatik yapılar (geniş açıklıklı çelik konstrüksiyon sanayi yapıları), silindirik yapılar ve acil iskan barınakları gibi bir çok alternatif alanda kullanılıyor.

* Binanın yapılabilmesi için bağlı bulunan belediye ile görüşülmesi gerekiyor.
* Ruhsat ve yasal izinler müşterinin sorumluluğunda. Ruhsat almak için mimari, elektrik, mekanik projeler ve zemin etüdü müşteriye ait. Firma sadece statik hesaplarını ücret karşılığında veriyor.
* Türkiye’nin her yerine montaj yapılabiliyor. İstanbul dışı montajlarda montaj ekibinin yemek ve konaklama masrafları müşteriye ait.
* Fiyatlara binaların imalatı, montajı, kapılar, pencereler, camlar, banyonun vitrifiyeleri, musluklar, anahtar ve prizler, elektik tesisatı, sıhhi tesisatı, iç ve dış boya dahil.
* Binaların duvarlarında ve çatıda izolasyon yapılıyor. Binanın yapılacağı bölgenin iklim şartları dikkate alınarak izolasyonu değiştirilebiliyor.
* Standart duvar kalınlığı isteğe ve iklim şartlarına göre değişebiliyor.
* Tek katlı bir bina imalat ve montaj programına göre yaklaşık 10 ile 20 gün içinde imalat ve montaj dahil teslim ediliyor.
* Binaların ömrü betonarme yapı ile aynı olup ortalama 30 ile 50 yıl arasında öngörülüyor. Binaların dış cephelerine kaplama yapıldığı takdirde bina ömrünü uzatmak mümkün.

Müşteri tarafından yapılması gerekenler

Zemin betonu ve her türlü hafriyat ve çevre düzenleme işleri; zemin ve duvar kaplamaları (şap, seramik, fayans, laminat parke vs.); prefabrik bina harici dış bağlantıların yapılması (elektrik, pissu, temiz su ); ilgili belediyeden alınması gereken müsaadeler ve ruhsat işleri, ısıtma ve soğutma tesisatları (kalorifer, klima vs...); İstanbul dışı montajlarda montaj ekibinin konaklama ve yemek bedelleri; malzemenin nakliye ve nakliye sigortası müşteriye ait.

Fiyatlara neler dahil

Binanın kaba montaj işlerinin yapılması; bina malzemeleri (duvar panelleri, birleşim elemanları, tavan kaplaması, tavan izolasyonu ve çatı kaplama malzemesi); dış ve iç kapıların, pencerelerin, vasistasların ve camlarının takılması; binanın iç ve dış boyasının yapılması; binanın içinin elektrik tesisatının yapılması ve armatürlerinin takılması; binanın içinin sıhhi tesisatlarının (pis su-temiz su) yapılması ve armatürlerinin takılması.

Prefabriğin avantajları

* İsteğe göre her türlü yerleşim ve kullanım amacına uygulanabilir.
* Kısa zamanda, hızlı ve çabuk yapılır.
* Defalarca sökülüp, istenilen yere monte edilebilir.
* İsteğe göre özel tasarımlar, modern, estetik, yeni projeler üretilebilir.
* İmalat fabrikalarda yapılıp, montajı kısa sürede yerinde tamamlanıp teslim edilir.
* Çevreyi kirletmeden, tahribat yapmadan montajı tamamlanır.
* Özel temel gerektirmez, verilen projeye uygun basit grobeton yeterli olur.
* Dubleks binalarda demirli radye temel hazırlanması yeterlidir.
* İsteğe göre değişik seçenekli malzemeler kullanılabilir.

Prefabrik konutların teknik özellikleri

Prefabrike hazır yapılar amacına göre geniş ve uzunlukları değişken, istenilen her türlü yerleşim alanına uygulanabilecek şekilde çevre koşuları da dikkate alınarak imal ediliyor. Prefabrike evler, ses-ısı izolasyonu, yangın ve depreme dayanıklılığı bakımından uluslararası standart ölçülerinde hazırlanıyor. İsteğe göre değişik seçenekli malzemeler de kullanılıyor. Özel temel gerekmeden vinç ihtiyacı olmaksızın çevreyi kirletmeden kısa sürede monte ediliyor. Özellikle bağ evi, yayla evi, yazlık ev, kışlık ev, motel ve tatil köyleri için pratik ve ekonomik çözüm.

Prefabrik ev iyi de nereye kuracaksınız

Tabii ki, prefabrik bir ev sahibi olmak için, önce ‘yer göstermeniz’ gerekli. Eğer babadan kalma bir yeriniz yoksa, Türkiye’nin çeşitli köşelerinde, her bütçeye uygun bahçe, arsa, arazi bulabilirsiniz. Örnek olarak, İstanbul’a birkaç saat mesafede ve uygun bir yer olarak Çanakkale’yi seçtik ve hurriyetemlak.com’dan size bir kaç ‘fırsat’ derledik:

YER YÜZÖLÇÜMÜ (m2) DURUMU FİYAT

Ayvacık 307 Anayol cepheli 25.000 TL
Ayvacık 490 Deniz manzaralı 25.000 TL
Ayvacık 20.000 Deniz manzaralı tarla 42.000 TL
Yapıldak 500 Denize 100 m imarlı 45.000 TL
Musaköy 5.000 Denize sıfır bahçe 80.000 TL
Kızılkeçili 25.000 Asfalt üzeri arazi 100.000 TL
Kepez limanı 234 İmarlı konut arsası 125.000 TL
Kayalar 1.350 Denize sıfır arsa 250.000 TL

5 hazır villa projesi

1- Ekol Prefabrik

Ekol Prefabrik’te 36 m2 hazır villa 14 bin TL’ye, 42 m2 hazır villa 16 bin TL’ye, 100 m2 hazır villa 31 bin TL’ye ve 137 m2 hazır villa 41.500 TL’ye satılırken; 100 m2 dubleks villa 36.500 TL’ye, 120 m2 dubleks villa 42.500 TL’ye, 156 m2 dubleks villa ise 54 bin TL’ye satılıyor.

Ekol Prefabrik başlattığı kampanyayla konut bedelinin yüzde 50’sini peşin alıyor, kalan yüzde 50’yi sıfır vade ile 15 aya bölüyor. Buna göre peşinatlar 7 bin TL’den, taksitler 466 TL’den başlıyor. Peşin ödemelerde teslimler 15 gün içinde yapılırken, vadeli ödemelerde 2 ile 3 ay arasında konutlar hazır hale getiriliyor. Ekol Prefabrik yurt içinde konut yaptığı gibi yurt dışında da hazır villalar yapıyor.

Hazır villalarda kullanılan ürünler Ekol Prefabrik’in garantisi altında bulunuyor. Fiyatlara zemin betonu, zemin kaplaması, sermaik işleri ve hazır mutfak dolapları dahil değil. İstanbul dışı şantiyelerde montaj ekibinin montaj süresinde yeme, yatma ve yol masrafları alıcıya ait.

2- Akel Prefabrik

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde kurulan Akel Prefabrik, prefabrik ev, hafif galvaniz çelikten villa inşaatları, konteyner imalat ve montajı, şantiye binaları, ofis binaları alanında faaliyet gösteriyor. Akel Prefabrik, villaları 1 hafta ila 45 gün arasında teslim ediyor.

Akel Prefabrik’te 25 m2 prefabrik villa 9 bin TL’ye, 50 m2 prefabrik villa 12.500 TL’ye, 100 m2 prefabrik villa 23 bin TL’ye, 120 m2 dubleks villa 28 bin TL’ye satılıyor. Firma ayrıca ful çelik villa üretimi de yapıyor. Isı yalıtımının iki kat daha fazla olduğu çelik villaların metrekare birim fiyatı 450 TL.

Akel Prefabrik’te çelik villalar 30 ile 45 gün arasında, prefabrik villalar ise 1 hafta ile 10 gün arasında sahibine teslim ediliyor. İstenilen arsa üzerine monte edilen konutlar için yüzde 20 peşinatla Türkiye Katılım Bankası’ndan 72 aya yüzde 0,98 faizle kredi kullanılabiliyor. Peşinatlar 1.800 TL’den, taksitler 139 TL’den başlıyor.

3- Acarlar Prefabrik

Acarlar Prefabrik’te 35 m2 villa 8 bin TL, 45 m2 villa 14 bin TL ve 100 m2 villa 20 bin TL. Yüzde 50 peşin alınıyor, kalan yüzde 50 ise 2’ye bölünüyor.

4- Aryol Prefabrik

Aryol Prefabrik’te 25 m2 hazır villa 7.900 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Aryol prefabrik, prefabrik ev, her türlü şantiye binaları, ofis binaları, hangar binaları, show room binaları alanında faaliyet gösteriyor. Ayrıca yeni ürünü Modd Panel ile estetik görünümlü villa tipi yapılar da üretiyor.
Aryol Prefabrik yapılarında, kar yükü 184 kg/m2 ve rüzgar yükü 130 km/saat olarak hesap ediliyor ve Türkiye’nin her bölgesinde kullanılabiliniyor. Tüm prefabrik yapıları imalat hatalarına karşı 4 yıl garantili.

150 m2’ye kadar olan prefabrik evlerde KDV oranları yüzde 1 ve KDV dahil fiyatları 25 m2 7.900 TL’den, 33 m2 9.900 TL’den, 58 m2 14.700 TL’den, 102,5 m2 22.500 TL’den başlıyor. 150 m2’den daha büyük prefabrik evler için ise, yasa gereği KDV oranı yüzde 18’e çıkıyor. Yüzde 30 peşinatla Türkiye Katılım Bankası’ndan kredi kullanılabiliniyor. Peşinatlar 2 bin TL’den başlıyor. Konutlar 1 hafta içinde teslim ediliyor.

5- Eston Villa

Eston, dilediğiniz arsa üzerinde, 17 farklı mimari seçeneği ile 10 yıllık taşıyıcı sistem garantisi verdiği ‘EV’leri 90 günde teslim ediyor! 110 m2 ile 292 m2 arasında farklı mimaride 17 ev tipi için fiyatlar 157 bin TL ile 487 bin TL arasında değişiyor. Tüm modellerde 120 aya varan banka kredisi avantajı sağlanıyor. Farklı ev tiplerinin yanı sıra, bina özellikleri ve yapı malzemelerinde de müşterilerine çok sayıda seçenek sunan Eston Villa’da her ev modelinin standart maliyeti arsanın yeri, konumu ve yapı malzemesi tercihlerine göre hesaplanıyor.