BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Arjantin'de 'kirli savaş' suçlusu subay firar etti

Arjantin'de askeri yönetim döneminde insanlığa karşı suç işlemekten hapis cezası alan eski bir subay, başkent Buenos Aires'te duruşmaya giderken firar etti.

Abone ol

Arjantin'de askeri yönetim döneminde insanlığa karşı suç işlemekten hapis cezası alan eski bir subay, başkent Buenos Aires'te duruşmaya giderken firar etti.

66 yaşındaki Alejandro Lawless, mahkeme binası dışındaki polis aracından kaçtı.

Lawless, 1976-83 arasındaki askeri yönetim sırasında adam kaçırma ve muhaliflere işkence yapıp, öldürme suçlamalarından ceza almıştı.

Lawless bu yıl içinde firar eden üçüncü hüküm giymiş eski subay oldu.

İki eski subay Jorge Olivera ve Gustavo De Marchi de geçen Temmuz'da askeri hapishaneden firar etmişti.

Olivera ve De Marchi hala kaçak. İkilinin firarından sonra hastanenin yeni personeli görevden alınmıştı.

Lawless, öğle saatlerinde diğer mahkûmlarla beraber Buenos Aires'in merkezindeki mahkemeye götürülüyordu.

'Bir anlık dikkatsizlik'

Güvenlik güçleri, Lawless'ın diğer mahkûmları mahkeme binasına götürdükleri sıradaki bir anlık dikkatsizliklerinden faydalandığını belirtti.

Orduda yarbay rütbesiyle görev yapan Lawless, üç yıl önce Bahia Blanca kentinde işlediği insanlığa karşı suçlardan hapis cezası almıştı.

Savcılar Lawless'ı 'silahlı kuvvetlerin yapılarını kullanarak insanları kaçırıldığı, işkence yapıldığı, öldürüldüğü ve kaybedildiği planın bir kısmını yapmakla' suçlamıştı.

Arjantin'de yedi yıl süren askeri yönetim sırasında muhalif olarak görülen 30 bin kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Bu dönem 'Kirli Savaş' adıyla anılıyor.

Askeri yönetim sırasındaki insan hakları ihlalleriyle ilgili soruşturmalar, aralarında General Rafeal Videla'nın da bulunduğu önemli isimlerin hapsedilmesiyle sonuçlanmıştı. Ömür boyu hapis cezası alan Videla geçtiğimiz aylarda hapishanede ölmüştü.