BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.423,24
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Cezaevine sağlam giren hasta çıkıyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde cezaevlerindeki nakillerle ilgili araştırma önergesi üzerine konuşan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel; Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir'le birlikte partisinin bu dönem oluşturduğu cez

Abone ol

Partisinin oluşturduğu komisyonla 60'dan fazla cezaevine 150'yi aşkın ziyarette bulunduklarını ifade eden Özgür Özel; “Her bir ziyaretten sonra bu ziyarete olan özel olan raporlarımızı yayınlıyor ve kamuoyuyla paylaşıyoruz ancak ziyaretler arttıkça, benzer özellikler, dikkatimizi çeken konularda da özellikli raporlar yazıyoruz. Bunlardan bir tanesi de bugünkü konumuzla ilgili olan Hasta Mahpuslar Raporu, Hasta Tutuklu ve Hükümlüler Raporu'ydu. Bu rapor Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yazıldığında, AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin’in biraz önce yapmış olduğu konuşma bu rapor olmadan olsaydı elbette bir karşılığı olabilirdi. Ben iktidar partisi adına Fatih Bey'in yaptığı konuşmanın yapıldığı bir ülkede milletvekili olmak çok isterim ama maalesef, öyle bir ülkede milletvekili değiliz şimdi. Fatih Bey söz söylüyor, söz uçuyor ama yazı kalıyor. İşte, kalan yazılardan bir tanesi bu rapor” dedi.

CEZAEVİNE SAĞLAM GİREN HASTA ÇIKIYOR

Cezaevlerine giren mahkumların sağlam çıkmadığını iddia eden Özgür Özel; “CHP'nin Cezaevi Komisyonunun raporu diyor ki: "Türkiye'de cezaevlerine sağlam girenin sağlam çıkma şansı yok." Hasta çıkar ya da -hiçbirisi için temenni etmeyiz ama o görüntüler hepimizi her seferinde vicdanen çok rahatsız ediyor- cezaevinden hasta çıkmazsanız tabutla çıkıyorsunuz, bunun birçok örneği var” diye konuştu.

CEZAEVLERİ HASTALIK ÜRETİYOR

Cezaevlerinin hastalık üreten merkezler hâline geldiğini dile getiren Özgür Özel; “Her 3 mahkûmdan 2 tanesinin göz rahatsızlığı çektiği bir popülasyon düşünülemez. Tüm rahatsızlıklar açısından Türkiye'deki ortalamaların misliyle fazlasında istatistikler mevcut. Meclisin kurulmuş olan komisyonlarının valilikten tahsisli eskortlarla sirenler çalarak, hem de uçak paraları, yemek paraları Meclis bütçesinden karşılanarak, önceden haberli şekilde gittiği, yaptığı ve her zaman muhalefetin temsilcileriyle iktidar temsilcilerinin çelişki içinde olduğu ve yazdığı raporların gerçeği yansıtmadığı bir durumda daha sivil bir komisyona ihtiyaç var. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak böyle bir şeyi tesis etmiş durumdayız. 1 lirası ne partimizden ne de Meclisin bütçesinden, tamamı katılan milletvekillerinin kendi harcamalarıyla, böyle sivil bir iş yapmaktayız. Bu da gerçekleri ortaya çıkarmakta. O zaman, işte bu kulaklar sizin kulaklarınızdan başka bir şey duyabilir” görüşlerini savundu.

“ÖNCE İKTİDAR KİBRİNDEN ARININ”

İktidar partisinin kibrinden arınması gerektiğine dikkat çeken Özgür Özel; “bir kere iktidar kibrinden arınmış olması gerekiyor. Bir kere, "Benim partim ne yapıyorsa doğru yapar.", "Benim bürokratım hep doğruyu söylüyordur", "Benim cezaevi müdürüm" demeye başladınız mı, işte o zaman buranıza kadar devleti elde bulunduruyor olmanın ve iktidar olmanın, muktedirliğin kibridir bu, gözleri kör eder, kulakları sağır eder ama vicdanlarda da yara açar söyledikleriniz. Bu rapor bizim eserimiz değil, bu rapor sizin eseriniz, Adalet ve Kalkınma Partisinin eseri” diye konuştu. Konuşmaların ardından TBMM Genel Kurulu'nda, BDP'nin, cezaevlerindeki nakillerle ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini içeren grup önerisi, kabul edilmedi.