BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 34,99
ALTIN 2.468,51
HABER /  DÜNYA

Azerbaycan’a Karabağ da tam destek

Başbakan Erdoğan, “Yukarı Karabağ sorunu şuanda Azerbaycan’ın ne denli sorunuysa, bizim de o denli sorunumuzdur. Bu bizim için Kafkaslar’dak...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, “Yukarı Karabağ sorunu şuanda Azerbaycan’ın ne denli sorunuysa, bizim de o denli sorunumuzdur. Bu bizim için Kafkaslar’daki barışın, kardeşliğin istikrarı noktasında çok çok önemsediğimiz bir konu” dedi.
Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirildi. Anlaşmaların imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Aliyev ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Aliyev ile birlikte gerçekleştirdikleri Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nde yedi anlaşmanın yapıldığını söyledi. Aliyev’i cumhurbaşkanlığı görevine yeniden seçilmesi dolayısıyla tebrik eden Başbakan Erdoğan, Azerbaycan’ın geleceği için yapılan seçimlerin hayırlı olmasını temenni etti. Türkiye ve Azerbaycan olarak Kafkasya’da barış ve istikrarın temini bakımından çok ciddi çalışmaların yapıldığını dile getiren Başbakan Erdoğan, bugün gerek ikili görüşmelerde, gerekse heyetlerarası görüşmelerde bu konuları ele aldıklarını vurguladı. Toplantıda geleceğe yönelik adımların atıldığından bahseden Başbakan Erdoğan, Azerbaycan ile ticaret hacmini genişletmek için çalışma yaptıklarını belirterek, dün Cumhurbaşkanı Aliyev’in Türkiye’nin stratejik tesislerini gezerek Türkiye’nin bu alanda neler yapabildiğini görme imkanı bulduğunu belirtti.

“ŞUANDA ATILAN BİRÇOK ADIM VAR”
Türkiye ve Azerbaycan arasında stratejik öneme haiz enerji noktasında atılan adımların olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Bunlardan bir tanesi biliyorsunuz şuanda masada olan TANAP meselesi ki, bu yıl sonuna kadar neticelenip inşallah 2014 başı itibariyle temelini atıp çalışmalarının başlayacağı tarihi bir proje. TANAP’ın dışında şuanda atılan birçok adımlar var. Malum Bakü-Tiflis-Ceyhan daha önce açılışını yaptığımız bir projeydi. Şuanda Azeri petrolünün dünyaya Ceyhan’dan açılması projesiydi ki, bu proje başarılı bir şekilde başlatıldı ve şuanda başarılı bir şekilde devam ediyor. Bir diğer önemli adım bildiğiniz gibi Şahdeniz projesi, bu proje aynen devam ediyor. Bir diğer adım yine Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi. Bu proje yoğun bir şekilde devam ediyor. İnşallah bitmek üzere, onunda açılışını gerçekleştirmek suretiyle adeta demiryolu ağlarıyla ülkelerimizi örüyoruz” diye konuştu.

“YUKARI KARABAĞ SORUNU BİZİM DE SORUNUMUZDUR”
Demiryolu projesinin Marmaray’la bütünleşeceğini belirten Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Marmaray’la bütünleştikten sonrada Pekin’den Londra’ya kadar şuandaki Batü-Tiflis-Kars’ı kapsayacak şekilde bu adımları atmış olacağız. Bu arada Iğdır’dan Nahcivan’a doğal gaz ile ilgili adımları atma görüşmeleri bu vesileyle yapılmış oldu. Yine aynı şekilde Iğdır- Nahcivan arasında bir demiryolu ağının da kurulması noktasındaki görüşmeler bu vesileyle yapılmış oldu. Bunların çalışmaları inşallah başlıyor. Bu adımları kararlı bir şekilde atıyoruz. Yukarı Karabağ sorunu şuanda Azerbaycan’ın ne denli sorunuysa, bizim de o denli sorunumuzdur ve bu bizim için Kafkaslar’daki barışın, kardeşliğin istikrarı noktasında çok çok önemsediğimiz bir konu. Dış politikada gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır. Bunu tabi bir kenara koymamız mümkün değil. Bunun da süratle barışçıl yollardan diyalogla çözülmesi noktasında Azerbaycan’a koşulsuz desteğimiz bizim devam etmektedir. Burada MİNSK üçlüsünün üzerinde büyük bir sorumluluk vardır, yük vardır. Yani Amerika, Rusya, Fransa bu konuda bu işi çok daha sıkı, ciddi, kararlı bir şekilde tutmalı. Türkiye olarak da bizler bugün neler yapabiliriz, bunları da yine aramızda görüşme imkanı bulduk ve kalıcı, kapsamlı bir barışın nasıl sağlanacağı hususlarını aramızda değerlendirmiş olduk.”
Başbakan Erdoğan, Azerbaycan ile siyasi ilişkilerin mükemmel seviyede devam ettiğini belirterek, ilişkilerin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini söylerdi. Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmede ticari ilişkilerin geliştirilmesinin yanında siyasi ilişkilerin geliştirilmesini de ortaya koyduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Avrasya’nın geleceği adına büyük ehemmiyet arz eden enerji yatırımlarıyla bunu taçlandırdık ve özellikle attığımız bu adımlarda Azerbaycan doğal gazının Balkan’da özellikle sirayet edebileceği ülkelerde müşterek ne gibi çalışmalar yapabiliriz, bunları görüşme imkanımız oldu. TANAP ile Güneygaz koridorunun hayata geçirilmesi konusunda Türkiye ve Azerbaycan olarak ne kadar ciddi bir duruş sergilediğimizi burada ayrıca ortaya koymuş bulunuyoruz. Stratejik işbirliğimizin önemli projelerinden biri olan bu adımın süratle takibi, inşallah geleceğe yönelik de atacağımız adımlarda sorumluluğumuzu ifade ettik. Marmaray’la birlikte düşünüldüğünde Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi Batı Avrupa’dan çıkan bir trenin kesintisiz olarak Hazar kıyılarına, oradan da Türkmenbaşı limanları üzerinden Pekin’e ulaşmasını da ayrıca mümkün kılacaktır. Bu da tabi önemli bir adım ve bugünkü çalışmalarımızda ayrıca Nahcivan tabi bizim için çok önem arz ediyor. Temenni ederim ki Yukarı Karabağ ile ilgili yapacağımız çalışmalarda alacağımız neticeden sonra Nahcivan’ın şuandaki mağduriyeti ve bu ulaşımdaki özellikle demiryolu ağının çözülmesi neticesinde Azerbaycan buradan özellikle şuanda işgal altındaki bölgeler, oradan Nahcivan ile bütünleşmesi birçok ülkenin de burada menfaatini bir an önce sağlayacak ve barışa bölgede çok ciddi katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİLERDEN ALINAN HARÇLAR 50 DOLARA İNDİ”
Başbakan Erdoğan, “Bugünkü toplantımızda özellikle sayın Cumhurbaşkanı Aliyev’e teşekkür ediyorum. Özellikle Azerbaycan’da çalışan işçilerimizle alakalı şuana kadar verilen harçlar bin 270 dolardı, bu konuyu kendilerine açtığımızda müzakerede çok farklı teklifle bunu 50 dolara indirelim dediler. Bunu böylece 50 dolara indirmiş olduk. Bu anlaşma biraz sonra imzalanacak. Bu samimi çalışmalardan dolayı çok çok teşekkür ediyorum ve bu ziyaretin her iki ülke için de hayırlara vesile olduğunu ifade etmek istiyorum. Vizeler konusunda da yine daha önce de görüştüğümüz ama inşallah bunu da kayıt altına alacağız, özellikle ekonomi bakanlarımız bunun takipçisi olacaklar. Gerek akademisyenler noktasında, gerek iş adamları noktasında, gerekse öğrenciler noktasında yani taraflara sıkıntı vermeyecek şekilde bunun ekonomi bakanları tarafından değerlendirilmesi yapılması ve planlamaları bu şekilde yapılarak ilk adımları bu şekilde ağırlıklı olarak iş adamlarımıza yönelik atmış olacağız” dedi.

“TÜRKİYE OLMADAN BÖLGEDE HİÇBİR TEŞEBBÜS HAYATA GEÇİRİLEMEZ”
Azerbaycan’da yapılan seçimlerden sonra ilk gezisini Türkiye’ye yaptığını hatırlatan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, Başbakan Erdoğan’dan övgü dolu sözlerle bahsetti. Türkiye olmadan bölgede hiçbir teşebbüsün hayata geçirilemeyeceğinin altını çizen Aliyev, bunun kendilerini sevindirdiğini söyledi. Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında iki mühim meselenin ortadan kalktığını belirten Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki hürmet, muhabbet, bağlılığın üst noktada olmasından dolayı sorunları bir anda ortadan kaldırdığını dile getirdi. Yukarı Karabağ sorununda Türkiye’ye güvendiklerini belirten Aliyev, “Türkiye’ye güveniyoruz. Bizim yanımızdadır. Adaletsizlik hala devam ediyor” diye konuştu.
Marmaray projesinin tarihi bir proje olduğunu ve bu projenin hayata geçirilmesinden dolayı Başbakan Erdoğan’ı tebrik ettiğini ifade eden Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Marmaray’la bütünleşeceğini söyledi. TANAP projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte Avrupa’nın enerji haritasının yeniden çizileceğini belirten Aliyev, bu haritada Türkiye ve Azerbaycan’ın yerinin ayrı tutulacağını ifade etti. Türkiye ve Azerbaycan arasında münasebetin temelinin kardeşliğe dayandığını kaydeden Aliyev, “Kardeşlik, dostluk ebedidir. Ebedi olacaktır. 21. yüzyıl Türklerin asrı olacaktır. Türkiye ve Azerbaycan liderlik üstlenerek başka anlaşmalara da imza atacaktır” dedi.
(İHA)