BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Sınırda sıcak saatler

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırında kaçakçılara yönelik yapılan müdahale sırasında 1 subay, 1 uzman çavuş ve 1 erin yanı sıra sivillerd...

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırında kaçakçılara yönelik yapılan müdahale sırasında 1 subay, 1 uzman çavuş ve 1 erin yanı sıra sivillerden de yaralananların olduğunu açıkladı.
Genelkurmay Başkanlığı, resmi internet sitesinden Suriye sınırında kaçakçılara yönelik müdahale ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki Türkiye-Suriye sınırı 3. Hudut Alay Komutanlığı Kapı Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde saat 22.30’da Suriye tarafından Türkiye tarafına geçiş yapmaya çalışan motosikletli 3 kişilik grup Türkiye istikametine yaklaştığı sırada Türkiye tarafındaki Öncül köyünden de tel engele doğru 3 motosikletin yaklaşmakta olduğunun tespit edildiği belirtilerek, "Söz konusu kaçakçılar, Karakol Komutanı ve Ani Müdahale Mangası tarafından sesle, düdükle ve havaya ateş açmak suretiyle ikaz edilmiştir. Bu sırada Suriye tarafından bölgede bulunan unsurlarımıza 2-3 el hafif silahla ateş açılmıştır. Açılan ateşe misliyle mukabele kapsamında ateşle karşılık verilmiştir. Mayın tarlasında bulunan söz konusu grup Suriye istikametine, Türkiye tarafında bulunan grup ise kuzey istikametine doğru kaçarak bölgeden uzaklaşmıştır" denildi.

2 SİVİL YARALANDI
Olaydan sonra Akçakale Jandarma Komutanlığı’na başvuran 2 sivilin kalçasından ve ayağından vurulduğunun öğrenildiği kaydedilen açıklamada, olayın Diyarbakır Askeri Savcılığı’na bildirildiği belirtildi. Hatay Narlıca’da Türkiye-Suriye hududu 2. Hudut Alay Komutanlığı Hacıpaşa Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde ise devriye görevi icra eden bir adet taktik tekerlekli zırhlı araçtakilerin 48 nolu hudut taşı bölgesinde saat 13.15’de iki kaçakçıyı mazot yüklü bidonları traktörün römorkuna yüklerken görmesi üzerine bölgeye hareket ettiği kaydedilerek şöyle denildi:
"Devriye Timi’nin bölgeye geldiğini gören kaçakçılar bölgeden uzaklaşırken traktörün römorkunu devirmişler ve şahıslar Devriye Timi tarafından yakalanmışlardır. Bilahare Hacıpaşa beldesinden traktörlerle bölgeye gelen yaklaşık 30 kişi tarafından Devriye Timi’ne taşlı sopalı saldırıda bulunulmuştur. Daha sonra bölgeye bir araç ve traktörlerle 150 şahıs daha gelmiştir. Yapılan müdahale sonunda bir subay hafif şekilde yaralanmış ve toplanan personel olay yerinden uzaklaştırılmıştır. Altınözü Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hukuki süreç başlatılmıştır."
Şanlıurfa Viranşehir’de ise Türkiye-Suriye hududu 3. Hudut Alay Komutanlığı Savaş Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde saat 18.15’den itibaren Suriye tarafından kaçakçılık yapmak maksadıyla hudut hattına yaklaşan 15-20 Suriyeli’nin siyasi sınırı geçerek mayınlı sahaya girdiği ve Suriye’den gelen şahısları karşılamak, mal transferi yapmak amacıyla Türkiye tarafında bulunan 20 motosikletli şahsın da tel örgülere doğru yaklaştığının devriye görevi icra eden bir adet geliştirilmiş zırhlı personel taşıyıcı (GZPT) tarafından tespit edildiği vurgulanan açıklamada, "Söz konusu kaçakçılara bir adet GZPT ve iki adet taktik tekerlekli zırhlı araç ile müdahalede bulunulmuş, müdahale sonrasında Suriye tarafından gelen grup Suriye istikametine kaçmış, Türkiye tarafında bulunan motosikletli grup da Çömlekçi köyüne doğru kaçmıştır. Çömlekçi köyüne doğru kaçan motosikletli şahıslardan birisi düşerek yaralanmış ve kaldırıldığı Akçakale Devlet Hastanesi’nde vefat etmiştir.Akçakale Cumhuriyet Savcılığı’na, Şanlıurfa Valiliği’ne ve Akçakale İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı’na bilgi verilmiştir" denildi.

KAÇAKÇILARA GEÇİT YOK
Hatay Narlıca’da meydana gelen bir başka olayda ise Türkiye-Suriye hududu 2. Hudut Alay Komutanlığı Şehit Üsteğmen M.A. Demirbüken Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde kaçakçılar tarafından daha önce kullanıldığı için hudut birliğinin valilik izniyle kapattığı köprünün saat 13.30’dan itibaren Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalışan kaçakçılar tarafından açıldığı ve kaçakçı araçların köprüden geçmeye çalıştığının tespit edildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Söz konusu kaçakçılara hudut devriye unsurları tarafından köprüye yaklaşmamaları yönünde uyarılar yapılmıştır. Ancak kaçakçılar yapılan uyarıları dikkate almayarak, köprüye yaklaşmaya devam etmişlerdir. Yaklaşık 30 kişilik kaçakçı grubuna Hatay ili Reyhanlı ilçesi Bohşin köyünden yedi sekiz traktörle gelen köylülerin de katılması ile grubun sayısı 70-80 kişiye çıkmıştır. Bu durum üzerine bölgede bulunan Hudut Devriye Timi, bir adet taktik tekerlekli zırhlı araç ile takviye edilmiştir. Kaçakçı grubunun taşlı sopalı saldırısı üzerine av tüfeği ile (plastik mermi) açılan ateş sonrası bir sivil şahıs sol diz kapağının altından, bir sivil şahıs kulak memesinden yaralanmıştır. Hafif yaralanan iki sivil şahıs hastaneye sevk edilmiştir. Söz konusu olaylar esnasında bir uzman çavuş ile bir er hafif yaralanmış ve araçlarımızda herhangi bir zayiat meydana gelmemiştir."
(İHA)