BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Arınçtan Türkçeye destek

Meclis Başkanı Bülent Arınç, Türkçe Olimpiyatı'nda başarılı olanlara ödül verileceğini açıkladı.

Abone ol

TBMM Başkanı Bülent Arınç, 4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'na maddi destekte bulanacaklarını bildirerek, ''Buradan ilan etmek istiyorum ki bu gençlerimize ödüllerini verirken, TBMM'nin de bir ödül takdim etmesini; bunun, önümüzdeki yıldan itibaren bir gelenek olarak sürdürülmesini
düşünüyorum ve bunu uygulayacağım'' dedi.

TBMM Başkanı Arınç, 4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı için 84 ülkeden gelen çocukları kabul etti.

Türkçe'nin zengin ve duru bir dil olduğunu, kulağa hoş geldiğini ifade eden Arınç, ''Bir bülbül sesi kadar onu zarif bulabilirsiniz, bir su şırıltısı kadar onu temiz görebilirsiniz'' diye konuştu. Türk Dil Kurumu, sivil toplum örgütleri ve bazı öğretim kurumlarının, Türkçe konusundaki çabalarını gönülden desteklediğini ifade eden Arınç, şunları söyledi:

''Bu güzel dilin, hem Türkiye'de güzel konuşulması hem de dünyada uluslararası bir dil olarak kabul edilmesini candan destekliyoruz. Gelecek yıl, başkanlığımızın son dönemi olacak. Ama buradan ilan etmek istiyorum ki bu gençlerimize ödüllerini verirken, TBMM'nin de bir ödül takdim etmesini; bunun, önümüzdeki yıldan itibaren bir gelenek olarak sürdürülmesini düşünüyorum ve bunu uygulayacağım. TBMM Türkçe için ne yapılırsa ona destek olmalıdır. Türkçenin her yerde konuşulmasını, onun iyi bir dil olarak bilinmesini istiyoruz, hem de bu tür etkinliklere Meclis olarak çok büyük destek veriyoruz.

Geçtiğimiz yıl Türk Dil Bayramında, jüri bana da bir ödül takdim etmişti. Haddimiz olmayarak, bize de Türkçeyi İyi Konuşan Devlet Adamı Ödülü'nü takdim etmişlerdi. Bu çocuklar kadar değil belki ama, ben bir Türkçe aşığıyım. Türkçeyi seviyorum, Türkçenin zenginliğine hayranım. Bugün maalesef Türkiye'de, Türkçeyi 15-20 kelime ile konuşanlar var, Türkçeyi sadece argodan ibaret zannedenler var. Türkçeyi başını, önünü kapatarak,
ortasına yumrukla vurarak, eğerek, yamultarak konuşanlar var. Bu, çok
acıdır. O dilin zenginliğinde, o kelime haznesinin zenginliğinde, sahip olduğu medeniyetlerin hepsinden aldığı kelimeler ve cümleleri büyük bir zenginlik içinde kullanan bir dil olarak kabul edilmesine, hepimizin gayret etmesi lazım.''

Arınç, TBMM Başkanlığının temsil ödeneğinden, bu yıl yapılan 4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'na maddi destekte bulunmayı taahhüt
ettiğini bildirdi.

TBMM Başkanı Arınç, Cumartesi günü İstanbul'da yapılacak Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın finaline katılacağını ve dereye girenlere ödül vermekten mutluluk duyacağını söyledi. 84 ülkede, Türk okullarında okuyan öğrencilerin Türkçe öğrenmelerini 'muhteşem bir olay ve bir efsane'' olarak nitelendiren Arınç, çocukların Türkçeyi ve Türkiye'yi sevmelerinden övgüyle bahsetti.

OLİMPİYAT
Uluslararası Türkçe Olimpiyatı Organizasyon Komitesi Başkanı ve Kamu Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam da 84 ülkeden 355 çocuğun Ankara Kızılcahamam'da, 4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'na katıldığını; Türkiye'ye gelen çocukların kendi ülkelerinde yapılan yarışmalarda birinci olduklarını söyledi.

Sağlam, Olimpiyat finalinin 17 Haziran Cumartesi günü, İstanbul'da ''My Showland'' olarak bilinen gösteri merkezinde yapılacağını ve bu merkezin adının aynı gün Türkçeleştirilerek, ''İstanbul Gösteri Merkezi'' olacağını bildirdi.

ŞİİRLER
Kabulde, Güney Afrikalı bir çocuk, öğretmeninin yazdığı ''Unuttun mu'', Kazakistan'dan gelen kız çocuğu ''Sol Yanım'', Güney Koreli bir çocuk da ''Çanakkale Şehitleri'' şiirini okudu. Kenyalı Winnie ise ''Ayrılık'' adlı Azeri türküsünü söyledi.

TBMM Başkanı Arınç, ''Sol Yanım'' adlı şiir okunurken, duygulu
anlar yaşadı. Konuk çocuklar Arınç'a çeşitli hediyeler sunarken, Arınç da
çocuklarla tek tek ilgilenerek, nereden geldiklerini ve isimlerini sordu.