BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Arınç'tan Kürt sorunu vardır çıkışı

Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorunu yoktur sözlerine açıklık getirdi

Abone ol

AK Parti'nin güçsüz bulunan Diyarbakır milletvekili aday listesine hükümet desteği geldi.

Diyarbakır'a giden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan'ın "Kürt sorunu yoktur" sözlerine açıklık getirdi, g
azeteciler aracılığıyla BDP'nin desteklediği bağımsız adaylara selam gönderip tek tek isimlerini sayarak hepsine sıcak mesajlar verdi.

Arınç, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile birlikte, tarihi Hasanpaşa Hanı'ndaki bir kitapevinde gazetecilerle biraya geldi. Arınç, ''Başbakan Erdoğan'ın 'Kürt sorunu yoktur, Kürt kardeşlerimizin sorunu vardır' şeklinde açıklaması Diyarbakır'da ve bölgede tepkiye neden oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna "Kürt sorunu vardır" diyerek şu yanıtı verdi:

"Kürt meselesi Türkiye'de vardır. Bu mesele üzerinde bir siyasi hükümet olarak AK Parti geçmiş siyasi 60-70 yıllık dönem hangisi ise bu meselenin inkarcı politikalarına uzaklaşmış gerçekçi noktaya gelmiştir. Ama bugün adeta Kürt meselesi vardır diye yola çıkmanın da bir faydası yoktur. Bu mesele çözülüyor. Ve artık bireysel taleplerin vatandaşlarımızın toplu talepleri ile beraber hemen hemen ülkenin her yerinde yaşayan insanlarımızın talepleri haline dönüşüyor. Başbakan yanlış söylemedi ama bunu bile istismar etmeye kalkanlar olduğu için söylüyorum. Evet gönülden inanıyoruz böyle bir sorun giderek çözülmektedir, olumlu bir noktaya gelmektedir. Ama sadece bazı siyasetçilerin yaptığı gibi günde amentü söyler gibi Kürt sorunu vardır demenin de çok fazla pratik bir faydası kalmadı."

ERDOĞAN 1 HAZİRAN'DA TATMİN EDECEK

Arınç Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır mitinginde önemli açıklamlar yapacağını ima ederek şöyle devam etti:

"Biz sorunların varlığını bilmenin ötesinde bu sorunların çözümü için yaptıklarımızın on mislini yapacağız. Halkımız bunları biliyor ve buna güveniyor. 1 Haziran'da sayın başbakanımız geldiğine bu sorun ve bu sorunun çözümü konusunda herkesi tatmin edecek açıklamalar yapacak."

HATİP DİCLE VE LEYLA ZANA'YA SELAM SÖYLEYİN

Arınç, BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız milletvekili adayları Hatip Dicle ve Leyla Zana'ya gazetecilerin kendilerinin selamlarını söylemesini istedi. Arınç, şöyle dedi:

"Bağımsız adaylarımıza benim çok selamlarımı söyleyin. Özellikle çok yakından tanıdığım Hatip Dicle'ye de Leyla Zana arkadaşımıza da diğerlerinden Şerafettin beyle selamlaşmamız var. Çok fazla tanımıyorum, bunlar bizim samimi hislerimizdir. Siyaset adına yola çıkan millete hizmet etmek için adaylığını koyan herkese hem saygı duyuyoruz. Hem de başarılar diliyoruz. Başka siyasetçiler gibi değilim. Leyla Zana, rahmetli Orhan Doğan, Hatip Dicle, Selim Sadak 4'ü cezaevinden çıkmışlardı. Sene 2004, 10 sene cezaevinde kaldılar. Türkiye'de 10 sene cezaevi yatan idam mahkumu bile yoktur. Ama bu arkadaşlarımız 94'ten 2004'e kadar bu işin çilesini çektiler. Ve cezaevinden çıktılar. Ziyaret yapmak istediler. Meclis başkanı olarak bana müracaat ettiler sizi ziyaret etmek istiyoruz dediler.

RESMİ KONUTTA YEMEĞE DAVET ETTİM

Meclis kapalıydı ve ben ilk fırsatta kendilerini resmi konutumda yemeğe davet ettim. Çünkü bu insanlar milletvekiliydi, cezalarını çekmişlerdi halktan oy alıp parlamentoya girmişlerdi. Ama herkes bir şey söyledi özellikle milliyetçi, gazete ve partiler beni düşman haline getirdi. Nasıl olurda resmi konutta bunlara yemek verilir diye. Yaptığımı bugün de savunuyorum, biz siyasetçilere sahip çıkmalıyız. Kimden oy almış olursa olsun, kim desteklemiş olursa olsun parlamentoya girmiş siyaset yapmış, milletvekili olmuş bu insanlarla ben Meclis Başkanı olarak konuşmalıyım yemekten sonrada bir 4 saat birlikte olduk. Türkiye'yi konuştuk Orhan Doğan rahmetli oldu. Allah rahmet eylesin benim onlara karşı bir sevgim var. Onların da umarım ki bana karşı bir saygısı vardır. Ama ben bu sevgiyi milletime karşı bir sevgi olarak düşünüyorum. Biz Türkiye'de siyaseti şiddet olamadan kavga olamadan, biz birimizi yok etmeden, birbirimizi ötekileştirmeden yapacağız Arkadaşlarımın da bu düşüncede siyaset yapacaklarını ümit ediyorum. Siyasetçilere sahip çıkacağız. Şerafettin Elçi yıllarca çile çekmiş bir insandır. Ben Kürdüm dediği, için 12 Eylül'den sonra ezel çekmiş bir insandır. Hepsine saygımız var."

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE SİYASET YAPMALIYIZ

Ülkede barış, huzur olmasını isteyen Arınç, kendilerinin sivil ve parti olduğunu ve Türkiye'nin her yerinde olduklarını, Türkiye'de herkesin partisi olduklarını söyledi. Arınç, şöyle konuştu:

"Ben Türkiye'nin her köyünde her kasabasında olan bir partiyim ama 2008 seçimlerine bakarsanız Türkiye'nin 26 ilde CHP yok, 35 ilde MHP yok., milletvekili yok. Ben 81 ilinde varım. Diyarbakır'da nasıl varsam Iğdır'da Ardahan'da da, Derecik'te de Yüksekova'da da ben her yerde varım. Mesele böyle olmalı belirli bölgenin, belli bir şehrin, belli bir kesimin oylarını alarak etnik kökene dayalı siyaset yapmak yerine Türkiye için Türkiye'nin her yeri için siyaset yapmalıyız. Ve Türkiye'de yaşayan 70 milyonun her biri için siyaset yapmalıyız. Bunun dışındaki sözleri gerçekçi bulmuyorum, yolumuz bu, millet bize güveniyor ve oy veriyor. Millet başkalarına da güvense onlara da oy verir, milletin elinden tutan yok. Sandıktan çıkan sonuç başımızın gözümüzün üstünde yeri var. İnşallah Silivri ve Türkiye'nin farklı yerlerinde görülen davalarda kişilerin suçsuz olduğu anlaşılsın hukuka aykırı bir şey yapmadıkarını mahkeme karar versin. Bzide onları kucaklayalım. Beraat edenleri de tebrik ediyorum."