BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,83
ALTIN 2.433,96
HABER /  GÜNCEL

Libyalı isyancıların ABD görüşmeleri

İsyancıların oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi heyeti, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı ile görüştü.

Abone ol

ABD Libyalı isyancıları ülkenin meşru yönetimi olarak tanıma adımını atmadı.

Uluslararası tanınma isteyen isyancıların üst düzey bir ismi, Washington'da önde gelen Beyaz Saray yetkilileri ile bir araya geldi.

İsyancıların oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin üyelerinden Mahmud Cebril ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ile görüştü.

Görüşme ardından ABD'li yetkili Konsey'i Libya halkının meşru aracısı olarak gördüklerini söyledi.

Fransa, İtalya ve Katar Konsey'i Libya'nın gerçek yönetimi olarak görüyor, İngiltere ve ABD ise bu adımı atmıyor.

ABD böyle bir adım için henüz erken olduğu görüşünde.

Libyalı isyancılar, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin dondurulan hesaplarından yaklaşık 180 milyon doların kendilerine verilmesini istiyor.

İsyancılar yönettikleri bölgelerde maaşların ödenmesi ve gıda, yakıt, ilaç sıkıntısı sorununa çözüm bulunması için desteğe ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

ABD'li sözcü bu fonun bir kısmının isyancılara verilmesini sağlayacak yasal düzenleme için çalışmların sürdüğünü bildirdi.

Muammer Kaddafi nerede?

Libya lideri Muammer Kaddafi yaptığı son açıklamada NATO'ya seslenerek 'bana ulaşamazsınız çünkü ben milyonların kalbinde yaşıyorum' dedi.

Kaddafi devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, 'şehitler ölümsüzdür, hain ajanlar ve onların korkak efendilerinin payına düşense ölüm ve utanç olacaktır' diye konuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin muhtemelen başkent Trablus'u terk ettiğini söylemişti.

Franco Frattini ayrıca Kaddafi'nin yaralanmış olabileceğini belirtti.

Frattini bu açıklamaları, ülkesinde gazetecilere yaptı.

İtalya Dışişleri Bakanı, Kaddafi'nin muhtemelen NATO'nun hava saldırılarında yaralandığı ve Trablus'un dışında olduğu bilgisinin kendisine, kentteki Katolik piskopos Giovanni Innocenzo Martinelli tarafından verildiğini açıkladı.

Libya hükümeti ise Kaddafi'nin yaralandığı iddiasını yalanladı.

Merkezi Dubai'de olan El Arabiya Televizyonu'nu telefonla arayan hükümet sözcüsü, iddiaları "saçma" olarak nitelendirdi.

Bu arada Libya Devlet Televizyonu, NATO'nun ülkenin doğusundaki Brega'da düzenlediği hava saldırısında 11 imamın öldüğünü, 45 sivilin de yaralandığını açıkladı.

Ancak haber, henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.