BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.441,83
HABER /  POLİTİKA

Arınçın Arnavut övgüsü

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'nin, Arnavutluğu her konuda desteklediğini söyledi!

Abone ol

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'nin, Arnavutluğun demokratikleşme, ekonomi alanındaki başarısı ve uluslararası toplumla bütünleşme çabalarını desteklediğini söyledi.

Arınç, Arnavutluk Meclis Başkanı Jozefina Topalli ile baş başa görüştü, heyetler arası görüşmenin ardından Arınç ve Topalli ortak basın açıklaması yaptı.

Topalli, TBMM başkanının 13 yıl aradan sonra ülkesini ziyaret ettiğini belirterek, bu ziyaretin kendileri için çok anlamlı olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Topalli, Türkiye'nin her alanda kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti, Türk polisinin Arnavutluk için tehlikeli bazı şahısları yakaladığını kaydeden Topalli, bu konudaki desteği için Türkiye'ye teşekkür etti. Topalli, yarın Lüksemburg'da yapılacak toplantıda ülkesinin bir anlaşmaya imza atacağını Türkiye için de iyi kararlar çıkması dileğinde bulundu.

Arınç da konuşmasında, 13 yıl aradan sonra bir parlamento heyetiyle Arnavutluğu ziyaret ettiği ve bundan mutluluk duyduğunu söyleyerek heyete gösterilen içten konukseverliğe teşekkür etti.

Türkiye ile Arnavutluğun iki dost ülke olduğu halkları arasında tarihi, kültürel ve dostluk bağları bulunduğunu söyleyen Arınç, son yıllarda hükümetler arasında ilişkilerin güçlendiğini vurguladı, Arınç, “Bugün için aramızda hiçbir siyasi sorun bulunmuyor, Türkiye Arnavutluğun demokratikleşme yolunda ve ekonomik alandaki başarılarını ve uluslararası toplumla bütünleşme çabalarını gönülden desteklemektedir” dedi.
Arınç, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçmişe göre dört beş kat arttığını, Türk yatırımcıların Arnavutluk'ta başarılı yatırımlar yaptığını, bunların her yıl artış gösterdiğini işaret ederek, bunun yanı sıra kültür turizm ve eğitim ilişkilerinin de çok iyi noktada bulunduğunu söyledi.

Arınç, iki ülkenin uluslararası dış politikada işbirliği yaptığına dikkati çekerek, Türkiye'nin Arnavutluğun NATO'ya üye olması için büyük destek verdiğini, TBMM'de bunun için karar aldığını hatırlattı, Arınç, Türkiye'nin, Arnavutluğun AB'ye entegrasyonunda bu ülkeye destek verdiğini ifade ederek, “Lüksemburg'da yarın imzalanacak anlaşma için Arnavutluğu tebrik ediyoruz” dedi.

Arınç, Türkiye'nin Arnavutluk ordusunun NATO standartlarında eğitimi ve polisin eğitimi konusunda destek verdiğine de işaret ederek, “Arnavutluğa gereken yardımı yaptık, yine yapmaya devam edeceğiz, parlamentolar ülkelerin halklarını temsil eder, Türkiye ile Arnavutluk arasında asırlara dayanan büyük bir dostluk vardır, biz parlamentolar olarak bunu daha da güçlendireceğiz, hem parlamento başkanları, hem komisyonlar, hem de dostluk grupları olarak iki ülke arasında ziyaretler daha da sıklaşacaktır” diye konuştu.
Arınç, bir gazetecinin iki ülke arasındaki ilişkilerin hangi alanlarda gelişebileceği sorusuna, “hükümet ve parlamentolar arasındaki ilişkileri önemsediklerini, eğitim, kültür, turizm, ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için karşılıklı anlaşmaların imzalanabileceğini” belirterek, Başbakan ve ilgili bakanların muhataplarıyla görüşmeler yaptığını, bazı çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.

Yatırımların güçlendirilmesi ve hızlandırılması için iş konseylerinin karşılıklı olarak yeni çalışmaların yapılması gerektiğine işaret eden Arınç, “İkili anlaşmaların meclisimizde onaylanması gerekiyor, Arnavutluk ile yapılacak anlaşmaları süratle meclisten geçireceğiz” dedi.

Arınç, bir gazetecinin “Türkiye'de yakalanan iki şahıs ne zaman Arnavutluğa iade edilecek” sorusuna karşılık, bunun hükümetleri ilgilendiren, yargının konusuna giren bir mesele olduğunu belirterek, Meclis Başkanı olarak bunu takip etmediğini söyledi.
Görüşmelerin ardından Topalli, Arınç ve beraberindeki heyet onuruna bir yemek verdi.