BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,66
ALTIN 2.382,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç laiklik ilkesini anlattı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gaziantep'teki Akkent Cami temel atma töreninde laiklik ve din üzerine mesajlar verdi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gaziantep'teki Akkent Cami temel atma töreninde, ''Türkiye'de yaşayan herkes laiklik ilkesi gereğince inancını veya inanmadığını söyleyebilmeli, yaşayabilmeli, bununla ilgili ne biliyorsa onu yapabilmeli'' dedi.

Şahinbey Belediyesi tarafından Karataş Semti'nde yaptırılan ve Türkiye'nin en büyük camilerinden biri olma özelliğini taşıyacak olan caminin temel atma törenine; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de katıldı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, açılışta yaptığı konuşmada, Şahinbey Belediyesi'nce restore edilen tarihi Gümrük Han'ın 150 yıllık geçmişiyle önemli kültür varlıkları içeresinde yer aldığını söyledi.

Buranın zamanla tahrip olarak kullanılamaz hale geldiğini, ancak fotoğraflarda görülebildiğini ifade eden Arınç, ''Bana bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'müzün mülkü olan Gümrük Han, restorasyonun ardından çok daha hayırlı amaçlarla kullanılıyor'' diye konuştu.

3 BİN 500 CİVARINDA VAKIF ESERİNİ İMAR ETTİK

Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak 10 yıldan bu yana Türkiye'de başarılı hizmetler verdiklerine işaret eden Arınç, şöyle devam etti:

''Hamdolsun ki hükümetimiz döneminde 10 yılda 3 bin 500 civarında vakıf eserini imar ettik, restore ettik. Bu, son 60 yılda yapılanların en azından 10 mislidir. Geçmişte vakıflar, parasızlık, bütçesizlik, ödeneksizlik sebebiyle ne camilerimizi, ne medreselerimizi, ne külliyelerimizi, ne hamamlarımızı, ne hanlarımızı, ne de çarşılarımızı imar ve ihya ediyordu. Yıkılmaya yüz tutmuştu. Hatta daha da kötüsü yıllar evvel satıldığı için birilerinin eline geçmişti. Hükümetimiz kurulduktan sonra sayın Başbakanımızın talimatı ile 'vakıflara sahip çıkılacak, bunun için ne gerekiyorsa yapılacak' denildi.''

BİR BAŞBAKAN YARDIMCISI CAMİ YAMINI TÖRENİNE MUTLAKA KATILMALI

Belediyelerin tarihi mekanlara gösterdiği ilginin de memnuniyet verici olduğunu belirten Arınç, "Biraz sonra Gümrük Hanı'nın açılışını yapacağız. Bu Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir kurumdur. Bunu Şahinbey Belediyesi ile protokol yaparak 2 milyon TL harcadı ve kullanılmak üzere kendilerine kiraladık. Bir vakıf eseri aynen dünkü ihtişamı ile yeniden ayağı kalktı ve çok güzel hizmetlere vesile oldu. Bu işten Şahinbey de, Vakıflar Bölge Müdürlüğü de karlı olacak. Halkın geleneksel sanatlarının da yaşadığı bir mekan olacak. Buradaki işimiz bir cami yapımı ile ilgili. 'Buna bir Başbakan Yardımcısı katılmalı mı' diye soranlar da olacaktır. Türkiye’de her düşüncede insan yaşıyor ve her düşüncesini çok rahatlıkla ifade ediyor. Ben az önceki sorunun cevabını vereyim; 'evet mutlaka katılmalıdır'. Çünkü bu çok güzel ve hayırlı bir iştir. Unutmayın Musevilere ait bir halk evini, vakıflar ve büyük şehir belediyesi ile ortak restore ettik" diye konuştu.

ALLAH HERKESE İNANMAYI NASİP ETSİN

Her dine ve inanca saygılı olduklarını da hatırlatan Bülent Arınç, "Biz bütün inançların insanlık için elzem olduğuna inanıyoruz. İnanmaktan zarar gelmez. Herkesin bir tanrısı olur ona inanır, bizim de Allahımız var ona inanıyoruz, onu biliyoruz ve peygamberini seviyoruz. Dolayısıyla, inançsızlık insanlar için bence çok iyi olmayan bir şey. Allah herkese inanmayı nasip etsin. İnanandan zarar gelmez ve bizim inancımız bu. Ama anayasamız gereği kimsenin inancını sorgulamak, kimseye inancından dolayı kaş kaldırıp göz gezdirmek niyeti yok. Türkiye’de laiklik ilkesi gereği inancını ya da inanmadığını söyleyebilmeli yaşayabilmeli, bununla ilgili ne yapabiliyorsa yapabilmeli. Ama unutmayalım biz bu ülkede Müslümanlar olarak Allah'ın evine, camilere çok önem veriyoruz.

ŞIRNAK'IN GERÇEKTEKİ İSMİ ŞEHRİ NUH'TUR

Bakın Şırnak ilinin adı eskiden şerenak merenak derken gerçekteki ismi Şırnak olmuş. Ama Şırnak'ın gerçekteki ismi Şehri Nuh’tur. Şehri Nuh’tan bugün Şırnak haline gelmiş. Şırnaklılar bilir ki Hz. Nuh’un şehrinde yaşıyor" şeklinde konuştu.

DİYARBAKIR'IN KİMLİĞİ MÜSLÜMANLIKTIR

Diyarbakır'dan da bahseden ve sözlerini "Diyarbakır'ın kimliği Müslümanlıktır" diye sürdüren Başbakan Yardımcısı Arınç, "Çünkü Diyarbakır aynen Gaziantep gibi Hz. Peygamber'den sonra Hz. Ömer zamanında İslam orduları tarafından fethedilmiş. Türkler 1071’de Malazgirt'te Alparslan komutasında bu topraklara girmeden çok daha önce, Diyarbakır’da Gaziantep'te İslam ile müşerref olmuş. Bizim gerçek kimliğimiz Müslümanlıktır. Bugün Diyarbakır'ı Allah korusun terörle özdeşleştirmeye çalışanlara; Diyarbakır halkı Müslümandır diyorum. Bugün kepenklerin kapandığı, zaman zaman molotofların atılıp insanların yaralandığı, öldüğü Diyarbakır’da şu anda saat 1, bir haber verseler deseler ki; saat 2'de şu meydanda Hazreti Peygamberi anacağız. O meydanda kısa sürede 200 bin kişi toplanır ve Diyarbakır böyledir" dedi.