BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,55
ALTIN 2.378,83
HABER /  DÜNYA

Times'tan müthiş Suriye iddiası

Times, Esad'ın kimyasal silah kullanması halinde İngiliz-Amerikan acil planının devreye gireceğini ve bu şartlarda Kıbrıs'taki üslerinde kullanılabileceğini yazdı.

Abone ol

Kıbrıs Rum Kesimi’nin en çok satan gazetesi olan Fileleftheros, “Üslerin Kullanılması Perde Önünde. Ağrotur Üzerinden Suriye’ye İlişkin Senaryo ve Plan Tatbikatları” başlıklı haberinde Times gazetesinin varlığından söz ettiği İngiliz-Amerikan acil planının özel ve diğer kara kuvvetlerinin müdahalesine eşlik edecek, kısıtlı bir uçuşa yasak bölge dayatılmasını öngördüğünü yazdı.

Gazete, Times’ın uçuşa yasak bölge ayağında Türkiye’deki NATO üsleriyle birlikte Ağrotur Üssü’nün de etkin şekilde kullanılabileceğine işaret ettiğini belirterek, şunları yazdı:
“Times, bu ifadeyi hangi kaynaklara dayandırdığını net biçimde ifade etmiyor. Planla ilgili bilgiyi adını açıklamadığı belirtilen Amerikalı yetkililere dayandıran İngiliz gazetesi, uçuşların yasaklanma hedefinin Suriye’deki rejim karşıtı güçlere karşı kimyasal başlıklı bombaların kullanılacağı hava saldırısı yapılmasını engellemek olduğu izahında bulundu. Suriye’nin güçlü hava savunma gücü dolayısıyla küçük olsa da bir operasyonun etkisi Libya’daki operasyondan çok daha büyük olur.

ABD VE İNGİLTERE HAZIR DURUMDA

Böyle bir durumda, Suriye rejiminin kimyasal silah tesislerini ele geçirmek veya korumak maksadıyla müdahale edecek asker sayısı 75 bin olarak tayin ediliyor. Amerikalı yetkili Times gazetesine, Amerikan özel harekat kuvvetlerinin halen ‘iyi durumda’ bulunduğunu belirterek, bunların halen bölgede bulunduklarını ima etti. Beşar Esad’ın kimyasal saldırı yapması durumunda hedeflerin vurulması için askeri müdahale konusunda İngiltere hükümetinden bir kaynak da Times’a teyitte bulundu. Times, Dışişleri Bakanı William Hague, İngiltere’nin Savunma Bakanlığı da dahil her zaman geniş ölçekli bir acil eylem planı ile hazırlıklı olduğunu söyledi ancak İngiltere Savunma Bakanlığı yorum yapmayı reddetti.”

İNGİLİZ ÜSLERİ ABD TARAFINDAN DA KULLANILIYOR

Kıbrıs’ta egemen İngiliz toprağı sayılan Agratur ve Dikelya’da olmak üzere iki büyük İngiliz üssü bulunuyor. Ortadoğu kriz ve operasyonlarında bu üsler ABD ile İngiltere tarafından genelde sabit bir uçak gemisi gibi ortak kullanılıyor.