BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.435,70
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

ARGETUS'tan 3 farklı referandum anketi sonucu ikna oldular!

ARGETUS Araştırma'nın en son referandum anketi sonuçlarına göre evet oyları belirgin şekilde kendini hissettirmeye başladı. ARGETUS'un yaptığı 3 ayrı referandum anketi sonucunda Saadet Partisi seçmeninin tavrı ise dikkat çekti.

Abone ol

ARGETUS Araştırma, 16 Nisan referandumunda seçmenin nabzını tutmak için 3 ayrı araştırma yaptı. Yapılan en son referandum anketi sonuçlarına göre 'Evet' rüzgarı çok net şekilde hissedilmeye başlandı. Anketlere göre, 'Hayır' oyu verecek bazı seçmenlerle birlikte kararsızlar da fikrini değiştirdi.

Öte yandan anket sonuçlarında Saadet Partisi'yle ilgili çok dikkat çeken veriler var. Saadet Partisi referandumda 'Hayır'cı kanatta yer alacağını açıklasa da seçmenlerin çoğu 'Evet' oyu verme eğilimde çıktı.

ARGETUS'un yaptığı ilk araştırma 02-06 Şubat'ta 26 ilde 2 bin 560 kişiyle, CATI (Bilgisayar Destekli Telefon) sistemiyle gerçekleştirildi. İkinci araştırma ise 13-18 Şubat tarihlerinde 26 ilde 3 bin 200 kişiyle yüz yüze görüşme, üçüncü araştırma ise 03-08 Mart'ta, 26 ilde, 2 bin 144 kişiyle yine CATI sistemiyle yapıldı. ARGETUS'un Şubat-Mart 2017 araştırmalarına göre "Hayır" cephesi zayıflarken "Evet" oyları yükseliyor. Anket sonuçlarını değerlendiren Argetus Danışmanı Erol Erdoğan'a göre "Hayır" cephesinin anayasal değişikliğe ilişkin argümanları eskidi, buna karşın "Evet" cephesi, değişimi maddeler üzerinden anlatarak seçmeni ikna edici bir dil kullanıyor. Erdoğan'a, göre ilk aylarda "Hayır" cephesi algı olarak baskın gözükürken artık şartlar "Evet" lehinde. 

EVET OYLARINDA DÜZENLİ ARTIŞLAR GÖRÜLÜYOR

'Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş konusundaki yaklaşımınızı belirtir misiniz?' sorusuna seçmenlerin verdikleri yanıtlar arasında "EVET, DESTEKLİYORUM" tercihi, yüzde 53 ile yüzde 56 aralığında değişim gösteriyor. "HAYIR, DESTEKLEMİYORUM" tercihine yönelik kanaatler ise yüzde 47 ile yüzde 44 bandında sıkışmış durumda. "HENÜZ KARAR VERMEDİM" veya "YANITSIZ" ya da "SANDIĞA GİTMEYECEĞİM" şeklinde cevap veren seçmen kitlesinin oranı, 16 Nisan yaklaştıkça azalıyor.

AK PARTİ VE MHP SEÇMENİ...

01 Kasım 2015 tarihli milletvekili seçimindeki kanaatlere göre Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş için yapılacak referandumdaki tercihlerin partilere göre dağılımına bakıldığında, TBMM'de grubu bulunan CHP ve HDP'li seçmenin "HAYIR" cephesinin ana gövdesini oluşturdukları görülüyor. CHP'li seçmen, yüzde 87 ile yüzde 90 aralığında "HAYIR" kanaatine sahip. HDP'li seçmenin ise yüzde 81 ile yüzde 84 aralığında "HAYIR" kanaatine sahip olduğu görülüyor. HDP'li kararsız seçmenlerin bir kısmı "EVET" tercihine yakın gözüküyor.