BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.417,31
HABER /  EKONOMİ

Apple Çin cirosunu düşürdü Asya'da paniğe neden oldu

Apple CEO'su Tim Cook, şirketin Çin ekonomisindeki zayıflamadan ve beklentilerden düşük iPhone satışlarından etkilendiğini açıkladı. Cook'un bu açıklaması Asya piyasalarında paniğe neden oldu. Japon Yeni, ani düşüş (flash crash) ile dolar karşısında yedi dakika içerisinde yüzde 3.7 değer yitirdi

Abone ol

AMERİKA Birleşik Devletler (ABD)  devi Apple, Çin ekonomisindeki zayıflık ve buna bağlı olarak iPhone satışlarının beklenenden zayıf kalması nedeniyle ilk çeyrek için ciro beklentisini düşürdü.

Apple, ilk çeyrek için ciro beklentisini 89-93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara indirdi. Cook, yatırımcılara gönderdiği mektupta, beklentilerin düşürülmesine neden olarak Çin'deki zayıflamanın ve beklentilerden düşük iPhone satışlarının yanı sıra, diğer ülkelerde yeni iPhone modellerine talebin düşündükleri kadar güçlü olmamasının da rol oynadığını vurguladı.

Yaklaşık 20 yıldır ilk kez Asya piyasalarında gelir görünümünü düşüren Apple kürsel endişeleri de tetikledi.

ASYA'DA PANİĞE NEDEN OLDU
Apple'dan gelen kâr uyarısı yavaşlayan küresel büyümeye ve zayıf bilançolara yönelik endişeleri artırırken Asya piyasalarında paniğe sebep oldu. Piyasalardaki sığ işlem hacimleriyle döviz kurlarında sert hareketler yaşandı. Japon Yeni, ani düşüş (flash crash) ile dolar karşısında yedi dakika içerisinde yüzde 3.7 değer yitirdi ve 105'in altını gördü. TL dolar karşısında yüzde 8 düşerek 5.88'i test etti

TL YÜZDE 8 DEĞER KAYBETTİ
Türk Lirası, Apple Inc.'in satış hedefini düşürmesinin güvenli varlıklara kaçışı tetiklemesi sonrasında gelişen piyasa paralarının Perşembe günkü kayıplarına öncülük etti. Lira, dolar karşısında yüzde 8 düşerek 5.8788'i test etti. TSİ 08:52'de yüzde 1 artıda 5.4555 seviyesinden işlem gördü.

ÇİN YAVAŞLADI APPLE'DA SATIŞLAR DÜŞTÜ
Çin ekonomisindeki yavaşlama Apple'ı vurdu. Apple, 20 yıldır ilk kez satış tahminini düşürdü. Şirket gerekçe olarak Çin ekonomisindeki zayıflık ve buna bağlı olarak iPhone satışlarının beklenenden zayıf kalmasını gösterdi. Apple, 2007'den bu yana ilk kez böyle bir uyarı yaptı. Şirketin hisseleri kapanıştan sonraki işlemlerde yüzde 8 geriledi.