BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,78
ALTIN 2.399,75
HABER /  GÜNCEL

Anteplilerin konuştuğu tuvalet

Gaziantep'in Türktepe Mahallesi'nde, tarihi Kültür Yolu üzerine yaptırılan ve 80 bin euroya mal olan tuvalet oldukça konforlu.

Abone ol

Alafranga olarak yapılan tuvalette, özürlüler için ayrı bölüm, müzik sistemi, sensörlü çeşmeler, çocuk bezi değiştirme bölümü ve klima bulunuyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 'nin Avrupa Birliği Komisyonu'ndan GAP Bölgesi Kültürel Mirası Koruma Projesi kapsamında aldığı hibeyle, Gaziantep Kalesi yanına yaptırdığı son derece modern ve AB standartlarına uygun tuvaletin inşaatı tamamlandı.

1 yılda yapımı tamamlanan tuvalet hizmete girerken, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, tuvalette incelemede bulundu. AB projeleri için belediyede bir birim oluşturduklarını söyleyen Başkan Güzelbey, tuvaletin üzerindeki AB tabelasını görenlerin şaşırdığını belirtti.

Avrupa Birliği masası kurduklarını ve şu anda belediyede ciddi bir ekip bulunduğunu ifade eden Güzelbey, şöyle konuştu: "Bu ekip gece gündüz çalışarak (AB fonlarından nasıl istifade edebiliriz) diye çaba sarf etmekte. Bunlardan bir tanesi de bir tuvalet projesiydi. Doğrusu benim önüme geldiğinde ben de biraz tereddüt ettim. Ya Avrupa Birliği tuvalet yapmaya para mı verir? Fakat burada bir özellikle burası tarihi doku. Tarihi doku içinde bir tuvalet yapılmasının ve bu tuvaletin de AB standartlarında olmasının, içinin klimatize olmasının, çocukların altının değiştirilmesi için bir mekan olmasının, müzik olmasının özürlüler için ayrı bir tuvalet olmasının önemini belirten bir proje yaptık.

Çünkü tam arkamızda Antep Kalesi var, 1000 yıllık bir kale. Kalenin çevresindeki eserlerin hepsi onarıldı, hepsi restore edildi. O zaman tabiiki burada bir tuvalet ihtiyacı hasıl oldu. Avrupa Birliği de bu projemizi kabul etti, aşağı yukarı 80 bin euro civarında bir para aldık, onunla da bu tuvaleti yapmış olduk. Özellikle üzerindeki levhaya insanlar baktıkları zaman Avrupa Birliği tuvalet yapmaya para mı verirmiş ya, bu da nereden çıktı gibi bir tepki alıyoruz tabiiki ama, demek ki çalışılırsa olurmuş."

Tuvaletin sorumlusu Şıh Mehmet Ağır da vatandaşların tuvaleti görünce şaşırdığını söylerken "İlk gelişlerinde şaşırıyorlar, böyle bir temiz tuvaleti bulduklarında şaşırıyorlar. Çok ilgileniyorlar. Sırf buraya özellikle gelip, ihtiyaç görmeye değil de görmeye gelenler çok" dedi. Tuvaleti kullanan ve tuvaletin yapıldığı semtte oturan Şıh Ökkeş Öztürk de, "Şu an buraya gelen vatandaş özellikle içeriye girdiğinde çok şaşırıyor. Avrupa Birliği ve Büyükşehir Belediye Başkanı'na teşekkür ederim. Standartları hep yüksek teknolojide yapılmış bir tuvalet" dedi.