BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Antalya'da alt yapıya 108 milyon TL

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 15 ayda altyapı yatırımlarına 108 milyon 805 bin 932 lira harcadıklarını açıkladı.

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, meclis üyeleri ve basın mensupları ile birlikte devam eden altyapı yatırımlarını gezdi.

Akaydın ve beraberindekiler önce Perge Bulvarı'ndaki yağmur suyu drenaj çalışmalarını, ardından Hurma Atıksu Tesisleri Genişletme Projesi ek inşaatını inceledi. Akaydın, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Hali hazırda 500 bin kişiye hizmet veren Hurma Atıksu Tesisi'nin kapasitesini 1 milyon 400 bin kişiye çıkartacak ek tesis inşaatı hızla devam ediyor. Toplam 60 milyon 427 bin 910 liraya mal olması beklenen proje için bugüne kadar 31 milyon lira tutarında yatırım harcaması yapıldı. Ek inşaat tamamlandığında tesisin arıtma kapasitesi 3 katına çıkacak. Proje kapsamında inşa edilecek çamur çürütücü ünitelerinde atık çamurundan biyogaz elde edilerek, ısı ve elektrik enerjisine dönüştürülecek. Böylece yılda 6 milyon liralık elektrik tasarrufu sağlanacak. Ayrıca kurulacak güneş panelleri sayesinde elde edilecek güneş enerjisi, çamur kurutma tesisinde ve çamur çürütücülerin ısıtılmasında kullanılacak. Hurma Arıtma, kendi enerjisini kendi üreten bir tesis haline gelecek.”


ATIKSU POMPALARI YER ALTINA

Lara Atıksu Tesisi'nde koku kontrol sisteminin montaj işlemleri tamamlandığını kaydeden Akaydın, şunları söyledi: “Tesiste tam donanımlı atıksu laboratuvarı kuruldu. Türkiye'de bir ilk olarak yeni yapılan 4 pompa istasyonu yer altına alınarak, koku kontrol sistemi, gürültü kirliliği kontrolü, otomasyon gibi parametreler ön plana çıkartıldı ve üzerleri yeşil alan olarak düzenlendi. Atıl durumdaki TM-4 pompa istasyonu rehabilite edildi. Atıksu Arıtma Tesisleri inşaatı ile atıksu pompa istasyonlarına 15 ayda harcanan toplam miktar ise 53 milyon 943 bin 540 liraya ulaştı”

341 KM İÇME SUYU 96 KM KANALİZASYON

ASAT tarafından Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı içerisinde 15 ayda toplam 341 kilometrelik yeni içme suyu hattı kazandırıldığını belirten Akaydın, “İçme suyu yatırımları için 28 milyon 793 bin 579 lira harcandı. Ayrıca, 1 Nisan 2009'dan bugüne kadar 96 kilometrelik kanalizasyon şebeke hattı ve parsel bağlantısı gerçekleştirildi. Bu çalışmalar için 18 milyon 401 bin 793 lira yatırım yapıldı. ASAT'ın kurumsal altyapısının güçlendirilmesi ve gelişen teknoloji ile kentin sorunlarına daha hızlı ve etkin çözümler üretebilmesi için yapılan mal alımları için de 3 milyon 91 bin lira ödendi” diye konuştu.

YAĞMUR SUYU SORUNU BİTİYOR

Kanalizasyon, arıtma ve içme suyu yatırımları yaparken, yağmur suyu drenaj çalışmalarını da ihmal etmediklerini anlatan Başkan Mustafa Akaydın, şöyle devam etti: “Perge, Portakal Çiçeği bulvarları ile Kızılarık Mahallesi'nde toplam 4.8 kilometre uzunluğunda taşıyıcı kolektörler yapılıyor. Bu çalışmalar için bugüne kadar 4 milyon 575 bin 654 lira harcandı. Perge ve Portakal Çiçeği bulvarlarında boyutları 3x 3 metreye ulaşan, toplam 3160 metre uzunluğa sahip, saniyede 35 metreküp debi kapasiteli betonarme kutu menfezlerin yapımı gerçekleştiriliyor. Hattın tamamlanması sonrasında Perge ve Portakal Çiçeği Bulvarları ve çevre havzalarının yağmursuyu sorunu çözülürken, Termessos Bulvarı, Aşık Veysel Caddesi ve Toptancı Hal Caddesi çevresindeki havzaların da yağmursuyu deşarjları sağlanmış olacak.”

Akaydın, Kızılarık Mahallesi'nde devam eden yağmur suyu drenaj çalışması hakkında da şu bilgileri verdi: “ Kızılarık'ta, boyutları 1.5 x 1.5 metre olan, toplam 1660 metre uzunluğundaki saniyede 5 metreküp debi kapasiteli betonarme kutu menfezin tamamlanması ile de Kızılarık, Düdenbaşı mahalleleri ve Gazi Bulvarı'nın yağmur suları toplanarak Köroğlu Caddesi'nde bulunan mevcut menfeze bağlanacak. Her iki taşıyıcı kolektör hattının 2010 yılı sonunda tamamlanması ile kentin önemli bir kısmının yağmursuyu drenaj sorunu çözülecek.”

125 MİLYON LİRALIK YATIRIM DAHA

15 ayda altyapı yatırımlarına 108 milyon 805 bin 932 lira harcadıklarını açıklayan Akaydın, 2010 yılı sonuna kadar bu miktarın 150 milyon liraya ulaşacağını kaydetti. 2013 yılı sonuna kadar kentin altyapısına 125 milyon lira daha yatırım yapacaklarını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Akaydın, “Önümüzdeki günlerde imzalayacağımız dış kaynaklı finansman ile Aksu, Döşemealtı ve Kepez ilçeleri ve bağlı köylerde 90 kilometre içme suyu şebekesi ve evsel bağlantı, Aksu Çayı İçmesuyu Tesisleri İnşaatı, Aksu'da 30 kilometre, Kepez'de 30 kilometre, Konyaaltı'nda 35 kilometre, Muratpaşa İlçesi'nde 85 kilometre kanalizasyon şebekesi ve evsel bağlantı gerçekleştireceğiz. 2013 yılı sonunda altyapıya yapacağımız yatırım miktarı toplamda 275 milyon liraya ulaşacak” dedi