BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  SAĞLIK

Anneden yavrusuna kalan en kötü miras

Yıllardır araştırılan, merak edilen soruya tıp dünyası sonunda cevap buldu... İşte hamilelilikte anneden bebeğine geçen en kötü miras...

Abone ol

Annenin karnındaki bebeğine kanser "bulaştırmasının" mümkün olup olmadığı bilim adamlarının zihinlerini bir asırdır meşgul ediyordu.

Teoride, kanser hücreleri plasentayı geçmeyi başarsalar bile, bebeğin bağışıklık sisteminin hastalığın bulaşmasını önlediği düşünülüyordu. Bununla birlikte anne ve bebeğin aynı kansere (genellikle lösemi ve melanom) sahip oldukları vakalar da bulunuyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan yeni araştırma, her ikisi de lösemi olan bir Japon kadınla çocuğu üzerinde yapıldı.

28 yaşındaki kadına doğumdan çok kısa bir süre sonra lösemi teşhisi konulurken, bebeğin de aynı kansere yakalandığı 11 ay sonra anlaşıldı. Bebeğin kan hücrelerine yapılan genetik testlerde, kanserli hücrelerin doğuştan geldiği anlaşıldı.

BEBEĞİN KANSERLİ HÜCRELERİ AYNI GENİ TAŞIYOR

Araştırmacılar, bebekteki lösemi hücrelerinin kaynağının anne olup olmadığını saptamak için gelişmiş bir genetik parmakizi tekniği kullandılar. Sonuçta, her iki hastanın lösemi hücrelerinin, mutasyona uğramış aynı kanser genini taşıdıkları belirlendi.

Bunun yanı sıra, çocuğun bu geni kalıtsal olarak annesinden almadığı, yani bu tür bir lösemiye hiçbir dış etken olmaksızın yakalanamayacağı saptandı.

Bunun ardından bilim insanları, kanser hücrelerinin bebeğin bağışıklık sistemini nasıl etkisiz hale getirmiş olabileceğini araştırdılar. Bilim adamları, kanser hücrelerinin, kendilerine, özgün moleküler kimliklerini vermede önemli rol oynayan DNA’ya sahip olmadıklarını saptadılar. Bu moleküler işaret olmaksızın, bebeğin bağışıklık sisteminin kanserli hücreleri yabancı hücreler olarak algılamadığı ve bunları püskürtmek üzere harekete geçmediği anlaşıldı.
Araştırmanın başkanı, Kanser Araştırma Merkezi’nden Prof. Mel Greaves, "Bu uzun zamandır muamma olan bulmacayı çözmüş olmaktan çok memnunuz. Ancak şunu vurgulamak isteriz ki, anneden bebeğe kanser geçmesi çok nadir görülür" dedi.