BIST 9.450
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.495,37
HABER /  GÜNCEL

Anne ile kızı arasındaki yaş farkı 8 olur mu?

Bir vatandaşın kızının yaşının düzeltilmesi istemiyle açtığı davada anne ile kızın yaş farkı 8 olunca Yargıtay kararı bozdu

Abone ol

Bir vatandaşın kızının yaşının düzeltilmesi istemiyle açtığı davada, isteği yerine getiren hakimin kararı, temyize götürülmedi ama Yargıtay'dan döndü. Karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi de yaş düzeltme kararıyla anne ile kızı arasındaki yaş farkının 8'e indiğine dikkat çekerek, "Bu mümkün değil" dedi ve kararı bozdu.

Sinop'un Durağan ilçesinde ikamet eden M. ve E.Ç. çifti, nüfus kayıtlarına göre, 15 Haziran 1999'da dünyaya gelen kızları Ş.Ç.'un yaşının düzeltilmesi talebiyle Durağan Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. 12 Kasım 2013'te kararını açıklayan mahkeme, Ş.Ç.'un doğum tarihi 15 Haziran 1999 iken 15 Haziran 1995 olarak düzeltilmesine hükmetti. Nüfus Müdürlüğü ve Ç. çifti tarafından temyiz edilmeyen karar kesinleşti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Haziran 2014'te anne ile kızın arasındaki yaş farkının 8 olmasının mümkün olmayacağına dikkat çekerek kararı kanun yararına temyiz edilerek yerel mahkeme kararının bozulmasını istedi.

"Hakim karar verirken çelişkilere dikkat etmeli; bir kadının 8 yaşında çocuğu olur mu?"

İtiraz üzerine dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, kızın doğam tarihinin 1995 olarak düzeltilmesine rağmen anne E.Ç.'nin 29 Mayıs 1987 doğumlu olduğuna dikkat çekti. Hakimin yaş düzeltim davalarında hüküm kurarken çelişkilere yer bırakmaması gerektiğine vurgu yapılan Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi: "Bir kadının 8 yaşında iken çocuğunun olması tıbben mümkün olmadığı halde, çocuğun doğum tarihinin 15 Haziran 1995 olarak düzeltilmesi nüfus kayıtlarında çelişki meydana getirmektedir. Hakim nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken, kayıtlar arasında çelişki meydana getirmemeye ve hayatın doğal akışına ters düşecek durumlara yol açmamaya özen göstermesi gerekirken, bu hususa dikkat edilmeksizin nüfus kayıtlarında çelişki yaratacak şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur. Bu itibarla açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün kanun yararına bozulmasına ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir."

Öte yandan Yargıtay'ın bozma kararı geçtiğimiz günlerde yerel mahkemeye ulaştı. Mahkeme, dava dosyasını yeniden görüşerek yeni bir karar verecek.