BIST 9.058
DOLAR 32,31
EURO 35,14
ALTIN 2.294,51
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Anne babalar! Okula dönüşte dikkat!

Uzmanlar tatil sonrası öğrencilerin yeni döneme doğru bir başlangıç yapmaları için önerilerde bulundu.

Abone ol

Tatil dönüşü okula tekrar alışma sürecini de kapsayan öneriler hem öğrenciler hem de aileleri için rehber niteliğinde tavsiyeler içeriyor.

Zambak Yayın Grubu’ndan Mehmet Azim veliler ve öğrencilerin birinci yarıyılda aldıkları karnelerdeki notlara ve genel öğrenci davranışlarına göre ikinci yarıyıl için bir planlama yapacaklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Başarıda veya başarısızlıkta her öğrenciyi ayrı ayrı ele almak gerekir. Eğer öğrenci kendi evreninde, bir durumdan daha iyi bir duruma geliyorsa, daha üst basamağa tırmanıyorsa bu, bizim için ölçme ve değerlendirmede veri olabilir. Öğrenci başarısında iki durum karşımıza çıkıyor ve bunları da yeterince önemsemek gerekir. Bu iki önemli nokta öğrencinin ders başarısı ve kültürel değerler karşısında sergilediği davranıştır. Veli olarak, bu iki durumun birlikte yükselmesi için bir çabamızın olması gerekir.”

Annesine-babasına saygılı bir evladı bütün veliler canı gönülden arzu ettiğine dikkat çeken Azim önerilerini şöyle sürdürdü:

“Genel anlamda küçüklerini seven, büyüklerini sayan bir insan modeli inşa etmek gerekir. Aslında veli olarak yavrularımızdan beklediğimiz hem değerlere saygılı hem de çalışkan olmalarıdır. Yavrularımızda istenen ölçülerde olumlu davranış oluşması ve bu davranışların gelişmesi, hayat düsturu hâline gelmesi için aile-okul-sokak ve yayınlar birlikte, sıcak ve olumlu bir zemin teşkil etmelidir.”

ANNE BABA İLGİSİ ŞART

Anne-babanın ilgisizliğinin, çocukların huzurunda yüksek sesli tartışmaların çocukların ruh dünyasına olumsuz etkilerde bulunduğuna vurgu yapan Azim şu konulara dikkat çekiyor:“ Annesinin veya babasının kendisini terk edeceği korkusuyla okula gelen çocuk, kendini derse veremez ve başarı grafiği gittikçe düşer. Anne-baba arasındaki olumsuz diyaloglar,çocuğun ruh dünyasında iz bırakan birer çizik gibi kalır ve yavru onu ömür boyu taşır. Evde, çocukların çalışmaları, ev ödevlerini yapabilmeleri için uygun çalışma şartlarını oluşturmak da başarı için önemlidir. Küçük bir kitaplığının olması, çalışacağı uygun bir köşenin bulunması en azından temel şart olarak yerine getirilmelidir. Çocuk çalışırken, bir köşede televizyon seyredilmesi, yüksek sesle bir şeyler dinlenilmesi onun dikkatini dağıtacaktır.”

EĞİTİM KAYNAKLARINA DİKKAT

Öğrencinin başarısında, eğitim-öğretimi besleyen dokümanların kalitesi de göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Azim bu konuda hem iyi araştırmak hem de seçici olmak gerektiğini söylüyor:

“Baskıların kalitesi, verilen bilgilerin doğruluğu, müfredata ve çocukların gelişimlerine uygunluğu, eğitime ve öğretime sağlayacağı katkı göz önünde bulundurulmalıdır. Yanlışlıklarla dolu özensiz dokümanlar yarar yerine zarar verebilir.”