BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Annan, Şam'da Esad'la görüşecek

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan bugün Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la bir araya gelecek. Görüşmede yeniden Annan'ın barış planının ele alınacağı açıklandı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan bugün Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la bir araya gelecek.

Kofi Annan, tarafların bu yılın başlarında onay verdiği barış planının sonuçsuz kaldığını kabul etmişti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi, AFP ajansına görüşmelerin bu plana odaklanacağını söyledi.

Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda Suriye'ye ateşkesi denetlemek için gönderilen gözlemcilerin bunun yerine artık siyasi arabuluculuğa ağırlık vermesini önerdi.

Lübnan'da bulunan BBC muhabiri Jim Muir daha önce çatışmaların durdurularak siyasi çözüme ulaşılması hedeflenirken şimdi önceliğin siyasi çözüm olduğunu vurguluyor.

Suriyeli muhalifler Esad ve yakın çevresinin herhangi bir geçiş hükümetinde yer almamasını istiyor. Esad da istifa etmeye yanaşmıyor.

'ABD, Suriye'de karışıklık yaratmaya çalışıyor'

Esad Alman ARD televizyonuna verdiği mülakatta ABD'yi "çete" dediği bu güçlere destek sağlamak ve ülkede karışıklık yaratmaya çalışmakla suçladı.

Suriye lideri Suudi Arabistan ve Katar'ın Suriye'deki "teröristleri" silahlandırdığını Türkiye'nin de bu güçlere lojistik destek verdiğini savundu. Esad, ABD'nin masum sivillerin ölümünden sorumlu olup olmadığı şeklindeki soruya "Evet, elbette" yanıtını verdi.

İngiltere ve Türkiye'deki gazetelerde son dönemde çıkan haberlerde, Suriye'de silahlı grupların belli koşullar altında Türkiye'den destek aldığına ilişkin haber ve gözlemler aktarılıyor.

Guardian'da geçen ay verilen manşet haberde, ABD'de kimi çevrelerin de araya girdiği girişimler sonununda Suudi Arabistan'dan gönderilen yardımın muhaliflere ulaşmaya başladığı iddia edilmiş; bir süre öncesine kadar mühimmat sıkıntısı nedeniyle yenilgiye yakın olan "muhaliflerin" toparlandığı gözlemi aktarılmıştı.

"ABD, teröristleri şu ya da bu şekilde desteklemeye devam ettiği sürece onların ortağı olacak" diyen Esad, ayrıca, Tunus ve Libya'dan geldiğini ve El Kaide üyesi olduklarını söylediği onlarca kişinin de Suriye'de gözaltına alındığını anlattı.