BIST 10.793
DOLAR 32,18
EURO 34,84
ALTIN 2.416,02
HABER /  GÜNCEL

Esad: ABD Suriye'de karışıklık yaratıyor

Alman ARD televizyonuna konuşan Esad, ABD ile birlikte Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'yi de eleştiridi.

Abone ol

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, çete dediği güçlerin faaliyetlerine koruma sağladığını söylediği ABD'yi Suriye'de karışıklık yaratmaya çalışmakla suçladı.

Alman televizyon kanalı ARD'nin sorularını yanıtlayan Esad, Suudi Arabistan ve Katar'ı Suriye'deki "teröristleri" silahlandırmlakla, Türkiye'yi de bu güçlere lojistik destek vermekle suçladı.

Esad, ABD'nin masum sivillerin ölümünden sorumlu olup olmadığı şeklindeki soruya "Evet, elbette" yanıtını verdi.

İngiltere ve Türkiye'deki gazetelerde son dönemde çıkan haberlerde, Suriye'de silahlı hareket edenlerin belli koşullar altında Türkiye'den destek aldığına ilişkin haber ve gözlemler aktarılıyor.

Guardian'da geçen ay verilen manşet haberde, ABD'de kimi çevrelerin de araya girdiği girişimler sonununda Suudi Arabistan'dan gönderilen yardımın muhaliflere ulaşmaya başladığı iddia edilmiş; bir süre öncesine kadar mühimmat sıkıntısı nedeniyle yenilgiye yakın olan "muhaliflerin" toparlandığı gözlemi aktarılmıştı.

"ABD, teröristleri şu ya da bu şekilde desteklemeye devam ettiği sürece onların ortağı olacak" diyen Esad, ayrıca, Tunus ve Libya'dan geldiğini ve El Kaide üyesi olduklarını söylediği onlarca kişinin de Suriye'de gözaltına alındığını anlattı.

Annan Şam'da

Birleşmiş Millet ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan Şam'a gitti.

Esad'ın ofisinden ikilinin bir görüşme yaptıkları açıklandı.

Annan, Cumartesi günü Fransız Le Monde gazetesinde aktarılan açıklamasında, kendisinin sunduğu ve altı başlıktan oluşan barış planının şu ana kadar uygulanamadığını ve başarısız kaldığını söyledi.

Uluslararası alanda dünya güçlerinin de dahil olduğu son girişimler de yeni bir hareket getirmedi.

Bu çabaların vücut bulan son toplantısında Fransa'da toplanan ve Suriye'nin Dostları olarak anılan ve 100 kadar ülkenin temsilcilerinin katıldığı toplantı sonunda BM Güvenlik Konseyi'ne Kofi Annan'ın barış planını kabul etmesi çağrısı yapılmıştı.

Güvenlik Konseyi'nin barış planını Birleşmiş Miletler Sözleşmesinin yedinci maddesi uyarınca kabul etmesi istenmişti; söz konusu çerçeve, Suriye'ye daha fazla yaptırım uygulanmasının önünü açabilir.

Toplantıya katılmayan Rusya ve Çin'in Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisi bulunuyor ve iki ülke Suriye'de muhalifler olarak anılan parçalı hareketin ortak talepleri arasında olan Beşar Esad'ın koltuğunu bırakması şartını ön koşul olarak kabul etmiyor.