BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ankaraspor'un umudu mahkemede

Türkiye Futbol Federasyonu'nun kararıyla geçen sezon Turkcell Süper Lig'den düşürülen Ankaraspor için mahkemeden iyi haberler geldi.

Abone ol

Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş Yasası'nın 6. Maddesinin 1, 2, 3 ve 4. Fıkralarının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Ankaraspor A.Ş Kulübü Vekili Avukatı Mehmet Ali Alan yaptığı açıklamada, Futbol Federasyonu aleyhine Ankaraspor'un küme düşürülmesiyle ilgili Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 2010/165 esas numarası ile tazminat davası ve Futbol Federasyonu Kuruluş Yasasının 6. Maddesinin 1, 2, 3 ve 4. Fıkralarının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek dava açtıklarını hatırlattı.

Mahkemenin bugün tarafları dinlediğini belirten Alan, mahkemenin 5894 sayılı Futbol Federasyonu Kuruluş Kanunu'nun 6. Maddesinin 1, 2, 3 ve 4. Fıkralarının Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, bu maddelerin iptal için dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiğini bildirdi.

12 MİLYONLUK TAZMİNAT İÇİN DE UMUT DOĞDU

Anayasa Mahkemesi tarafından Futbol Federasyonunun Kuruluş Yasasının 6. Maddesi iptal edilmesini beklediklerini belirten Alan, şunları söyledi;

"4. Asliye Hukuk Mahkemesinin aldığı kararla Ankaraspor'un yeniden Süper Lige dönme ihtimali ortaya çıktı. Ayrıca 12 milyon liralık tazminat davasının da Ankaraspor lehine neticeleneceğini büyük bir ihtimal olarak görüyorum."

Ankaraspor'un Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'nun kararıyla küme düşürüldüğünü hatırlatan Avukat Mehmet Ali Alan, Tahkim Kurulu'nun kararının kesin olduğunun belirtilerek, buna göre herhangi bir yargı merciine başvurulamayacağını anımsattı. Tahkim Kurulu'nun Anayasa'nın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesine ve hüsnüniyet kurallarına aykırı bir karar verdiğini vurgulayan Alan, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Mahkemenin bugünkü verdiği karar, yargı yetkisinin Federasyon tarafından atanan kişilerce kullanılamayacağı kuralına uygundur. Ankaraspor'un düşürülme kararı vicdanları sızlatmıştı. 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği karar ise hakkın teslimi yönünde atılan dev bir adımdır. Zaten Anayasa Mahkemesi 02.07.2009 tarihinde 2006/118 esas 2009/107 karar sayılı ilamı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Kanunu'nun benzer hükmünü iptal etmişti.

Mahkemenin bugünkü kararı da Anayasa Mahkemesinin bu kararına uygundur. Anayasa Mahkemesi büyük bir ihtimalle Federasyonun seçtiği tahkim kurulu üyelerinin oluşum şeklini ve vereceği kararların kesin olduğuna ilişkin hükmü Anayasa'nın 9, 36, 37 ve 38. Maddelerine aykırı bularak iptal edeceği kanaatindeyim.

Eğer Anayasa Mahkemesi Türkiye Futbol Federasyonu'nun Kuruluş Kanunu'nun 6. Maddesini iptal ederse Ankara Spor A.Ş'nin küme düşürülmesi ile ilgili kararının yerinde olup olmadığına Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi karar verecektir. Böylece keyfilik sona erecek iş yargının kararına kalacaktır."